Egy ősi kutyafajta, a kéknyelvű Chow-Chow

Az „Istenek kutyája”, ahogy a chow-chowt a kínai szerzetesek nevezték, tulajdonképpen külső és belső jegyeiről ismert. Első helyen van a kékesfekete nyelv, a hasonlóan pigmentált ajkak és a szürkésfekete íny. Olyan különlegességek, amelyek semmilyen más fajtánál nem találhatóak. A szögletes testalkat, a jelentősen nagy mellkas, az erős csontozat, a rövid lábujjak úgynevezett „macskamancs”-ként lekerekítve, a hátsó lábak szöghajlatának majdnem teljes hiánya, ebből adódóan a peckes járása, a magasan tűzött és a hátvonalra simuló farok, mind-mind jellegzetességei a fajtának.

Szembetűnő az enyhén bizalmatlan, elutasító arckifejezése, a sötét tekintet, amelynek okozója az alsó és felső szemhéj sajátossága, hogy soha nem csukódik egymásra, csak éppen összeér. A rendkívül éles szemek kicsinek hatnak a kerek, szőrrel fedett pofában. A fej és nyak körül különösen sűrű, felálló kemény szőrzet tekintélyt parancsoló és megközelíthetetlenséget sugároz. A chow-chow oroszlánszerű megjelenésével egy ámulatba ejtő élőlény. A chow kölyök úgy néz ki, mint egy aranyos kis játék mackó, így nem csoda, hogy a chow-chow a mai időkben egyike a leginkább rajongott fajtáknak.

A fajta eredete

A chow-chow az egyik legősibb kutyafajta, tudományos kutatások szerint körülbelül 2000 éves múlttal rendelkezik. Őshazájáról és származásáról több elmélet is napvilágot látott. Valószínűsítik, hogy sarkvidéki eredetű és Kínában jelent meg el először, történészek a Krisztus előtti XI. századig visszamenőleg találtak chow-ra vonatkozó utalásokat. A kutyákat erős testfelépítésűnek, durva szőrűnek, teljesen egyenes hátsó lábúnak írták le. Más elmélet szerint a hódító mongol törzsek használtak hatalmas oroszlán megjelenésű, fekete nyelvű kutyákat, mikor Kína ellen mentek háborúba. A fajta valódi származása ismeretlen, egyes történészek úgy vélik, hogy az ókori római masztiff típusú kutyáktól származnak, amelyeket spitz típusúakkal kereszteztek. Más elmélet szerint a felmenői a szamojéd, a pomerániai törpespitz, a norvég elkhund és a keeshond.

Az ős chow többcélú munkakutya volt

Több mint 2000 évvel ezelőtt a chowchowt arra tenyésztették ki, hogy többféle feladat elvégzésére alkalmas munkakutya legyen és a létért folytatott harcban képes legyen túlélni zord környezetben is. Vadászat, őrzés, védelem, kocsi húzás, szánhúzás, a chow-chow akkoriban mindezekre alkalmas volt.

Megjelenése Európában

A chow-chow első, Kínán kívüli megjelenése az 1780-as évre tehető. A Kelet Indiai Angol Társaság egyik tisztje beleszeret ebbe a kutyába és egy chow párt magával visz Angliába. Ezután hosszú időn át mély csend honol a chow-chow körül. Egészen 1820-ig kell várnunk, hogy nyomát leljük az angol sajtóban és az egzotikus állatok importja között megtaláljuk a chow-chowt is. Később több chow-chow kerül a londoni állatkert tulajdonába. 1859-től kerülnek újból előtérbe, amikor az első kutyakiállítások szerveződnek Angliában, s amikor ismét roppant érdeklődés kerekedik az egzotikus fajták iránt. 1865 táján Viktória királynő ajándékba kap egy chow-t Kínából, ezzel növeli a fajta népszerűségét. Az angol nemesség felfigyel a fajtára. Az angol kynológiába 1880-ban került be a fajta a Crystal Palace-ban rendezett kiállítással. Az 1881-es esztendő jeles eseménye, hogy egy Kínából importált chow kerül a walesi herceg tulajdonába. Innentől kezdve mind több és több chow-chowt szerepeltettek kutyakiállításokon, tenyész tésük rendszeresen folyik, és igen sokat importálnak Kínából is.1894-ben regisztrálják az első chow-chow-t és 1895-ben megalakul a Chow-Chow Klub Angliában. Még ebben az évben elkészítik a fajta standardját, egyszerűen leírást készítenek az abban az időben elbűvölőnek tartott „CHOW VIII.” – ról, a Kínából importált vörös kanról. Egy-két változtatástól eltekintve az óta is az akkor megszövegezett standard van érvényben. Az angol standardot a Fédération Cynologique Internationale (FCI) elismeri, így ez az irányadó minden olyan ország számára, mely tagja az FCI – nek.

Jellem, vérmérséklet, viselkedés

A chow-chowk teljesen más személyiséggel rendelkeznek, mint a többi kutyafajta. Viselkedésükben macskaszerűek: tartózkodóak, függetlenek, méltóságteljesek, makacsak, az emberhez való ragaszkodásukban és szeretetükben pedig óvatosak és kimértek. Kivételes házi kedvencek, természetükből fakadóan jó modorúak, nem pusztítanak, nem ásnak, és csak akkor ugatnak, ha okuk van rá. Családi kedvencként elfogadják a gyengédséget gazdájuktól, de ezt ritkán kérik idegenektől. Gyakran részesítik előnyben a család egyik kiválasztott tagját, de ugyanakkor elfogadják az egész családot is. Ha már kialakult a kötődés a chow és gazdája között, akkor az örökre szól. Az anyától és az alom test vérektől való elválasztást könynyedén feldolgozza egy fiatal chow, míg ha felnőtt korában kell gazdát cserélnie, az nehéz eset, könnyen embergyűlölővé válhat.

Bár a chow jól alkalmazkodik a munkaidő alatti egyedülléthez, mikor a gazdi otthon van, szereti együtt tölteni vele az időt. Az udvaron, a szabadban is szeret lenni, de megkötve vagy az emberektől elzárva antiszociálissá válhat. A chow-chow általában csendes, nem tesz kárt semmiben, nem pusztít, nem ás és tiszteletben tartja a szép kertedet, a növényeidet és a virágaidat, ez alól lehetnek kivételek, de az ritka, mivel a chow intelligens kutya.

A chow-chow egy jól nevelt kutya, tartható gyerekes családokban is. A család kedvenceként elvan a gyermekekkel, ha velük nevelkedik, és ha a gyermekek tudják, hogyan lehet és illik viselkedni egy chow körül, de vigyázzunk, mert nem igazán gyermekbarát ebek. Ez a fajta nem értékeli a meglepetéseket és a hirtelen mozdulatokat. Minden szülőnek, aki chow tulajdonos, fontos fokozottan odafigyelni a gyermek-chow kapcsolatra.

Nagyon fontos, hogy a gyermeket soha nem szabad egyedül hagyni a kutyával addig (tizenéves kor felett), míg a gyermek nem tanulja meg, hogyan tartsa tiszteletben a kutyát. A chow-chowk természetükből fakadóan bizalmatlanok az idegenekkel és nagyon territoriálisak, területvédők. Komolyan veszik az otthonukat és a családjukat valamint felelősséget vállalnak azért, hogy megvédjék mindazt, amit szeretnek és mindazokat, akiket szeretnek.

A chow-chow nem egy „mindenki számára” megfelelő fajta. Gyakorta félreértelmezik a fajtának az idegen emberek (családon kívüli személyek) felé tanúsított magatartását, természetes tartózkodását, méltóságát és közönyét. A chow az érzelmeit azok számára tartogatja, akiket nagyon szeret, és kevés okot talál rá, hogy figyelmét bárki más felé irányítsa. A saját észjárása, gondolatai szerint dönt, és egyszerűen nem érdekli, hogy mások mit gondolnak róla. A vadászösztönei miatt a chow nem mindig jön ki jól a macskákkal, illetve a kisebb háziállatokkal. A chow egy büszke fajta, nem ereszkedik le más fajtájú kutyákhoz, talán ez az egyik ok, amiért más kutyafajták nem kedvelik. A másik ok a chow szagával függ össze, mivel nincs meg az a jellemzően átható kutyaszaga, ezért a többi kutya elkerüli őket.

Nevelés és tanítás

A chow-chowt alapos szocializálásnak kell alávetni, lehetőleg még fiatal korában. Függetlenül attól, hogy kölyök vagy felnőtt chow-t fogadunk magunk mellé, a gazdának szükséges felállítani a szabályokat, amelyeket a kutyának követnie kell. Ez a fajta rendkívül domináns, amely szükségessé teszi, hogy a gazda is legyen domináns, ugyanakkor legyen nyugodt, magabiztos és következetes. Egy chow-chow-t könnyű nevelni, ha az ember megfelelően kezeli.

A chow-chow rendkívül intelligens és félelmetes tájékozódó képességgel rendelkezik. Gyorsan felfogja, hogy mit kívánnak tőle és meg is teszi anélkül, hogy alávetné magát a parancsnak. Soha nem parancsot teljesít, hanem gazdája kívánságát, mert szereti őt. Az erős akaratú chownak ugyanolyan erős akaratú tulajdonosra van szüksége. Nagyon határozott észjárása van, és ha nem figyelsz rá megfelelően, könnyedén átveszi tőled a hatalmat.

A chow-chowk nagyon intelligensek, de nem könnyű őket tanítani, tréningezni. A fajta nem rendelkezik olyan erős vággyal, hogy kedvére tegyen a tanítómesterének, mint más fajtájú kutyák. A chow-chowk semmire sem kényszeríthetők és nem tűrik a fizikai büntetést, az ütés vagy a verés a chownál gonoszságot vagy lelki törést fog eredményezni. Mint egy macska, egy chow is csak egyedül azt hajlandó megtenni, ami abban a pillanatban illik a hangulatához. Ő egy független gondolkodó, és ha nem haladsz előtte egy lépéssel, saját döntéseket fog hozni! A Chow egy erőteljes, fejedelmien gyönyörű állat és ezt tudja is magáról. Elvárja, hogy méltósággal és tisztelettel kezeld, amit viszonozni fog, ha bizonyítod, hogy érdemes vagy rá!

Színváltozatok

A chow-chow 5 színváltozatban létezik, melyek az alábbiak: fekete, kék, fahéj, vörös és krém.

Szőrzetápolás

A chow-chow szőrzete rendszeres ápolást igényel. Dupla szőrzete van, mely egy kemény struktúrájú fedőszőrből és egy vastag, sűrű és puha aljszőrzetből áll, mely véd az időjárás viszontagságai ellen. A kölykök szőre nagyon sűrű és puha, erősen szigetelő vattaszerű szőrzet, könnyedén összegubancolódik, ápolása gyakor ta ajánlott. Az átmeneti időszak, míg a kölyökszőrt felváltja a felnőttkori szőrzet több hónapig is eltarthat és ebben az időben a chow szőrzetét érdemes hetente többször átfésülni. A felnőttkori szőrzet már könnyebben karbantartható.

A chow szezonálisan vedlik, és nem hullajtja naponta a szőrét, mint más rövidebb szőrű kutyafajták. Általában évente kétszer cserél szőrzetet és akkor szó szerint szemeteszsákok telnek meg szőrrel! A rövid szőrű változat szőrzetápolása kevesebb munkával jár, viszont ugyanúgy vedlik és a szőrzetének alapos és rendszeres fésülésre, ápolásra van szüksége. A legtöbb chow jobban szereti, ha a tulajdonosaik fésülik, ápolják a szőrüket, minthogy egy professzionális kutya kozmetikus vegye őket kezelésbe. Ha mégis egy kutyakozmetikus mellett döntesz, olyat válassz, aki szereti a chow-chowt, nem retten meg tőle és jól végzi a munkáját. Egy jó tanács: soha ne hagyd egyedül a chowd a kutyakozmetikusnál, maradj ott vele és segíts őt a jelenléteddel, mivel a chow alapból bizalmatlan az idegenekkel, ha egyedül hagyod a kozmetikusnál, minden tekintetben nehezíted a helyzetet.

A különleges kék nyelv

A chowk nyelve születéskor rózsaszín és a napok, hetek előrehaladtával fokozatosan sötétedik, legkésőbb 3 hónapos életkorra teljesen kékes-feketének kell lennie. Néhány chow nyelve nem színeződik be teljesen, foltos maradhat. Ez a hiba kizárja az adott chow-chowt a tenyésztésből és emiatt a kutyakiállításokon is csak hobbi osztályban indulhat. A fajta kékes-feketés nyelve egy igazi különlegesség. Eredetéről több bűbájos mese is napvilágot látott, melyek közül most álljon itt az egyik kedves kis történet: Amidőn Isten az égkékjét festette, miközben dolgozott a kék festékből néhány csepp lecsöppent a földre. A chow-chow ezt észrevéve a festék cseppjeit felnyalogatta, és ettől a naptól kezdve lett a nyelve kék.

Egészségügyi problémák

Bár eredetileg házőrzésre és vadászatra használták, a fajta a mai időkben néhány olyan egészségügyi problémától is szenvedhet, mint például az entrópium, a csípőízületi diszplázia, a térdkalács ficam, dupla szőrzetüknek köszönhetően gyakrabban kialakulhat náluk hot-spot, továbbá hajlamosak az allergia több típusára, a gyomorcsavarodásra és a nyári, nagy melegben a hőgutára.

Mielőtt a chow-chow mellett döntenél

Mielőtt rászánod magad, hogy beszerezz egy ilyen kutyát, legyél biztos abban, hogy készen állsz egy chowchow gazdájának lenni. Saját, független természete és önálló gondolkodása miatt igazi kihívást jelent a tulajdonosaik számára. A chow rendkívül intelligens és gyorsan tanul, de nem kényszeríthető semmire sem. A kapott parancsot megérti, de előbb megfontolja, hogy érdemes-e neki teljesítenie, amit kértél. Méltóságteljes odaadását és önálló gondolkodáson alapuló engedelmességét szeretettel és elkötelezettséggel nyerheted el.

Vámosi Ildikó

Fotók: Juhászné Taródi-Nagy Judit, Juhász István, illetve Sebestyénné Enyedi Erzsébet, Sebestyén Sándor, valamint Vincze Viktória és Vámosi Ildikó

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com