Nemzetközi Kuvasz Tenyésztési Konferencia

A Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület (MKFE) szeptember 13. és 15. között Tápiószentmártonon, a Kincsem Lovas Parkban háromnapos szakmai találkozót rendezett, melynek kutya kiállítás, szakmai előadások, illetve kutyás bemutatók, valamint díjátadások és sok egyéb más is a része volt.

Az esemény megszervezése már tavaly év végén elindult, melynek legfôbb célja az volt Pischoff Ferenc MKFE elnök bevallása szerint, hogy felhívják a tenyésztők, a kuvaszos gazdák figyelmét a tudomány és a tudatosság jelentőségére az ebtartásban és az ebtenyésztésben. „Kuvasz-ünnep”, rögtön az első nap egy igazán rendhagyó kiállítással indult, melyre 78 kutya nevezett, s volt osztály, ahova 11 kutya is jelentkezett. A bírálatokra hat szaktekintélyt, az MKFE tenyészszemléin is aktívan közreműködő bírót kértek fel a szervezők. Hódosi József, Géczi Imre, Dr. Prof. Kovács András, illetve Dr. Hudák Péter, valamint Antal Ferenc és Mészáros Mihály, a legnagyobb örömmel fogadták a felkérést és közmegelégedésre végezték el a küllembírálatokat, s választották ki egyben az idei győzteseket!

Az egyedi (6 bíró-egy ringben) rendszer miatt FCIcím nem volt kiadható, ám minden megjelent kutya részletes, hangos szóbeli bírálatban részesült. Az I–IV. helyezettek serleget kaptak, a fő támogató Royal Canin, valamint a Cani Prem, Bölöni Botond és Serfőző Mónika jóvoltából értékes nyeremények várták a gyôzteseket. A Fajtagyőztes kiérdemelte a megtisztelő „Attila- domb Bajnoka” címet, övé lett a Juhász József özvegye által adományozott emlékserleg, valamint egy évig a vitrinjében őrizheti a Dr. Jakkel Tamás (az FCI elnöke) által adományozott gyönyörű vándorserleget is. Mindezek mellett öt speciális különdíj is gazdára talált, melyeket egyenként a hazai kuvaszos társadalom kiemelkedő személyei adtak át ezzel is demonstrálva a magyar kuvaszos társadalom együvé tartozását

A kiállítást követte a konferencia hivatalos megnyitója, amit V. Német Zsolt Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára nyitotta meg, aki köszöntő beszédében méltatta a rendezvény hazai és nemzetközi jelentőségét. Ezt követően népzene és néptánc bemutatóval folytatódott az állófogadással egybekötött megnyitó.
A második nap az előadásoké volt, ahol nem csak a világhírű magyar állatorvosok, professzorok, genetikusok tudományos értekezéseit hallgathatták végig a jelenlévők, de határon túli és számos európai ország (Németország, Norvégia, Hollandia, Finnország, Svédország) és még a tengeren túli, (Egyesült Államok), valamint az MKFE szakértôi is kifejtették nézeteiket egy-egy fontos témát illetően. Az MKFE elnöke Dr. Buzády Tibor előadása előtt emlékplakettet, adott át a neves szakembernek, aki a svédországi kuvasztenyésztés megalapítója volt, számos könyv ismert szerzője, (pl. Magyar kutyafajták) több hazai és nemzetközi elismerés birtokosa. Közel 100 fő volt kíváncsi a szakmai előadásokra, akik között tenyésztők, küllembírók, állatorvosok, és agrár szakemberek mellett „hétköznapi” kutyatulajdonosok is szép számmal megfordultak, az előadó termet színültig megtöltve. Többek között kiderült, hogy a kuvaszt az Északeurópai országokban leginkább munkakutyaként tartják, Norvégiában például a rozsomákot igyekeznek távol tartani a lábasjószágoktól, Erdélyben, falkában a medvék távoltartására is alkalmazzák. Arról is szó esett, hogy Németországban a hazánkban kidolgozott tenyésztési elveket alkalmazzák a kuvaszoknál. Természetesen olyan kikerülhetetlen témákat is érintettek a szakemberek, mint a diszplázia, a túlzott szűrések, táplálási, tartási, nevelési, képzési szokások, vagy az alomfelnevelés, illetve a kuvaszok szeme, PRA, glaukóma tekintetében. Több előadás a jelenkor legnagyobb kihívásaira vagy éppen tévedéseire irányította rá a figyelmet a kuvaszok tekintetében. Az esemény rangját jól példázza, hogy Dr. Nagy István agrárminiszter, aki egyben a rendezvény fővédnöki is volt beszédet mondott. A tudományos prezentációk után a megjelentek megtekinthették Szakolczay István filmjét, melyet a kuvaszról készített.

A záró nap a kuvaszok ügyességi engedelmességi bemutatójával indult. Pischoff Ferenc a mindössze 6 hónapos Ludas Matyi Tulipán kutyájával aratott nagy sikert, engedelmességi, és a szimat munkájával. Gálicz Dóra, Pusztatenki Erdész Bátor kan kuvasza kitűnő alaki feladatok bemutatásával prezentálta a fajta sokoldalúságát. Ezt követően a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület, az Agrárminisztérium által jóváhagyott, elfogadott, „Tenyésztési Programjában” előírt tenyészszemléjének részletes elméleti, gyakorlati bemutatása történt, melyet több nyelven élőben közvetítettek. Németországból három kuvaszt is hoztak a tenyészszemlére, megmérettetésre, mindegyik megfelelt, sôt az Alaptermészet Vizsgálaton az egyik kuvasz kiváló minôsítést ért el. Mind a rendezők és a résztvevők szerint tanulságos, eredményes magas színvonalú rendezvényt tudhat maga mögött az MKFE, mind szakmailag, mind szervezésben egyaránt, amelyet mi sem bizonyít jobban a résztvevôk visszatérô kérdése, „mikor lesz legközelebb?”…
Kurkó Gyula
Fotók: Kókai Katalin

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com