Az Interra rövid története: „a terriereknek terriereknek kell maradniuk”!

Fotó: Korózs-Papp Judit

Az Interra egy közel 30 éve létező egyesület. Az 1995-ös év elején született meg az ötlet, hogy létrejöjjön egy speciális egyesület a világ „összes terrier klubja” számára. Jelenleg 34 elismert terrierfajta létezik a legkülönfélébb típusokban, méretekben, felső vonalakban és szőrzetben, de mindannyiukban közös, hogy igazi terrierkarakterekről van szó, amelyeket tiszteletben kell tartani.

Az Interra célja

Az Interra célja terrierfajtáink népszerűsítése és védelme, támogatásuk és megbecsültségük növelése, széles körben való megismertetésük, a fajtákkal kapcsolatos problémák megoldása, a fajták minőségének javítása és fenntartása. Célul tűztük ki, hogy az FCI standardok tiszteletben tartásával létrehozzunk egy terrierklubokból álló testületet, amely együttműködik a világ összes elismert terrier klubjával, anélkül, hogy az egyes klubok belső ügyeibe beavatkozna.

A kezdetek

A kiinduló ötlet dr. Giuseppe Alessandra (Olaszország) és Dr. Patrick Parson (Franciaország) részéről érkezett. Az alapját egy már létező olaszországi nápolyi masztiff klub, az A.T.I.MA.NA képezte. Az Interra első konstruktív találkozójára 1995. június 9-én került sor Párizsban. Alapító tagokat hoztunk létre. A találkozóra meghívott és azon részt vett országok a következők voltak:

 • Franciaország: Dr. Parson – Gauvrit úr – Terrier Divers – Deschamps úr, – Mad. Gautier, – Mr. Le Magnan Rövid lábú terrierek – Mr. Marcilaud, – Mad. Pelissier – Mad. Sarhri, – Mr. Tricqueneaux Foxterrierek.
 • Olaszország: Livraghi asszony, hosszú lábú terrierek, M. Guidetti asszony – rövid lábú terrierek (dr. Alessandra már nem jött el)
 • Luxemburg: Mr. és Mad. Schwab, Letzenburg Terrier Klub
 • Németország: Dr. W. Pepper, Mr. Ritz – Club für Terrier, Mr. von Kralik – Bull Terrier Club Németország
 • Belgium: Mr. Demullier és Mrs. Van Brempt – Royal Belgium Terrier Club
 • Anglia: Mr. Sergeant
 • Svájc: Mr Hehl, Terrier Club of Switzerland.

Az első találkozón dr. Parson világossá tette, hogy nem az országok, hanem a terrier klubok hozzák létre az Interrát. Az ideiglenes alapszabályokat dr. Parson mutatta be, és sok javítás és vita után az alapszabályokat 1995-ben az Általános Bizottság jóváhagyta.

A belépési díját 7500 francia frankban, az éves tagdíjat 5000 francia frankban állapították meg. A bizottság tagjai az alapításkor a következő országok voltak: Franciaország, Olaszország, Németország, Luxemburg, Svájc és Belgium, és azonnal munkához láttak, hogy népszerűsítsék az Interrát és terrierjeinket, és hogy megalapozzák a mára már világhírűvé vált egyesület tevékenységét.

Az 1995-ös ülésen titkos szavazással választották meg a tisztségviselőket:

 • Elnök: Dr. Parson Franciaországból
 • Főtitkár: Dr. Peper Németországból
 • Alelnök: Mr. Schwab Luxemburgból
 • Alelnök: Mrs. Van Brempt Belgiumból
 • Gazdasági vezető: Mr. Demullier Belgiumból
 • Titkár: Mr. Gauvrit Franciaországból
 • Helyettes gazdasági vezető: Mr. Hehl Svájcból.

A szavazást követően az elnökség úgy döntött, hogy Interra kiállításokat szervez a terrierek népszerűsítése érdekében:

1996-ban Németországban – Dortmund – Castrop-Rauxel 7/8 -9-’96

1997-ben Luxemburgban

1998-ban Franciaországban – Grenoble 4 -7- ‘98.

1999-ben Portugália is csatlakozott az Interrához. 

Ezekben a kijelölt országokban tartottuk meg az első közgyűléseket is, amelynek mindegyike nagy siker volt. Megpróbáltunk sok információt adni a terrierfajtáinkról a világ terrier klubjainak.

Az Interra kiállítások

Az Interra kiállítások sikeresek voltak: a nevezők elnyerhették az Interra Winner címet, amelyet a törzskönyveken is fel lehetett tüntetni. Az Interra virágzásnak indult (és ez a mai napig tart), sok új ország akart belépni, és minden évben sok klub pályázott az Interra kiállítások szervezésére. A szervezési jog odaítélése mindig a Közgyűlésen történik, három évvel előre.

Az Interra alakulása: együtt a terrierekért

Az Interra alapszabálya mellett a tagok lefektették az Interra céljait, valamint a kiállítások szabályait is. Létrehoztak egy weboldalt, amelynek tartalma folyamatosan frissül.

Három év után, személyes okok miatt dr. Parson lemondott az Interra elnökségéről, és Van Brempt asszonyt, a korábbi alelnököt választották az Interra új elnökévé, amely funkciót azóta is betölti, és háromévente újraválasztják.

Természetesen az évek során a bizottságban és a tagokban is történtek változások. Voltak olyan tagok, amelyek beléptek, majd később kiléptek, néha a saját klubjukban bekövetkezett változások miatt. A probléma ezekkel az országokkal véleményem szerint az, hogy nem értik, mit képvisel az Interra. Az Interra lényege a terrierfajták támogatása – sok mindent elértünk már, de még sok a tennivaló!

Fotó: Korózs-Papp Judit

Nem győzöm hangsúlyozni: minden terrier klubnak, minden tagunknak részt kell vennie ebben a munkában, és nem csak a bizottságnak kell dolgoznia terrierjeinkért, ezért minden ötletet szívesen fogadunk!

Nincs olyan FCI fajta, ahol ne lennének problémák, bizonyos kérdések az egészséggel, a típussal és a temperamentummal kapcsolatban. A terriereknek terriereknek kell maradniuk, nekünk stabil terrierekre van szükségünk, gyönyörű terrierekre, meg kell őriznünk a típusokat, az FCI szabványokat használva útmutatóként! Ha problémák merülnek fel, az Interra mindig hajlandó beszélni róla, és segít megoldani a problémákat, több olyan esetet is tudok mondani, amelyet az Interra oldott meg. Cserébe elvárjuk tagjainktól, hogy hűségesek legyenek és más országokat is igyekezzenek bevonzani a szervezetbe. Szeretnénk segíteni más országoknak is, hogy megoldják a terrierekkel kapcsolatos problémáikat.

A weboldalt és a Facebook-oldalt rendszeresen frissíti webmesterünk, hogy a terrieres világot tájékoztassa a terrieres eseményekről. Jelenleg az Interra elnöke Monique van Brempt asszony Belgiumból, alelnöke Lokodi Zsolt Csaba Romániából, titkára Luis Gorjao Henriques Portugáliából és helyettes titkára Ante Lucin Horvátországból.

Az Interra 2024-es kiállítása a horvátországi Splitben kerül megrendezésre. 2025-ben az Interra világkiállítás Szlovákiában, az Interra európai kiállítás pedig Belgiumban kerül megrendezésre. 2026-ban az Interra kiállítás Magyarországon kerül megrendezésre.

2023-tól az Interra kiállítások az Andras Korozs Memorial nevet is viselik korunk egyik legnagyobb terrieres személyiségének, az Agria kennel alapítójának, néhai Korózs Andrásnak az emlékére.

Fotó: Korózs-Papp Judit

Szerző: Korózs-Papp Judit

A cikk először az a Kutya újság 2024-es májusi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com