Foxterrier fajtabemutató: élénk, mozgékony, és bájosan szemtelen kutya

Fotó: Korózs-Papp Judit

Élénk, mozgékony, vidám, bájosan szemtelen – kis perpetuum mobile, állandó mozgásban. Viszont tudja hol a határ, főleg ha családban él.

Munkabírása is káprázatos. Eredetileg róka kiugratására és rágcsálók irtására tenyésztették ki, kotorék kutya. Kiváló családi kutya is egyben, minden ellenkező téves híresztelés ellenére. Erről picit később majd bővebben írok. Nagyon okos, könnyen tanul, ha nem vagyunk résen a jót és a rosszat is. Fontos, hogy következetesen neveljük és akkor egy  kiegyensúlyozott közös élet vár ránk.

A foxterrier megjelenése

A sima és a drótszőrű változat között „hivatalosan” csak szőrzetbeli különbség van. Minden másban megegyezik a fajtastandardjuk. A simaszőrű foxterrier (smooth foxterrier) szőrtakarója, sima, rövid, egyenes szálú, télen vastag aljszőrzet védi az időjárástól. Két színváltozatban létezik: tricolor és vörös-fehér. Míg a drótszőrűé (wire foxterrier) durva, kemény, trimmelést igényel. Ha trimmelés helyett nyírjuk, nyíratjuk a kutyát, akkor elveszíti jellegzetes szőrstruktúráját és egy puha, kifakult színű szőr lesz az eredmény.

Hivatalosan a tricolor szín van megjelölve a standardban, de egyre gyakrabban fordul elő az úgynevezett „ginger” színváltozat is a kiállításokon. Néhány bíró kolléga vitatja az elfogadhatóságát. 

Fotó: Korózs-Papp Judit

Mivel a fajta napjainkban nem túlságosan népszerű (nem úgy mint a 70-es, 80-as években volt), így valóban csak a fanatikus tenyésztők, a fajta elkötelezett hívei foglalkoznak vele, így nem került szaporító kézre. Természetesen ettől függetlenül nagyon oda kell figyelni, hogy honnan vásároljuk meg a kiskutyát. Igazából nagyon egészséges, nagyon hosszú életű fajta. Nem ritka, hogy 15-17 évig is élnek és nem igazán vannak fajtabetegségeik sem.

A foxterrier karaktere, jelleme

Visszatérnék a fajta karakterére, jellemére és arra, hogy valóban kiváló családi kutyák a foxik. Nem egyszer futottam bele abba az információba a gazdajelöltjeimen keresztül, hogy nagy általánosságban az terjedt el róluk, hogy kezelhetetlen, állandóan ugatós,

nem kedvencnek való fajta. Mikor a család úgy dönt, hogy a foxterrier mellett teszi le a voksát, ezt a fajtát választja leendő családtagnak, akkor a közeli és távoli ismerősök,  „kutyaszakértők” a fejükhöz kapnak, hogy  „meg vagy te bolondulva, hogy foxit veszel magadhoz”? Mindenképpen megpróbálják lebeszélni erről a fajtáról. Aki viszont kitart az elképzelése, döntése mellett, az nem győz hálálkodni, hogy bizony milyen jó, hogy nem rájuk hallgatott, mert ez a fantasztikus fajta elvarázsolta. Valóban ideális családi kutya, minden kétséget kizárva!

Fotó: Korózs-Papp Judit

Nyilván külön kell kezelnünk a munkavonalú és generációkon keresztül a vadászatra, kotorékmunkára tenyésztett almokból lévő kölyköket. Őket vigyék csak a vadászok, akiknek ők a „munkaeszközük”, de természetesen a társuk is egyben (optimális esetben). A foxterrier (ha picit népszerűbb lenne) kiváló lehet mindenféle kutyasportra, szabadtéri programra is. Gyorsasága, fordulékonysága, gyors észjárása alkalmassá teszi akár az agility-re, obedience-re, flyball-ra… és még sorolhatnám. Arra biztatom a kedves olvasókat, hogy ne hallgassanak olyan ember tanácsára, akinek soha nem volt foxterrierje, válasszák nyugodt szívvel ezt a fajtát! Garantálom, hogy nem fognak unatkozni! Hozzáteszem, nem díszkutya, ezért csak akkor döntsenek a fajta mellett, ha elegendő idő és energia áll rendelkezésre a foglalkoztatására.

Szerző: Korózs-Papp Judit

A cikk először az a Kutya újság 2024-es májusi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com