Kutyabarát önkormányzat

Akár ebünkkel is intézhetjük ügyeinket a törökbálinti városházán, sőt még a kormányablakba is bevihetjük kedvencünket. Nem csak chipleolvasó, itató, de még jutalomfalat is várja itt a négylábúakat. A kutyabarát városháza Elek Sándor, Törökbálint polgármesterének ötlete volt.

Elek Sándor, Törökbálint polgármestere, a kutyabarát önkormányzat megálmodója

Mikor és miért lett kutyabarát hely a városháza?
Településünkön a városháza 2018 augusztusában lett kész és bár Törökbálint az ország egyik legfejlettebb városa, előtte itt nem volt külön polgármesteri hivatal, de a lakosság számának jelentős növekedése miatt kialakítottunk egy intézményi rendszert. A városháza rendkívül modern, minden igényt kiszolgáló épület lett, ahol már kormányablak is működik sokan járnak ide ügyeik miatt.

Magam is nagyon szeretem az állatokat. Az átadás előtt fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy miért ne lehetne a városháza kutyabarát hely? Korábban ilyenről sosem hallottam! Maga a kezdeményezés nem igényelt komolyabb befektetést, és szerencsére mindenki örömmel fogadta az ötletemet. A kutyák addig ott ülnek a gazdájuk mellett, amíg az önkormányzatnál és a kormányablakban az ügyeket intézik.

Önnek is van kutyája?

Jelenleg nincs, csak egy macska van a háznál, viszont egészen gyerekkorom óta volt a családban kutya. A szüleim halála után, édesanyám és édesapám kedvence is hozzám került, nekem pedig egy vizslám volt, akit Nimródnak hívtak. Ő igazi családtag volt. Jött velem vadászni, ő volt az első olyan kutya Magyarországon, aki európai uniós vadászvizsga jogosítvánnyal rendelkezett, rendkívül okos eb volt. Amikor elpusztult az nagyon megviselt, ezért sincs most kutya a háznál. Másrészt kevés a szabadidőm, egy kutyával pedig foglalkozni, törődni kell.

Mitől kutyabarát maga az önkormányzat?
Bárki bejöhet a kedvencével az épületbe. Amikor egy gazdi meglátja, hogy ki van írva az ajtóra, „kutyabarát városháza” egyből fülig ér a szája. Az épületben van kutyaitató tál, chipleolvasó és jutalomfalatokkal is kedveskedünk az ide betérő négylábúaknak. A városban egyébként több kutyabarát hely: étterem és cukrászda van, sőt még a Művelődési Házba is bevihetjük kedvenceinket.

Van a városban kutyafuttató? Szerveznek kutyás programokat?
Eddig nem volt Törökbálinton kutyás rendezvényünk, viszont teljesen nyitottak vagyunk. A városnak egyelőre nincs kutyafuttatója, de tervezzük, hogy kialakítunk egyet tavaszra. Tükörhegy, ami családi házas övezet, erre alkalmas terület lehet. Szerintem a kutyásoknak szüksége van egy közösségi térre, ahol nem csak a négylábúak, de a gazdik is találkozhatnak. Törökbálintot egyébként nagyon szép erdő öleli körül. Az erdei útjainkon gyakran találkozom kutyásokkal.
Brehovszki Anita
Fotók: Takács Dalma

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com