Tel –Avivban kutyának lenni jó

Páromnak köszönhetően bő két hónapot tölthettem Tel-Avivban. Ebben a sohasem alvó, mindig pezsgő, egzotikus, de mégis európai jellegű városban. Vérbeli kutyásként magától értetődött, hogy az egyik tacskómat is magammal vittem. Együtt fedeztük fel a hétköznapokban e meseszép város csodáit.

Ez a hely a kutyák és a gyerekek paradicsoma, itt minden róluk szól. Az izraeliek komolyan veszik a kutyatartást. Családtagként kezelik kedvenceiket, de gyakori a kutyabarát munkahely is. Magától értetődő, hogy a kutyád mindenhová magaddal viheted, legyen az pláza, étterem, tengerparti napozás, sportolás. Ha esetleg valahová mégsem lehet bevinni ott a bejárat előtt kulturált hely van kialakítva a kedvenceknek itatótállal, melyben mindig friss víz van. Sok helyen fekhellyel is találkoztam. Minden ötödik üzlet előtt ki van helyezve itatótál az üzlet profiljától függetlenül.

Élni és élni hagyni. Talán ez a kifejezés jellemzi a legjobban a várost. Minden adott a kulturált kutyatartáshoz. Száz méteren ként vannak kihelyezve zacskók melyek az ürülék összeszedésére alkalmasak. Ezeket a helyi önkormányzat helyezette ki és naponta fel is töltik. Ez teljesen ingyenes, viszont, aki nem szedi fel a gazdi kedvence nyomait több száz sékeles büntetésre számíthat, mely kb. negyvenezer forintnak felel meg. Gyakoriak az olyan parkok, ahol egy helyen van kutyafuttató, kondi park és játszótér. De nincs megszabva, hogy a kutyád csak a kutyafuttatóban tartózkodhat. Az anyukák nem visonganak, amikor a kutyád esetleg elszalad a gyermeke mellett. Mindenki az állatszeretetre neveli a gyermekét. Ezek a parkok jól ápoltak, arborétumszerűek, szívesen töltik itt az emberek a szabad idejüket. Hétvégeken a nagyobb parkokba kivonulnak az állatvédő szervezetek. Simogatni, ismerkedni lehet az örökbe fogadható kutyákkal. A kutyás kultusz miatt virágzik minden vállalkozás, ami az állattartással kapcsolatos. Rengeteg a kisállat bolt, melyekben a jól ismert márkák sorakoznak. Bármit be lehet szerezni kedvenceiknek. Az állatok jól ápoltak, egészségesek.

Érdekes volt számomra, hogy állatorvosi rendelők butik jelleggel is működnek. Aránylag kis alapterületű üzletben, egyedi nyitvatartással délután 14 órától este 10-ig. Itt csak kisebb problémákat kezelnek, oltásokat adnak, nincs műtétre lehetőség. Természetesen itt is léteznek igen jól felszerelt klinikák.

Nagyon jól megy a kutyasétáltató cégeknek. Van, ahol 8-10 alkalmazott is dolgozik. Itt kétféle lehetőség van: vagy 9-től 16 óráig az egyik közeli kutyafuttatóban, másik 10-12 kutyával játszik a kutyus, de lehet olyan szolgáltatást is kérni, hogy csak egy órán keresztül a nap adott szakában aktívan sétáljon a kutya. Eközben is folyamatosan itatják őket, a meleg miatt erre fokozottan figyelnek. Jól élnek a kutyakiképzők, trénerek és kutyamasszőrök is. Létezik külön kutyás strand is árnyékolókkal, itatókkal és kutya tusolóval, hogy a tengervizet és a homokot le lehessen öblíteni a kedvencekről. De mint minden, ebben az országban ez sincs kőbe vésve. Nem csak itt strandolhatunk a kutyánkkal, nincsenek kitiltva egyik partszakaszról sem. Érdemes még megemlíteni, hogy Tel-Avivban milyen békésen megélnek egymás mellett a kutyák és a macskák. Minden macskának van gazdája. Gondosan ivartalanítják őket és egyedileg meg is jelölik őket.

Meglepődve tapasztaltam, hogy a macskák nem félnek a kutyáktól és a kutyák is csak ritkán támadják a cirmosokat. Nem is láttam macskát, aki félve menekült volna. Izrael egyéb területein sajnos nem ennyire rózsaszín a helyzet. Igen, élnek itt is elhanyagolt, ápolatlan kutyák, akikre gazdáik nem fordítanak kellő figyelmet, de engedtessék meg nekem… hogy az Én Tel-Avivomról írjak, ahol teljesen normális, hogy az emberek robogókon száguldoznak flipflop papucsban, s a gazdi lába előtt ott ül a kutyusa is és együtt csapatják a tengerparton a naplementében.

Diczku Anikó

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com