Az én kutyám nem motiválható jutalomfalattal

Nagyon sok gazda véli úgy, hogy az ő kutyáját jutalomfalattal nem lehet rávenni az együttmuködésre és egyébként is a kutya ne a jutalomfalatért csinálja meg azt, amit kér tőle.

Miért ne?

Szeretnénk néhány tévhitet eloszlatni. Ha bármilyen természetfilmet nézünk, sosem halljunk azt, hogy „Ez az  orrszarvú nem táp – lálék-motivált” „A medve nem akar enni”. Minden élőlénynek szüksége van táplálékra a túléléshez. A kutyák sem különböznek ebben. Az, hogy a kutyáknak szüksége van motivációra, táplálékra a tanuláshoz a legtermészetesebb dolog. Ezért, ha a kiképzések során egy gazda, azt állítja, hogy az ő kutyája nem motiválható étellel, akkor azonnal el kell gondolkoznunk azon, hogy miért nem.

Egészség: Ha a kutyánk nem fogadja el az ételt otthon sem, azonnal meg kell győződnünk róla, hogy nem valamilyen emésztőrendszeri megbetegedése van. Fájhat a foga, a gyomra, bármi okozhatja, ezért fontos, hogy állatorvoshoz menjünk ebben az esetben.

Stressz: Ha a kutya otthon, nyugodt körülmények között eszik, de, amint kilépünk az utcára vagy más nem  megszokott helyre megyünk vele és ott visszautasítja a táplálékot, akkor első gondolatunk az kell, hogy legyen, hogy a kutya fél, stresszel. Alacsonyan tartott farok, fülek hátracsapva, minden olyan testi jel ezt tükrözheti, amit egyébként nem látsz rajta, amikor jókedvű, felszabadult. Ha a kutyád elfogadja az ételt, otthon vagy a séták alatt is, de akkor nem, ha más emberek vagy biciklisek, autók stb. haladnak el mellettetek, akkor az szintén valamilyen szorongásnak a jele. A túl nagy inger környezet vagy az izgalom mind-mind okozhatja azt, hogy a kutya nem fogadja el a jutalomfalatot, hiszen a stressz igen nagy hatással van az étvágyra.

Preferencia: A kutya lehet, hogy otthon szereti a sárgarépát is, de egy más ingerkörnyezetben már nem nyújt kellő motivációt számára. Mindig többféle jutalomfalattal dolgozzunk, nagyobb ingerek mellett nagyobb motivációt jelentő jutalmat használjunk. Egy új környezet nagyobb stresszt jelent a kutyának, ilyenkor nem feltétlenül elég a sárgarépa, vagy ha éppen játszhat más kutyákkal, akkor a répa nem jelent kellő motivációt ahhoz, hogy minket válasszon, de egy egész csirke lehet. Legyünk kreatívak!

Én (emberként) szeretem az almát, de ha lehetőségem van játszani egy kölyökkutyával, akkor a kölyökkutya fog nyerni, minden egyes alkalommal. Cseréljük ki az almát egy csokitortára, na itt már kicsit bajban lennék… Csokitorta vagy kiskutya? Jönnek a gondolatok: igazából lesz még kölyökkutya, akit simogathatok, és igazából éhes is vagyok, inkább eszem… . A csokitorta nagyobb motivációt jelent, mint egy alma (félretéve az egészséges táplálkozást). Szóval egyáltalán nem meglepő, hogy azok a kutyák, akik otthagynak minket, amikor répát kínálunk, újra étel-motiváltak lesznek, ha sültmájat nyújtunk nekik. Volt olyan kutya, aki bármit kínáltam ott hagyott, aztán egyszer csak egy a táskámban kiborult macskakaja teljesen felkeltette az érdeklődését. Meg kell találni mi az, amit szeret, ami kellő motivációt jelent. Ez mindenkinek más!

Lehet, hogy más okozza a problémát: egy sharpei-el dolgoztam, akinek hatalmas szája van, a szó szoros értelmében, igazából azért nem dolgozott szívesen a jutalomfalatért, mert nehezen vette el azt a kezemből, amint ezt felismertük és máshogyan oldottuk meg a jutalmazást máris muködött a dolog. Hasonló történt egy agárral, aki a hosszú állkapcsa miatt nehezen vette el a jutalmat kézből. Vannak kutyák, akik nem szívesen veszik el kézből a jutalmat. Jusson eszünkbe ez is!

Etetés: Sok kutya szinte egész nap kap enni, ha kunyerál az asztalnál, ha éppen mi eszünk csak úgy csurran – cseppen neki is valami. Ezért hát, miért is lenne étel-motivált, ha bármikor kaphat enni. Ugyanez történik, ha a kutya táljában mindig van étel. Ez egyáltalán nem egészséges. Amikor azt hisszük a kutyának teszünk jót, valójában csak ártunk neki a nem megfelelő táplálással. Amit a kutya nem eszik meg egy evésre, azt el kell vennünk tőle! „Ha a kutya nem étel-motivált, akkor nem is él”

Ha a kutyánk nem motiválható étellel: elsőként győződjünk meg róla, hogy nem valamilyen fájdalom okozza, aztán azt, hogy nem rontunk-e el valamit az etetésével kapcsolatban, majd azt, hogy valóban olyan ételt ajánlunk neki, amit valóban szívesen eszik.

És akkor mégis jön a DE:

Igen, sokszor megkaptam. DE, az én kutyám, nem „étel-motivált”! Ha még mindig úgy gondolod, hogy a kutyád, nem „étel-motivált” hidd el számtalan oka lehet. Csak annyit mondok, hogy mielőtt ráragasztod a kutyádra a “Nem étel-motivált” címkét, győződj meg róla, hogy kizártad a fent említett egyéb magyarázatok közül mindet.              

• De a kutyám jobban szeret játszani, vagy sétálni! Nagyszerű! Ez nem jelenti azt, hogy nem étel-motivált. Használj nagyobb motivációt jelentő jutalmat! Biztos vagyok benne, hogy működni fog.

• De nem értek egyet veled… – Rendben van. Nem kell. Csak győződj meg róla, hogy nem a személyes meggyőződésed szabja meg a kutyádnak, hogy nem fogadja el a jutalmat.

A kutyáknak élelemre van szükségük a túlélésre, mint más állatoknak. Tehát, ha egy kutya elutasítja az ételt, általában van oka. Egy törpemalac sem működik másképpen: Az ELTE Etológia Tanszékén a kutyák viselkedése mellett ma már törpemalacokkal is foglalkoznak. A társállatként tartott törpemalacok száma világszerte ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években, hála annak, hogy ezek az állatok tiszták, tanulékonyak, válaszkészek és alkalmazkodóak. De még mindig keveset tudunk szociális képességeikről, vagy például arról, hogy mennyire kommunikálnak hatékonyan az emberrel.

Ezek a kismalacok a kutyához hasonlóan kötődnek a gazdájukhoz és hasonlóképpen taníthatók meg feladatokra. A malacok esetében sem működik ez másképpen, bizony az ő képzésük során is ételt használunk jutalmazásként. Ne feledd minden élőlény étel motivált. A TE kutyád sem működik máshogyan! Mielőtt ráragasztod a címkét: „az én kutyám nem étel-motivált” nézz mélyebbre. Győződj meg róla, nincs-e valami más ok.

PETRÓ ESZTER ROVATA

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com