Törpenyuszik és törpesünök a lakásban

Nemrég Kubik Zsolt, kisállattenyésztőnél járt a Noé barátai műsor. Zsolt évek óta foglalkozik törpenyulak és afrikai törpesünök tenyésztésével, és arról beszélgettek, hogy mire kell odafigyelnünk, ha nyuszit vagy sünit szeretnénk hazavinni. Zsolt hangsúlyozta, hogy ugyanolyan komoly felelősség ezeknek a kisállatoknak a tartása, mint ha kutyát vagy cicát választanánk kis kedvencnek. Nem is gondolnánk, de a nyulak és a sünök is számtalan dologra megtaníthatóak, sőt szükséges is, hogy legyen néhány szabály, hiszen így a saját életünket könnyítjük meg és kedvencünk is jobban érzi magát.

A sünik esetében fontos, hogy helyüket mindig a korukhoz és igényeikhez kell igazítani. A törpesün minimális helyigénye egy 100×50 cm-es alapterületű lakhely. Igényli a vizet, örül a bújózsáknak, és nem maradhat el az etetőtálka sem. Egy 30 cm széles futókorongot is érdemes beszerezni, mert a 6 hónaposnál idősebb és nem nyugdíjaskorú sünik legkedvesebb játéka ez.

Hatalmas mozgásigényük van és ezzel jól lefoglalják magukat. Az alom lehet illatmentes, színezék- és lehetőleg pormentes faforgács vagy tőzeg. A legtöbb süni gyorsan szobatisztává válik és ilyenkor szereti a dolgát macskaalomba végezni.

De a törpenyulaknál is hasonló az elvárás. A ketrec itt is, legalább fél négyzetméteres (100x50cm) legyen. Készülhet házilag, de ma már kaphatók nyulak számára készült extra ketrecek is, a kisállat szaküzletekben. Felszerelési tárgyai: egy, lehetőleg szelepes önitató, egy rögzített, de kivehető etető, illetve egy szénarács. Ezen kívül rakhatunk be egy odút vagy házacskát is, ahol el tud bújni. Alomként faforgácsot, szalmát, vagy speciális kisállatalmot használhatunk. A törpenyúl takarmánya alapvetően szénából, magokból, kevés zöldtakarmányból álljon. Fontos, hogy víz mindig legyen minden állat előtt.


Malina Adrienn
Fotós: Lakos Gábor

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com