Figyelemfelkeltés mesterfokon

A kutyák vagy éppen a macskák is tökéletes szintre fejlesztették azt, hogyan keltsék fel hangjukkal az emberek figyelmét. Ezekre a hangokra főleg a kis kedvencek gazdái érzékenyek, de egy új kutatás rávilágított arra is, hogy a kutya vonyításra nem csak a kutya, de a macskát tartó gazdák is reagálnak, szomorúnak tartják azt és egy síró csecsemőhöz hasonlítják. Az ilyen nagy fokú érzékenység állhat annak hátterében, hogy mennyi mindent megteszünk kedvencükért és miért töltünk velük ennyi időt. Érzékenyek vagyunk rájuk és hangulatukra, ami természetesen fordítva is működik.

Egy vizsgálatban több, mint 500 ember reakcióját figyelték meg, kutya, macska vonyításra/nyávogásra. A kutya nyüszítést értékelték a legszomorúbbnak a gazdák, akik egyébként is tartanak állatot, míg a macska nyávogást csupán a macskát tartó gazdák értékelték negatív hangként. Ennek hátterében állhat, hogy a kutyákkal több időt töltenek gazdáik, sétálnak képzik őket, így ők érzékenyebbek lehetnek kommunikációjukra, hangulatukra. Magyarázat lehet az is, hogy a kutyák hatékonyabban képesek belső állapotukat kommunikálni, mivel az emberekkel való együttélésükhöz, elengedhetetlen volt domesztikációjuk során (gondoljunk, például az étel kunyerálásra).

“Ez az eltérés az állati függőségben megmagyarázhatja, hogy a felnőttkorban, ideértve a macskatulajdonosokat is, a kutyafehérjék negatívabbnak ítélik meg, mint a macskafélét. A kutyáknak egyszerűen hatékonyabbak a vészjelzések, mint a macskáknak” – mondja Katherine Young. Christine Parsons szerint a tanulmány sem talált bizonyítékot régóta az „őrült macskatulajdonos hölgy” sztereotípiájának alátámasztására. A női macskatulajdonosokat hosszú évek óta neurotikusnak, magányosnak és excentrikusnak ábrázolják filmekben, könyvekben, reklámokban, és sok egyéb médiumban. Ezzel szemben kutyatulajdonosok pozitívabban látják őket, és olyan előnyöket tulajdonítanak nekik, mint a „Lassie-effektus”. A televíziós collie-nak nevezett Lassie-nak a kutyatulajdonosok általában több fizikai erôfeszítést kapnak, mint a nem tulajdonosok, ez a kutyaséták boldog mellékhatása. “Általában pozitívabban gondolkodunk a kutyatulajdonosokra, mint a macskatulajdonosokra. Vizsgálatunkban ki tudtuk próbálni, hogy a macskatulajdonosok, a kutyatulajdonosok és a háziállatok nélküli emberek hogyan reagáltak egy sor robusztus pszichológiai intézkedésre.

Nem találtunk különbséget“ – mondja Christine Parsons. „A szorongás, a depresszió és a közeli kapcsolatokban bejelentett tapasztalatok tekintetében nem találtunk különbséget háziállatok között és háziállatok nélkül. Arra utalunk, hogy a macska vagy a kutya tulajdonjoga nem feltétlenül kapcsolódik a pszichológiai egészség egyéni különbségeihez, legalább is a tesztben résztvevôk szerint, mert a statisztikai adatok ezzel szemben azt mutatják, hogy a kutyatulajdonosok tovább élnek, valamint egészségesebben.
Szánthó Flóra
Fotók: www.unsplash.com

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com