Nem lehet elég korán kezdeni!

Egy friss tanulmány szerint a kutyaiskolákat megelőző kutyaoviba járás jótékony hatással van a kutyák későbbi, felnőttkori viselkedésére. A kölyökkutyák úgynevezett szociálisan szenzitív időszakon esnek át 3–12/14 hetes korukig. Ekkor különösen fontos számukra a rengeteg pozitív tapasztalat gyűjtése, és a többi kutyával való kommunikáció elsajátítása. Erre kiváló szintér lehet a kutyaiskolák által létrehozott, egyedi, csak kölyökkutyákat magukba foglaló a kutyaovi csoportok. Itt kontrolált körülmények között szerezhetnek a kutyák tapasztalatot egymásról a közös játékok során, vagy az előre kialakított helyzetek segíthetnek nekik abban, hogy később ne alakuljon ki félelem például a város, a tömegközlekedés zajától. Ennek ellenére sokan még nem ismerték fel a kutyaovik előnyeit, így egy spanyol kutató csoport körbe járta a témát. A kutatás során olyan kutyákat hasonlítottak össze, akik fiatal korukban jártak, illetve nem jártak kutyaoviban. A gazdák egy kérdőívet töltöttek ki kutyáikról, az úgy nevezett C-BARQ személyiség kérdőívet, amely a kutyákat több viselkedési jegyük alapján jellemez. Az eredmények szerint, a kutyaoviba járt kutyák, később képezhetőbbnek bizonyultak és kevesebben mutattak szociális érzékenységet, például hangos zajoktól való félelmet, vagy más kutyákkal szembeni agressziót. A kutyák későbbi problémás viselkedését a korai foglalkozásokkal, mint például a kutyaoviba járással megelőzhetjük. A vizsgálatban 80 kutya vett részt, akik közül 32-en jártak, összesen 6 alkalommal, alkalmanként 1 órás foglalkozásra.

A foglalkozások során a kutya-gazda párosok elsajátíthatták a különböző kiképzési módszereket, mint például a pozitív megerősítés módszerét, vagy gyakorolhatták a behívást. Az összehasonlítás később következett, 1 évvel a kutyaovi elvégzése után, amikor a kutyák körülbelül másfélévesek lehettek. Voltak olyan kutyák, akik nem 3, hanem 9 hónapos korukban kezdték meg az ovit, késôbb pedig eltérés volt észlelhető a viselkedésükben, vagyis úgy tűnik az eredményekre a szocializáció megkezdésének időpontja is hatással van. Néhány változóban nem találtak a kutatók eltérést a kutyaoviba járt, és nem járt kutyák között, mint például a szeparációs szorongás, vagy az idegenektől való félelem. Azonban a két csoport között szembetűnő különbség volt, az ismert kutyákkal szembeni agresszió, amely a kutyaoviba járt kutyáknál mutatott jobb eredményeket. Az eredmény mögött az oviban való játszás állhat, amikor a kutyáknak lehetőségük volt a többi kutya kommunikációs jelzését megismerni, és viselkedésükben ezekre reflektálni.

A kutya-gazda kapcsolatának minőségét is javíthatja a korai szocializáció, hiszen nekik is több alkalmuk nyílik az egymás megismerésére és a közös tapasztalatok, élmények gyűjtésére. Bizonyított, hogy a minőségi, kutyával töltött idő javítja a kutyagazda viszonyát.
Szánthó Flóra
Forrás : www.companionanimalpsychology.com

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com