Az Eurázsiai

Ha valaki meghallja a fajta nevét, várja a folytatást: „eurázsai mi?”. Ennek a viszonylag fiatal fajtának neve, ennyiből áll: Eurázsai. Azonban mit is takar ez a név? Nem mást, mint egy csodálatos, családcentrikus, egészséges fajtát.

A fajta eredete
A fajta alap ötlete Konrad Lorenz, etológustól, származik. Ő írta le terveit, egyik könyvében, a tökéletes kutyafajta létrehozásáról. Az ott olvasottakból kiindulva kezdett el foglalkozni a német Julius Wipfel a megvalósítással. Olyan ősi típusú kutyát szeretett volna, amely kiemelkedő külső- és belső tulajdonságokkal bír, mégis egészséges, minden féle egészségügyi bajtól mentes. Kialakulása az 1960-as évekre tehető. Egészen pontosan 1960. 06. 22-én születtek meg az első kölykök, egy wolfspitz és egy chow-chow párosításából. Az új fajta a „wolf-chow” nevet kapta. Wipfel, az évek folyamán, szigorú szelekcióval próbálta a fajtát stabilizálni, ami már kinézetében és tulajdonságaiban is, távol állt a kezdeti fajtáktól. 1970-ben azonban, a fajta tovább nemesítéseként, egy harmadik fajtát, a samoyed-et is hozzá adták a vérvonalhoz.

Ezáltal a kutyák magasabbak lettek, valamint már az első utódoknál változás mutatkozott a temperamentumban és a külső jegyekben is. Munkásságát, párosításait folyamatosan és pontosan vezette. Minden szülő, minden kölyök feljegyzésre került, így a mostani kutyák családfája is, a mai napig visszavezethető az elsőkre. 1973-ban az FCI is elismerte a fajtát Eurázsiai néven. Ez a név utal az európai és ázsiai származására. A fajta történelméhez hozzá tartozik, hogy 1972-ben Konrad Lorenz is magához vett egy kiskutyát, amelyről később egy levelében így nyilatkozott: az eurázsiai a legjobb tulajdonságokkal rendelkező kutya, amit valaha látott. Karaktere és intelligenciája egyszerűen nagyszerű!

A fajta méretei:

Kanok marmagassága: 52–60 cm,
súlya: 23–32 kg
Szukák marmagassága: 48–56 cm,
súlya: 18–26 kg
Színváltozatai:
A standard szerint minden szín megengedett (pl. krém, vörös, fekete-cser, fekete, vadszín) kivéve a fehér, májszín és a fehér foltos. Szőrzete és annak ápolása: Az eurázsiai is az úgynevezett dupla szőrű fajták közé tartozik, azaz rendelkeznek egy dús, tömött aljszőrzettel és egy hosszú fedőszőrzettel. Ez a fajta szőrzet rendszeres ápolást igényel, hetente egyszer legalább egy alapos átfésülést szükséges tartani. Ez azért is fontos, mert ha, nem figyelünk oda ápolására, hamar összefilcesedik a bundája. Tavaszszal és ősszel, azaz a vedlési időszakban, még jobban oda kell figyelni az ápolására.

A fajta egészsége:
Az eurázsiai egy szigorúan és alaposan ellenőrzött fajta. Többféle egészségügyi szűrésen kell megfelelnie ahhoz, hogy tenyésztésbe lehessen vonni! Nagy figyelmet is fordítanak a fajtában a pajzsmirigy és hasnyálmirigy, diszplázia, illetve a szemek betegségeinek megelőzésére, szűrésére is. A fajtában a legfőbb tenyésztési szempont az egészség és csak ezután jön a küllem.

A fajta jelleme:
Ők már a kezdetektől családi kutyának lettek kialakítva. Nyugodtak, mégis éberek. Amikor úgy adódik, szívesen túráznak, kirándulnak, sportolnak a gazdával, de ugyanúgy élvezik a nyugalmat is, a család körében. Ha már sport: a fajta alkalmas akár agilityre, akár Canicrossra, Külföldön jó pár példát láthatunk már erre. Nagyon szereti a családját, idegenekkel szemben azonban tartózkodó, bizalmatlan, viszont nem barátságtalan vagy támadó fellépésű. És ha már a család, a fajta, mint családi kutya: ahogyan korábban már említettük, számukra létfontosságú a család. Igényli, sőt követeli a napi kontaktust. Őket nem lehet csak úgy az udvarra száműzni, nem szereti az egyedüllétet, szükségük van a családi légkörre, közös programokra. Napjainkban a fajta már egyre nagyobb népszerűségnek és ismeretségnek örvend, egyre többen felismerik őket utcán, sétáltatás közben, ahogy kiállításokon is egyre többet látni őket. Magyarországon, hozzávetőleg, közel 20 kutyus van a fajtából, jelenleg. Van köztük aki Olaszországból vagy épp Németországból érkezett. Rajtuk kívül a 4-bôl 3 hazai kennelnek köszönhetően itthonra is költözött családokba kutyus. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy egy könnyen „beszerezhető” fajtáról lenne szó. A tenyésztők, ahogy odafigyelnek kutyáik egészségére és lelki világára, ugyanúgy szigorúan ellenőrzik, „szűrik” a gazdi jelölteket is, ezen felül hosszú hónapokat vagy akár éveket is várni kell egy-egy kölyök megszületéséig. Azonban, mint szinte minden fajtánál, a szaporítók itt is jelen vannak. Első generációs csau csau és szamojéd vagy épp wolfspitz keverékeket igyekszenek eurázsiaiként értékesíteni. Ezért a leendő érdeklődőknek sem győzzük hangsúlyozni, hogy ha ilyen kölyköt szeretnének mindig a fajtagondozó klubokat és a hivatalosan jegyzett tenyésztőket keressék meg.

Jelenleg Magyarországon két fajtagondozó szervezet működik, a Magyar Spitz Klub és az Amerikai Akita És Ősi Típusú Kutyák Egyesülete. A kutyák, állatok szeretet már baba korom óta körül ölelt, kutyás családba születtem. Első saját kutyám egy chowchow volt. A fajtáról 13 éve olvastam először, majd úgy 12 éve sikerült, kiállításon, személyesen is találkozni a fajta 3 kiemelkedő példányával. Ők az elsők között érkeztek Magyarországra. Akkor még inkább, mint érdekességet jelentettek a számomra, bár Ronnis (Rhone des Chevaloupsgreg) jelleme, karizmatikussága már akkor megfogott. Ezek után kiállítás kiállítást követett, ahol sikerült találkozni, mindig beszélgetésbe elegyedtünk Ildikóval, a von Valilberg kennel alapítójával. Meghívást is kaptunk tőlük hozzájuk, amit el is fogadtunk, így minden kutyust megcsodálhattunk, megtapasztalhattuk valódi személyiségüket, saját otthonukban is. Majd 2013-ban megszületett az a kutyus, a von Valilberg kennelben, akiről tudtam/tudtuk, hogy számunkra, a nagybetűs Eurasier, ő volt Cerano Jr. Von Valilberg. Innentől kezdve nem volt megállás, közel 2 év várakozás után, 2017 tavaszán, érkezett hozzánk Fehérparti Arya, aki szintén Magyarországon született, francia anyától és osztrák apukától. Cerano tragikus elvesztése után közel egy évvel, 2018-ban, pedig megérkezett családunkba a csupa kedvesség Fehérparti Bradley is. Jelenleg kis családunkban így hárman vannak kutyák: miss Poppy, egy chow chow jellegű kutyus, akit gyepmesteri telepről fogadtunk örökbe. Ő a buddha, a csapat nagyasszonya, a maga 8 évével a rangidős. Arya príma balerina és Bradley a csupa kedvesség. Aryával aktívan járunk kiállításokra, ahol szép eredményeket is érünk el közösen. Kennelünk, a Wings of Dawn eurasier kennel, 2018 decemberében hivatalosan is megalakult. Családunk célja, hogy Andrea, Ildikó és András (Siberian Daimondland, von Valilberg és Fehértparti kennel) mellett mi is népszerűsítsük a fajtát, a születendő kölykökkel emeljük a fajta fényét és hozzá tegyünk az erős és egészséges fajtához.
Nagyné Németh Ildikó és Galambos Nóra

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com