Csivava fajtaismertető: a világ legkisebb kutyafajtája, akit egyedisége tesz népszerű kedvenccé

A csivava a világ legkisebb kutyafajtája, és egyedülálló jellegzetességei miatt népszerű kis kedvencnek számít. Ezt a kutyafajtát Mexikóban tenyésztették ki, és a nevét Chihuahua államról kapta, ahol először fedezték fel őket. Eredeti funkciója kisebb rágcsálók elfogása, távoltartása, valamint jelzőkutya. Igen sok esetben szereti hallatni a hangját!

A csivava külleme

A csivava testfelépítése rendkívül kicsi: 1-3 kg között (az ideális 1,5 kg–2,5 kg), és bár a standard nem említi, általában 17–24 cm marmagassággal. Apró, de sosem törékeny összbenyomással, méretéhez kellő tömegű, sosem elnyúló csontozattal. Fejformája jellegzetes „alma” formát mutat határozott stoppal, nyitott, kerek, de sosem kidülledő szemekkel, érdeklődő, értelmes tekintettel. Fülei jellegzetes szélesebb alapon tűzöttek (ha a fejet egy óra számlapjának tekintjük, akkor a fülek 10 óránál és 2 óránál ülnek), nagy méretűek, lekerekített végűek. Soha nem hegyesek és egyenesen felfelé állók (ez a spitzekre jellemző).

Teste közel kvadratikus, hengeres, masszív, soha nem nyurga és finom szerkezetű. Farkát mindig magasan, vidáman hordja. Járása dinamikus, harmonikus, peckes, jelleméből adódóan egy bátor, domináns kiskutyát látunk mindig. Rövid és hosszú szőrzetű egyedei szinte minden, a kutyavilágban ismert színben megtalálhatók (kivéve merle), lehet egyszínű vagy többszínű is. Leggyakrabban beige, fehér, krém, őzbarna vagy fekete-cser színben fordul elő, de széles választékban megtalálhatók más színvariációk is. 

A csivava jellemzői

A csivavák jellemzői között a leginkább kiemelkedik makacsságuk és bátor viselkedésük. Semmilyen helyzetben sem tűrnek ellentmondást, és úgy érzik, hogy ugyanolyan nagyok, mint a nagyobb testű társaik. Ezen túlmenően, mivel végtelenül hűségesek és ragaszkodóak, könnyen kötnek szoros kapcsolatot gazdáikkal. Nagyszerű kiskutyák azoknak, akik lakásban élnek, hiszen méreteik miatt jól érzik magukat kisebb terekben is. Alapvetően játékosak és energikusak, szeretnek körülöttünk lenni és részt venni az otthoni tevékenységekben. Annak ellenére, hogy változatos igényeik lehetnek az aktivitás és a mozgás terén, a csivava tulajdonosának fontos, hogy gondoskodjon rendszeres sétáltatásról és minél több mozgási lehetőségről.

A csivava egészsége

Természetesen a embernek tetsző apró méret hozott a csivavánál is specifikus egészségügyi problémákat. Kölyök korban előfordulhat a koponyán nyitott kutacs (a koponyalemezek nem, vagy nem tökéletesen nőttek/zárultak még össze). Jó esetben 9-12 hónapos korra a kutacs benő és nem okoz problémát. Ha ez nem történik meg, akkor a gazdának az eb élete során figyelemmel kell lenni erre. A testfelépítésük miatt hajlamosak lehetnek ízületi problémákra, és előfordulhatnak fogproblémák, fogkövesedés/fogvesztés . Fontos az egészségi állapotuk figyelése, rendszeres állatorvosi kontroll és a megfelelő táplálkozás biztosítása. Természetesen az első elvárható felelős döntés, hogy egy kiváló tenyészetből minősített szürővizsgálatokkal rendelkező szülőpártól, származási lappal (törzskönyvvel) és mikrochippel ellátott, oltott, parazitamentes, igényesen tartott és szocializált kölyköt válasszunk.

Fotó: Szalánczi Gábor

A csivava nevelése

A csivava egy rendkívül intelligens kutya, és könnyen tanítható. Megfelelő szocializáció és képzés, időközönkénti frissítő tréningek segítenek abban, hogy megfelelő viselkedést tanuljanak meg a társaságban. Emellett azonban fontos megjegyezni, hogy a csivava nagyon családcentrikus – komolyan veszi, hogy ő a gazdájának egyetlen testőre, ezért igyekszik őt megvédeni. Idegenekkel szemben bizalmatlan, tartózkodó. Csak akkor teremt kontaktust, ha ezt ő is úgy gondolja.

Összességében a csivava egy csodálatos kutyafajta, amely nagy örömet nyújthat a gazdájának. Kiváló társak lehetnek azoknak, akik az otthontartásra és egy kis méretű, de nagy személyiséggel rendelkező kutyára vágynak. Ahogy azonban minden kutyafajtáé, úgy a csivava tartása is felelősséggel jár, és törődést, odafigyelést és szeretetet igényel a részünkről.

A chihuahua fajtagondozó szervezetei az FCI-MEOESZ keretein belül a Chihuahua és Törpe Spániel Tartók Kynológiai Egyesülete, valamint a Magyar Törpekutya Barátok Egyesülete.

A cikk először az a Kutya újság 2024-es áprilisi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com