Mentett kutyákból lettek a repterek őrzői: mi is pontosan a Beagle Brigade feladata?

Fotó: 123rf.com

Ki gondolná a beagle-ről, erről a bájos kinézetű, mindig könyörgő tekintetével sokakat elbűvölő kopófajtáról, hogy nem csak a vad utánkeresésére kiváló, hanem komoly, felelősségteljes munkát végez az Egyesült Államok repülőterén?  Pedig ez így van: az USA repülőterein bárki találkozhat a Beagle Brigade (Beagle Brigád) egységeivel.

Egy keményen dolgozó kutyákból álló csapatról van szó, amelyet az Egyesült Államok Földművelésügyi Minisztériuma (USDA) alkalmaz, hogy kiszimatolják azokat a növényeket és állatokat, amelyek behurcolása potenciálisan káros következményekkel járhat a Egyesült Államok számára.

A Beagle Brigade munkában

Körülbelül 120 beagle dolgozik az Egyesült Államok Vám- és Határőrségénél, valamint állami és helyi kormányzati ügynökségeknél és hivataloknál. Az Egyesült Államok 88 nagy nemzetközi repülőterén szétszórva ezek a speciálisan kiképzett keresőkutyák kiváló szaglásukat használják arra, hogy felkutassák a nem kívánt élelmiszereket és egyéb növényi és állati eredetű termékeket. Amikor valamelyik kutya tiltott termék szagát érzi, leülve jelzi a vezetőjének, aki pedig onnantól kezdve intézkedik.

Miért pont a beagle?

A beagle-ket több okból is előnyben részesítik a forgalmas repülőtereken. Méretük és megjelenésük miatt nem keltenek félelmet a siető utasokban, nyugodt és barátságos természetük pedig tökéletesen alkalmassá teszik őket arra, hogy nagy embertömegekkel érintkezzenek. Mivel a beagle-ök kopófajta lévén kiváló szaglással is rendelkeznek, ezért ideálisak erre a munkakörre.

Fotó: 123rf.com

A Beagle Brigád azonban csak a detektorkutya-program leglátványosabb része. Labrador retrievereket és Jack Russell terriereket is alkalmaznak kevésbé látható területeken, például a rakterekben. A labradorok különösen ügyesek a nutria nevű invazív rágcsálófaj, valamint a kókuszpálma-orrszarvúbogár felderítésében, amely kártevő hírhedt arról, hogy Hawaii, Guam és Amerikai Szamoa kókuszpálmafáit elpusztítja. Ezenkívül a Russell Terrierek a Guam szigetét elhagyó hajókon és repülőgépeken lévő barna fakígyókra is vadásznak, hogy megakadályozzák azok átterjedését a kígyómentes területekre, ahol kárt okozhatnának a helyi ökoszisztémában.

A mentett kutyától a repülőterek őrzőjéig

Bár a kutyák egy részét magántulajdonosok adományozzák a nyomozókutya-programnak, a legtöbbet állatmenhelyekről és kutyamentő szervezetektől mentik. Innen a kutyák a georgiai Newnanben található Nemzeti Kutyakiképző Központba (National Detector Dog Training Center, NDDTC) kerülnek, ahol 13 hetes képzési programba kezdenek. A kutyákat pozitív megerősítéssel tanítják meg arra, hogy felismerjenek bizonyos szagokat, és hogyan jelezzenek a kutyavezetőjüknek, ha észlelnek egyet.

A képzési program arra is sok időt biztosít, hogy a kutyák kötődjenek a kutyavezetőjükhöz, és szoros kapcsolatot alakítsanak ki, amelyet a kölcsönös bizalom és az egymás képességeibe vetett hit jellemez. A kiképzési időszak végére a kutyavezetők általában már olyan jól ismerik a kutyákat, hogy a viselkedésükben bekövetkező legfinomabb változásokat is észreveszik.

Az NDDTC nagy figyelmet fordít a kutyák jóllétének biztosítására: az egészségügyi ellátás és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett rengeteg játékidőt és szabadidős tevékenységet biztosít számukra. Azok a kutyák, amelyek nem tudják befejezni a programot és nem válnak munkakutyává, szerető családi otthonokba kerülnek kedvencnek.

Munkában a Beagle Brigade egyik tagja. (Fotó: 123rf.com)

A Beagle Brigád kutyás csapatai tiltott mezőgazdasági termékeket keresnek az Egyesült Államok főbb belépési pontjaiban (repülőtereken és szárazföldi határátkelőhelyeken), postai és teherforgalmi létesítményekben. A csapatok felderítik a tiltott mezőgazdasági termékeket, amelyek olyan külföldi kártevőket és betegségeket hordozhatnak, amelyek veszélyeztetik az amerikai mezőgazdaságot és az erdőket.

A növényvédelmi és karanténprogram keretében évtizedek óta képeznek ki kutyákat a gyümölcsök, zöldségek és bizonyos hústermékek kiszimatolására. A kutyák lenyűgöző hatékonysággal fedezik fel a tiltott vagy korlátozás alá eső mezőgazdasági termékeket. A kutyák orrüregében átlagosan több százmillió szaglósejt található, szemben az emberrel, akinek csak 5 millió. Ezen túlmenően a kutyák képesek egyetlen szagot is érzékelni a sok, egymást átfedő szagkomplexum közül.

Így telik a kutyák átlagos munkanapja a Beagle Brigade-nél

A Beagle Brigade kutyái általában nyolc órát dolgoznak egy nap vezetőjükkel együtt. Reggeli és egy gyors egészségügyi ellenőrzés után a csapat megérkezik a repülőtérre, ahol minden órából 45 percet töltenek körbejárással és a csomagok ellenőrzésével. Így minden kutyának óránként 15 perc szünet jár, a műszak közepén pedig egy hosszabb pihenőidőt tartanak, míg a vezetőjük ebédel. A nap folyamán ezek az éber kutyák mindenféle potenciális mezőgazdasági veszélyt kiszimatolnak, amelyek veszélyeztetik az emberek és a környezet egészségét és biztonságát. A keresőkutyák mindent megtalálnak az illegálisan elejtett állatok húsától kezdve az egzotikus növényeken át egészen az egzotikus madarakig, amelyeket az emberek megpróbálnak becsempészni az országba. A műszak végén a kutyák visszatérnek a szövetségi létesítménybe, ahol elszállásolják őket, és jól megérdemelt szabadidejüket töltik játékkal és pihenéssel.

Mi történik, amikor a kutyák nyugdíjba vonulnak?

A kutyák általában kilencéves korukig szolgálnak, ami a Beagle Brigade tagjainak kötelező nyugdíjkorhatára. Előfordul, hogy egészségügyi problémák miatt néhány kutya korai nyugdíjazásra kényszerül. A nyugdíjba vonulás után nem ritka, hogy a kutyák a kutyavezetőjükkel élnek együtt mint főállású házi kedvencek. Ha ez nem történik meg, szerető otthont találnak a kutyáknak, ahol nyugodtan élhetik le hátralévő életüket.

A cikk először az a Kutya újság 2024-es áprilisi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com