Minden, ami kutya

A nyári szabadságolásokat követően az ősz egy kicsit csendesebb időszak. Van időnk pihenni, a saját örömünkre olvasgatni, filmet nézni, hosszabban beszélgetni a gazdikkal. Októberi cikkünk az év során hozzánk intézett kérdésekre adott válaszokból közöl 6+1-et.

  1. Ha csak egy szakmai könyvet ajánlanánk a kutyázásról, mi lenne az? Dr. Kováts Zsolt – Kutyaiskola című műve. A már csak antikváriumokban fellelhető könyv javarészt a kutyakiképzésről szól, de aki tud olvasni a sorok között a kutya-gazda kapcsolatról is sok mindent megtudhat, mindazonáltal rengeteg szép gondolattal lehet gazdagabb a felelős állattartásról. A több mint 30 éves, komoly szakmaisággal megírt mű azok kedvenc olvasmánya lehet, akik tényleg komolyan veszik a kutyázást.
  2. Melyik a kedvenc kutyás szépirodalmi művünk? Márai Sándor Csutorája remek példája a nem megfelelő kutya-gazda párosításnak. Szívesen ajánljuk olyankor, ha még a kölyök kiválasztása előtt fel akarjuk hívni a figyelmet a fajta és egyedválasztás fontosságára, de legutóbb olyasvalakinek javasoltuk elolvasásra, aki befogadott egy szabad szellemű, örökcsavargó kutyát és a betörése kapcsán bizony érték meglepetések. Ezzel a könyvvel példálózunk akkor is, ha tudtára akarjuk valakinek adni, nem mindenkinek való a kutyázás. Remek felkészítő irodalom lehet, de éppúgy elrettenhet… Amiben viszont nem csalódhatunk, az Márai írói zsenialitása, ami a Csutorában is tetten érhető.
  1. Melyik a kedvenc kutyás filmünk? Szeretetet akarsz? Tarts kutyát – mondta egy kutyás barátom és ezzel útjára is indult a kutyás életem. Ma már azt a kiegészítést tenném: szeretetet és hűséget egyben szeretnél kapni? Tarts kutyát! Erre hoz jó példát a Hacsi – a leghűségesebb barát című film, amely Wilson professzor és a vasútállomáson talált akita kapcsolatát mutatja be. Hacsi minden nap elkíséri őt a vonathoz, este pedig kimegy elé az állomásra. Így megy ez egészen addig, míg egyszer nem érkezik meg a gazdi… A hűséges kutya persze kitart és halála napjáig várja az állomáson elhunyt gazdája felbukkanását. Az egyébként igaz történet megindító szépségű, gyerekekkel nézve tanító erejű családi mozinak is tökéletes. (A film eredeti verziója, a japán Hacsikó c. mű 1987-ből).
  2. Melyik a legmókásabb kutya a napköziben? Pamacs, a négyhónapos pomerániai törpespicc. Bájos, kedves, játékos és igen vicces, mikor szaladgál. A fajta jellegzetessége a szőre, amit a dús aljszőrzet felemelten tart, a nyak körül begallérosodik. Jó látványelem ugyanakkor a sűrű farok, a hegyes fülek, az élénk szem, mindezek összessége végső soron hetyke küllemet eredményez. Úgy megszerettük a fajtát, hogy kompaktsága okán lakásban tartva úgy véljük: tökéletes ölebbel gazdagodhat, akinek erre a cuki kisrókára esik a választása.
  3. Kutyabarátként mit teszünk környezetünkért és bolygónk jövőjéért? Az ember mindig igyekszik fejlődni, pláne, amikor olyan híreket olvasgat a WWF oldalán, hogy mindössze hét hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Idén augusztus 1-jén léptük át azt a dátumot, amikor az emberiség fogyasztása túllépte azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. Tavaly ez a nap egy nappal később, augusztus 2-án jött el, 1970-ben viszont még csak december 23-án értük el a túlfogyasztás határát. Azt a hatalmas nyomást, amelyet az emberiség, illetve az emberi tevékenység a Föld ökoszisztémájára gyakorol olyan kutyapiszok begyűjtő nylonnal igyekszünk enyhíteni, ami lebomlik, így nem terheli a környezetet.
  4. Mi volt a legérdekesebb tényszerű adat, amit a közelmúltban a kutyázásról olvastunk? Az, hogy Magyarországon három millió kutya él. Ma Magyarországon az emberek 36 százaléka lakik kutyás háztartásban, azaz közel három millió kutya él gazdival Magyarországon – derült ki nemrégiben a Cofidis Kutyaszemmel című felméréséből. A kutatásból érdekes törekvések is kiolvashatók, miszerint a magyarok elsősorban azt várják el egy felelős kutyatartótól, hogy a gazdi családtagként tekintsen a kutyára (87%) és odafigyeljen a négylábú fajtájának megfelelő egészségügyi és lelki szükségleteire is. Emellett a napi szintű foglalkozás (84%) és a megfelelő táplálás (72%) szintén jelentős tényezőként szerepeltek a szempontok között.

+1. Kedvenc begazdisodásunk a közelmúltból? Harry herceg és Meghan Markle új kutyája, egy labrador retriever. Meghan Markle köztudottan nagy kutyabarát, a kontinensre azonban a kettő közül csak az egyik kutyáját hozta el. Labrador-pásztorkutya keverékét élemedett kora okán állatorvosi javaslatra már nem tette ki ekkora változásnak, de a labradorokat nem tudja nélkülözni a környezetéből, így Guy vagyis Meghan Beagle-je a közelmúltban új barátot kapott.

KITTZINGER SZONJA ROVATA

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com