Gyors tájékozódás, elérhető segítség – Okostelefon alkalmazás kedvenceink védelmére

Előfordult már önnel, hogy házi kedvencének sürgős segítségre lett volna szüksége és hiába volt internet elérhetősége, nem tudta egyértelműen megállapítani, hogy hová is induljon el kutyájával, macskájávalvagy bármilyen egyéb állatával? Erre a problémára igyekszik megoldást találni Péntek Zsolt ügyvezető és tulajdonos cége az App Hungary Kft. okostelefonra letölthető alkalmazásával. Az ügyvezetővel beszélgettünk az állatorvos applikációról.

• Honnan jött az ötlet egy ilyen alkalmazás elkészítéséhez?

Tavaly nyáron a cégünk egyik ügyfele, aki egy applikációs fejlesztéssel kereste az App Hungary Kft-t, az állattartók részéről egy komoly hiányosságra, problémára irányította rá a figyelmünket. Vele ugyanis az történt egy péntek este hazaérve a munkából azt látta, hogy kutyája nagyon rossz állapotban van. Az állatorvosukat nem tudta elérni telefonon, így a neten keresett segítséget, ám sehol sem talált olyan helyet, ahol fogadnák őket. Így elindult az ország nyugati feléből a fővárosba gondolva, hogy ott biztos több lehetőséget talál majd, több mint 100 kilométert kellett megtennie, mire rálelt egy helyre, végül a Tatabányai állatkórház tudta fogadni, ahol életmentő műtétet hajtottak végre az eben. Ezután az eset után fogalmazódott meg a fiatalemberben, hogy szükség lenne egy adatbázisra, egy gyorsan elérhető segítségre az ilyen vészhelyzetekben. A felvetését pár nap munka követte a csapatunkkal közösen és létrehoztak együtt egy akkor még csak segítő telefonalkalmazást.

• Milyen elv alapján hozták létre az alkalmazást?

Ma már az okostelefon általánosan elterjedt eszköz lett, ami gyakorlatilag mindenhol ott lapul az ember zsebében. Mi erre alapoztunk. Az alkalmazásunk ingyenesen letölthető legyen szó bármilyen okostelefonról. Fontos, hogy az ember bárhol is tartózkodjon az országban, gyorsan és könnyen tájékozódhasson arról, hogy hol talál segítséget kedvencének, illetve ha a már bejáratott orvos és rendelője zárva van, akkor is megtalálja a hozzá legközelebb lévő rendelőt, ambulanciát. A cégünk kutyabarát, állatbarát munkahely, így ez nem csak munka, hanem lényegében küldetés is számunkra. Az alap ötletből kiindulva négy nap alatt elkészült a béta (ideiglenes, próba) verzió, amihez készítettünk egy weblapot, majd egy facebook alkalmazást. Nagyjából egy héten belül már letölthető volt az alkalmazás Appstore-ból és a Play áruházból is.

• Több mint 3000 állatorvos dolgozik hazánkban, őket hogyan érték el?

Ez nem volt könnyű. Megkerestük a Magyar Állatorvosi Kamarát, bemutattuk nekik az ötletünket és szakmai segítséget kértünk. A kamara elnöke Dr. Gönczi Gábor maximálisan a kezdeményezésünk mellé állt és minden segítséget, támogatást megadott nekünk. Az ő közreműködésével sikerült úgy felépíteni az alkalmazást, hogy az megfeleljen az orvosoknak és az orvost keresőknek is. Egy cikket is közöltek rólunk a kamara honlapján, amiben szerénytelenül állíthatom, hogy dicsérik a kezdeményezésünket és megjegyzik, hogy ez a szolgáltatás abszolút a jövő és remek dolog, hogy hazánkban végre működik egy ilyen felület. Ezzel egy időben eleinte személyesen, majd Call centeren keresztül megkerestük az orvosokat rendelési időben és elmondtuk, hogy kik vagyunk, és mivel foglalkozunk. Jelképes összegért három hónapos próbaidőre fel lehetett kerülni a rendszerünkbe. Az állatorvosok felkeresése országosan rendkívül idő és erőforrás igényes munka. Így a fejlesztés kezdete óta nem áll rendelkezésünkre az ehhez szükséges összes forrás. Ezért a hatékony és gyors működés megkezdése érdekében, erre az évre ingyenesé tettük az állatorvosok számára az alkalmazásban való részvételt.

• Akkor az alkalmazást most a fejlesztő cég tartja fenn?

Nagyrészt igen, de szerencsére vannak olyan állatbarát vállalkozók, cégek, akik támogatnak minket, persze előlük sosem elég, így várjuk a további támogatókat.

• Jelenleg hol tart a fejlesztés?

Az adatok feltöltése manuálisan történik, így ez egy hosszú és időigényes folyamat, ám nem kell aggódnia semelyik állatorvosnak sem, mert idővel mindenki elérhető lesz az alkalmazásban. Az állatorvosokon túl megtalálhatóak a kutyabarát panziók, hotelek, vendéglátóhelyek, cégek, illetve menhelyek, állatvédő szervezetek, valamint társállat temetkezési helyek. Továbbá állatgyógyszertárak, kutya vigyázók, kutya sétáltatók, kutyafuttatók is jelen vannak az applikációban. A fejlesztés folyamatos, az orvosok mellett állandóan bővítjük az állattartással kapcsolatos szolgáltatók körét, így tényleg minden egy helyen elérhető lesz a társállat tartóknak. Jelenleg 3500 megjelenési pont érhető el az alkalmazásban. Januártól azoknak is segíteni szeretnék, akik kedvenceikkel utazni indulnak és erről szeretnének tájékozódni. Például hogyan, milyen feltételekkel és mely utazási szolgáltatoknál lehet kutyával utazni vonaton, repülőn, taxival.

• Milyen tervek vannak, amik még megvalósításra várnak?

Szeretnénk egy 0-24 óráig elérhető, amolyan vész esetén hívható számot elindítani, ahol mindig egy állatorvost lehetne elérni. Nagy szükség lenne egy ilyen szolgáltatásra, mivel sokszor lehet, hogy nem is vészhelyzetről van szó, ami kiderül egy hívásból, ahol a szakember fel tudja mérni a helyzet súlyosságát, hasonlóan, mint amikor az ember felhívja a mentőket és egy mentésirányítóval beszél. 2018 első félévében a legfontosabb célkitűzésünk, hogy a környező országokban és a legkedveltebb üdülőhelyeken is elérhetővé tegyük a szolgáltatásunkat.

K Gy

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com