Kutyák vs. Macskák, ki a viccesebb?

Kedvenc háziállataink közül talán a kutyákat és a macskákat kedvelők tábora között találjuk a legtöbb ellentétet. Véget nem érő vitákat lehet folytatni egymással arról, hogy melyik házi kedvenc az okosabb, ügyesebb, találékonyabb, cukibb vagy ragaszkodóbb. Azonban arról, hogy melyik állat a szórakoztatóbb kevésbé szoktak vitatkozni vagy vizsgálni.

Néhány kutatásban a kutyák és macskák azonos feladatokat kaptak, hogy összehasonlíthatóak legyenek képességeik, mint például problémamegoldásuk. Ezek a kutatások nem teljesen vezetnek el minket a végső válaszhoz, ugyanis olyan mintha a körtét akarnánk az almával összehasonlítani. Mindkét faj teljesen máshonnan és máshogy került az ember mellé, így tulajdonságaik kiteljesedését is más-más tényezők alakították. Az állatok elmebeli tulajdonságai mellett azonban egy kutatás más tényezőt is megvizsgált, mégpedig azt, melyik faj a viccesebb. Az interneten számtalan videót láthatunk mind macskákról, mind kutyákról, amik könnycsordulásig nevetettnek minket, hol az állatok bájosságával, hol szerencsétlen esetlenségükkel. De mi történik a való életben, tényleg ennyire szórakoztatóak háziállataink? És ha igen, vajon a kutyák vagy a macskák nevetettnek meg minket jobban?

A szóban forgó kutatásban 95 alany vett részt, akik a kutyások és macskások táborából kerültek ki, valamint szerepeltek kutyát és macskát tartók is, illetve olyanok is, akik egyáltalán nem tartanak állatot otthonukban. A vizsgálatban a négy csoport alanyainak, a gazdáknak vagy állatot nem tartóknak fel kellett venniük egy napjukat, aminek során rögzítették mikor nevetnek, milyen gyakran és mi váltja ki a nevetést.

A sorrend, a kutyák pártján állóknak kedvez, ugyanis a legtöbbet a kutyát vagy kutyát és macskát tartók nevettek, őket követték a csak macskát tartók, majd a sorrendet a háziállat nélküliek zárták. A nevetést kiváltó ok leggyakrabban egy spontán szituáció volt a felmérés szerint. A kutyát és macskát tartók beszámolói alapján valamilyen kisebb, háziállatukat érő baleset vagy incidens váltotta ki a legtöbb nevetést. A háziállatok okozta galiba a kutyások körében ritkábban váltott ki nevetést, míg a macskásoknál az ilyen helyzet elenyésző volt. Kutyát, kutyát és macskát tartók körében a nevetése gyakorisága háziállataik jelenlétével is összefüggött, ők többet nevettek állataik közelében, mint a csak macskát tartók.

Mi állhat a nevetés gyakoriságának hátterében?

Korábbi kutatások is kimutatták már, hogy sokkal gyakrabban nevetünk, ha ez szociális közegben történik, ha nem vagyunk egyedül vagy éppen van valakin nevetni, természetesen minden rossz indulat nélkül. A nevetés szocialitással való összefüggése már kellő magyarázatot szolgál arra, miért nevetünk gyakrabban állataink jelenlétében. Háziálltaink fontos szerepet töltenek be mindennapjainkban, a legtöbben családtagként tekintenek rájuk, akár macs káról, akár kutyáról van szó. A kutatásban talált különbségre, arra hogy a kutyák jelenlétében többet nevetnek a gazdák, mint a macskák jelenlétében több magyarázatot is találhatunk. A kutyát és macskát tartók eltérően vélekednek állataikról, a kutyás gazdák sokkal játékosabbnak, aktívabbnak és érzékenyebbnek találják kedvencüket, mint a macskát tartók.

Tehát a különbség származhat a gazdák eltérő vélekedéseiből is, vagy az állatok valós eltérő viselkedéséből. Fontos különbség az is hogy a kutyás gazdák több időt töltenek kutyáikkal, gondoljunk akár közös sétákra, így több lehetőség adódik a vicces szituációk kibontakozására. Fontos tényező az eredmények magyarázatához a gazdák közti különbségek, a személyiségbeli eltérések. Más-más személyiségű emberek tartanak kutyát vagy macskát. Egy kutatás eredménye szerint a kutyát tartó emberek könnyebben barátkozók, lelkiismeretesek és elfogadóbbak, míg a macskát tartók nyitottabbak és neurotikusabbak. Nem szabad arról sem elfeledkeznünk, hogy egy nap átlagából születtek az eredmények, amelyben elképzelhető, hogy valakinek éppen rossz kedve volt és nem talált alkalmat nevetésre, se állata jelenlétében, se nélküle. A bemutatott kutatásban tehát sokkal inkább arról kapunk képet, milyen különbözőek az állatot tartók és nem tartók személyisége, mint hogy a kutyák vagy a macskák viccesebbek-e. Úgy tűnik még mindig nem sikerült megtalálni a végső választ, kik a jobbak, a kutyák vagy macskák?

Száthó Flóra

képek: https://catsvsdogs.io

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com