Gyümölcsök, melyeket kutyáink is biztonsággal fogyaszthatnak II.

Ahogy ígértük itt a folytatás a gyümölcs evés témakörében. Ezúttal a kutyák számára biztonsággal fogyasztható gyümölcsök közül a rózsafélék családjába tartozókat mutatjuk be a trópusi gyümölcsökkel egyetemben.

ALMA
Az alma és az alma szelet amellett, hogy jóízű, a magok eltávolítása után egy nagyon alacsony fehérje és magas rost tartalmú, antioxidánsokban gazdag egészséges csemege, mely egy tonna olyan nagyszerű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek hasznosak a szervezet számára.

Előnyök:
• Néhány idős vagy bizonyos betegségben szenvedő kutya, akinél korlátozva van a hús fogyasztása és zsírszegény diétát kell tartania, nagy hasznát veszi az almának, mivel az alacsony fehérje és zsírtartalma miatt ez a gyümölcs egy nagyszerű csemege számukra.
• Az előnyöket nemcsak az idős vagy a diétát tartó kutyák élvezhetik, az alma ugyanolyan hasznos a növésben lévő fiatal kölyköknek, vagy az aktív életet élő kutyáknak is, mivel C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag, melyek állatorvosi felmérések szerint hasznosak az ízületeknek, és az ízületi szalagoknak is.

Óvintézkedések:
Minden esetben a normál étkezés kiegészítéseként használd az almát, amit fokozatosan vezess be a kutyád étrendjébe. Fontos, hogy az összes magot távolítsd el, mielôtt az almát a kutyának adod. Az alma magja cianidot tartalmaz, amely mind a kutyák, mint az ember számára mérgező! Néhány megevett mag valószínűleg nem árthat a kutyádnak, de minél több magot fogyaszt el, annál nagyobb a való színűsége a kutyád szervezetében a cián felhalmozódásának, amely már nagyon veszélyes.
További fontos tényező, a fulladás veszélyét elkerülendő, evés előtt vágd olyan apró szeletekre az almát, amelyet a kutyád probléma nélkül be tud kapni, és el tud rágni, de akár meg is reszelheted, és az így kapott almapépet az ételére teheted. Azt se felejtsük el, hogy minden kutya más és más és nem egyformán reagálnak az élelmiszerekre. Fontos a mértékletesség, hagyjunk időt arra, hogy a kutya szervezete hozzászokjon az új élelmiszerhez, jelen esetben az almához és figyeljük közben a kutya reakcióit.
Egy alma szelet fele egy jó méretű élvezet.

KÖRTE
A körte is nagyszerű módja az ásványi anyagok és vitaminok bevitelének a kutya szervezetébe. A körte tele van B1, B2, C és E-vitaminokkal, valamint megtalálható benne a folsav, a foszfor, a niacin, a kálium, a pektin, a réz és rostok is. Mindaddig, míg kutyád nem eszik túl sok körtét, nagyon hasznos lehet számára ez a kis snack.

Előnyök:
• A körte nagy mennyiségben tartalmaz rostot, C és K-vitamint, valamint tartalmaz olyan tápanyagokat is, mint a réz, melyek együttesen antioxidánsként viselkednek és védik a sejteket, ennek eredménye pedig egy egészségesebb kutya. Az olyan antioxidáns tartalmú élelmiszerekre, mint például a körte is, azt mondják, hogy segítenek csökkenteni a daganatok kockázatát és felveszik a harcot az olyan egészségügyi problémák ellen is, mint az öregedés.
• Az érett körte több tápanyag/kalóriát tartalmaz, mint kalória/tápanyagot, illetve az egészségügyi vizsgálatok arra utalnak, hogy a körte fogyasztása akár 50 %-al csökkentheti a stroke kockázatát. Emellett a körte rostokból is sokat tartalmaz, melyek a koleszterin szintet szabályozzák.

Óvintézkedések:
A körtére is ugyanazok az óvintézkedések vonatkoznak, melyek már az alma esetében fentebb elhangzottak. A kutyák ehetnek körtét, mert jó nekik, de csak mértékletesen adj nekik ebből a gyümölcsből. Ha azt tervezed, hogy a kutyádnak körtét adsz, első körben pucold le a héját, majd vágd apró kockákra, ezzel csökkented a fulladás veszélyét.

Napi fogyasztható mennyiség egy vagy két falat (kis darabok). Túl sok körte etetése gyomorrontást és hasmenést válthat ki kutyád szervezetéből a gyümölcs magas rost- illetve természetes cukortartalma miatt. Etetés előtt távolítsd el az összes magot a gyümölcsből. Ugyanúgy, mint az almánál, a körte magjai is kis dózisban cianidot tartalmaznak. Ha túl nagy mennyiségben jut a szervezetükbe, cianid végzetes lehet a kisebb kutyáknál. Továbbá, ha a kutya a körte csutkáját egészben lenyeli, az megakadhat a bélrendszerben, és csak műtéttel távolítható el. Ezért az óvintézkedések betartására mindig figyelj oda!

BANÁN
Van egy csomó jó dolog, ami elmondható erről a trópusi gyümölcsről. Mértékkel adagolva a banán tökéletesen biztonságos a kutyáknak. A banán egy csomó olyan jó tápanyagot tartalmaz, amelyektől szívós lehet a kedvenced.

Előnyök:
• A banán halom rostot tartalmaz, amely, mint az embereknél, úgy a kutyáknál is segíthetnek megőrizni az egészséget. A banán jó választás a kutyák számára, mivel a benne lévő rostok (valamint más természetes enzimek) segítenek a gyulladt bőrproblémák esetén, valamint a bélrendszeri problémáknál is.
• A banán káliumban és C-vitaminban is gazdag és kiváló forrása a szénhidrátoknak. Fontos tudnod, hogy léteznek egyszerű és összetett szénhidrátok. Az egyszerű szénhidrátokat a kutyák könnyebben megemésztik, a banán is ilyen típusú szénhidrátokat tartalmaz.
• Jó hír, hogy a banán puha és könnyen rágható, így kiváló csemege azon kutyák számára is, akik érzékeny fogakkal és ínnyel rendelkeznek.
• A kálium a test sejtjeinek enzim működését szabályozza, valamint az idegek, az izmok és a szív egészségének fenntartásában is nagy szerepet tölt be, valamint a kutyák optimális folyadékegyensúlyának fenntartásához is hozzájárul.
• A banán alacsony nátriumtartalmú, és antioxidánsok is találhatóak benne, melyek szerepet játszanak bizonyos daganatos betegségek megelőzésében, valamint a kutya egészséges bőrének és szőrzetének fenntartásában. A banán, mint a természet adta energia magas szinten tartalmaz oldható szénhidrátokat, melyek igen hasznosak lehetnek az aktív munka- és vadászkutyáknál.

Óvintézkedések:
A banán esetében is érvényes, hogy csak mértékkel adjuk a kutyának. Csemegeként csak keveset, mivel a szervezetbe bevitt túlzott kálium és szénhidrát potenciálisan veszélyes. Természetesen a banán jó dolog, de vigyázni kell, mert a túl sok jó is megárthat és székrekedést eredményezhet. Mégis, a kutya méretét és súlyát figyelembe véve, a banán egy jó és egészséges táplálék lehet a kutyának. Napi szinten egy kis szelet banán fogyasztása megfelelő a közepes és nagy testű kutyák számára. Egyéb élvezeti lehetőségek: Egy igazán ízletes csemegét ajánlunk most, mely joghurttal van kombinálva. Egy csészébe összetörünk egy kis darabka banánt (kb. 2- nagyságút) és összekeverjük 10 dkg. zsírmentes, sima joghurttal. Az így elkészült csemegét beleönthetjük akár egy tálkába is, amelyből a kutya kinyalhatja, vagy ily formában rátehetjük az ennivalójára. Néhány utolsó gondolat A gyümölcsök etetése a kutyáinkkal egy nagyszerű módja annak, hogy szervezetükbe értékes plusz vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat juttassunk be. Egy fontos szabály, amit tarts be, mindig beszélj az állatorvosoddal, mielőtt bármilyen új dolgot bevezetnél a kutyád életébe. Ez vonatkozik a gyümölcsök fogyasztásának elkezdésére is. Azt soha ne feledd, mely gyümölcsök biztonságosak és hasznosak a kutyának, és azt se, hogy mindent csak mértékkel adj neki! Törődjünk a kutyáinkkal, mi mind kutyabarátok, hiszen szeretjük őket és az a legfontosabb, hogy még sokáig velünk maradjanak!
Vámosi Ildikó
Fotók: www.unplash.com

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com