Gyümölcsök, melyeket kutyáink is biztonsággal fogyaszthatnak I.

A gyümölcsök, a természet kínálta csemegék, nagyon hasznosak az emberi szervezet számára. Jótékony hatásait kutyáink is élvezhetik azáltal, hogy fogyasztják ôket. E kétrészes cikkben bemutatjuk azokat a gyümölcsöket, amelyeket biztonsággal adhatunk a kutyáinknak. Az első részben a bogyós gyümölcsök és a tökfélék hasznosságára hívjuk fel olvasóink figyelmét!

A gyümölcsök nyújtotta előnyök nagy antioxidáns források erősítik az immunrendszert segítik a szervek működését elősegítik az egészséges emésztést segítik az egészséges bőr és szőrzet fenntartását javítják a látást.
Néhány hasznos jó tanács, amit tudnod kell, mielôtt a kutyádnak gyümölcsöt adnál!

Mielőtt bemutatatnánk azokat a gyümölcsöket, melyeket kutyáink is biztonsággal fogyaszthatnak, néhány intelem és jó tanács, amit érdemes figyelembe venned és betartanod, mielőtt úgy döntesz, hogy a kutyádnak gyümölcsöt adsz! Mielőtt gyümölcsöt adnál a kutyádnak, feltétlen kérdezd meg erről az állatorvosodat! Ha az állatorvosodnak nincs ellene kifogása, kis adagokban elkezdheted a gyümölcsök bevezetését kedvenced étrendjébe. Annak ellenére, hogy a gyümölcsök jók a kutyáknak, tudnod kell, hogy nem kalóriamentesek és nem cukormentesek. Vigyázz az adagolással, főképp első alkalommal, mivel nem tudhatod, hogy a kutyád szervezetéből nem vált-e ki allergiás reakciót az adott gyümölcs, vagy nem okoz-e olyan egyéb olyan mellékhatást nála, mint a gyomorrontás vagy a felfúvódás. Ezért egyszerre csak kis adagok etetése javasolt! Fogyasztás előtt mindig jól mosd meg a gyümölcsöt! A héjas gyümölcsöket mindig hámozd meg! Vágd akkora falat nagyságú darabokra, amelyek a kutyád szájába biztonsággal elférnek és biztos lehetsz benne, hogy nem fog tőlük megfulladni.

Ha a kutyád nem szereti a darabos gyümölcsöt, reszeld meg (amelyiket lehet), törd vagy mixeld össze és úgy tedd az ételére. A nagyobb maggal vagy csonthéjas maggal rendelkező gyümölcsökből etetés előtt távolítsd el a magokat, ha a kutyák lenyelik azokat, súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a szervezetükben. Bár nem minden mag okoz egészségügyi problémát, de azért jobb félni, mint megijedni. A problémás magok, melyek mérgezők kutyáink számára: az alma, a sárgabarack, az őszibarack, a nektarin, a szilva csonthéjas magjai, valamint a cseresznye és a meggy magja is. E kis bevezető után induljon a kalandozás a gyümölcsök világába.

EPER
Az eper messze az egyik legkedveltebb gyümölcs, ami jó a kutyáknak. A benne található hasznos tápanyagok és vitaminok mellett kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak is, melyek a lehető legjobbak a bôr és szőrzet egészségének megőrzésében.

Előnyök:
• Az eper tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb hasznos tápanyagokkal. Kálium és magnézium valamint folsav, rost, a már említett omega-3 zsírsavak számos értékes vitaminnal egyetemben mind megtalálhatók az eperben.
• A B1-vitamin, vagy más néven tiamin a kutyák szervezetében átalakítja a glükózt energiává és ezzel fenntartja az idegek és az izmok funkcióit.
• A B6-vitamin központi szerepet játszik az aminosavak hatékony felhasználásában. Az aminosavak, a fehérjék építőkövei, melyek elősegítik az izmok és a szövetek növekedését.
• A C-vitamin segíti az immunitást, a csontok fejlődését és a húgyúti fertőzések megelőzését.
• A K-vitamin segíti a véralvadást és a csontok fejlôdését.
• A kálium és a magnézium az optimális enzim funkció fenntartásához nélkülözhetetlen. A magnézium segíti az olyan különféle ásványi anyagok felszívódását, mint a kálium, a kalcium és a foszfor.
• A kálium az elektrolit tulajdonságainak köszönhetően segít fenntartani a kutyák szervezetében az egészséges folyadékszintet. A kálium kulcsfontosságú szerepet játszik a szív egészségének megőrzésében, és segíti az idegek és az izmok működését.
• A folsav B9-vitamin néven is ismert, mely a kutyák csontvelőjében végbemenő vörösvértestek sejtosztódásához nélkülözhetetlen.
• Az omega-3 zsírsavak az előnyök egy olyan hosszú listáját biztosítják, mint a bőr és a szőrzet egészségének javítása, az ízületi gyulladás- és más gyulladásos állapotok-, valamint az allergia csökkentése, továbbá javítja a szív- és érrendszer állapotát is.
• A rostok segítenek fenntartani az ideális emésztőrendszeri működést.

Óvintézkedések:
Az eper teljesen biztonságos a kutyák számára, de etetését nem kell túlzásba vinni. Mint a legtöbb más gyümölcs, az eper is sok rostot, antioxidánsokat és vitaminokat tartalmaz. Ezek mind jók a kutyáknak. Viszont a szárat és a tetején található leveleket fogyasztás előtt mindenképpen el kell távolítani, mivel ezek potenciálisan veszélyesek lehetnek. Az epret önmagában add a kutyádnak, tilos csokoládéba, cukorba, szirupba mártva adni neki! A fogyasztás terén a mértékletesség a lényeg. Kistestű kutyáknál az ideális napi mennyiség 2-3 szem, nagyobb testű kutyáknál 5-6 szem is ajánlható. Az eper, a málna, a szeder és az áfonya a bogyósok családjába tartozik, melyek fogyasztása számtalan előnyt nyújt. Ismerd most meg ezeket.


A bogyósok egészségügyi előnyei
A bogyós gyümölcsök jótékony hatásai és előnyei a kutyák számára is biztosítottak. A bogyósok az antioxidáns tulajdonságaikról ismertek, ami azt jelenti, hogy képesek megvédeni a sejteket a káros szabadgyökök ellen.
A mindennapi életben mind az emberi, mind az állati szervezet számos olyan támadásnak van kitéve, mint a dohányfüst vagy a szokásos légköri UV sugárzás. A szabad gyökök kárt okozhatnak a sejtekben. Úgy tartják, hogy ezek a káros molekulák oly módon hatnak ránk, hogy daganatokat, szívbetegségeket és más egészségügyi problémákat okoznak a szervezetben. A bogyókból származó antioxidánsok segítenek megvédeni minket és kutyáinkat is a kárt okozó szabad gyököktől, segíthetnek megelőzni a daganatok kialakulását, a szívbetegségeket és más egészségügyi problémákat is.

A bogyós gyümölcsök, az eper, a málna, a szeder és az áfonya, tele vannak olyan értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek hasznosak a szervezetnek. Az eper és a szeder értékes flavonoid források is egyben.

MÁLNA
A málna egy olyan gyümölcs, melyet a világ legtöbb részén termesztenek. Ez a gyümölcs eredetileg egynyári termés, de a technológiai fejlôdés azt eredményezte, hogy ma már a málna az év jó részében megvásárolható. A málna értékes forrása a tápanyagoknak, gazdag vitaminokban, antioxidánsokban és élelmi rostban.

Előnyök:
• A málnában található élelmi rost előnyös a túlsúlyos kutyák számára, a rostteszi ki a bogyó teljes súlyának 20 %-át.
• A málna tartalmazza legerősebb formában az ellagic sav és antocianin nevű antioxidánsokat, melyek a rák elleni sejtvédő hatásukról ismertek, ezzel együtt immunrendszer erősítők is.
• A málna C-vitaminban és mangánban gazdag, továbbá B-vitaminokban, folsavban, magnéziumban és rézben is.
• A málna a legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs, mely nemcsak magában, de zsírmentes natúr joghurttal kombinálva is adható a kutyáknak.

Óvintézkedések:
Túl sok málna etetése ugyanúgy felboríthatja a kutyák emésztőrendszerét
és hasmenést okozhat, mint az embernél, ezért fogyasztását nem szabad túlzásba vinni. Ha kutyád nem szereti a málna textúráját, érdemes pépesítve adni a gyümölcsöt. A kistestű kutyáknak napi 4-6 szem málna javasolt, míg a nagytestű kutyák számára 8-10 szem is adható.

SZEDER
A szeder egy jó antioxidáns forrás rostokkal és omega-3 zsírsavakkal. Ezen túlmenően a szeder számos olyan értékes vitamint és ásványi anyagot is biztosít a szervezet számára, mint például a mangán, vagy a C-vitamin.


Előnyök:
• Az antioxidánsok segítenek csökkenten a szabad gyökök okozta sejtkárosodást.
• A rost segíti az emésztést.
• Az omega-3 egy olyan esszenciális zsírsav, amely segít megôrizni a kutya egészséges bőrét és szőrzetét.


Óvintézkedések:
Túl sok szeder fogyasztása felboríthatja a kutyák emésztôrendszerét.
Érdemes naponta 2 szem szederrel kezdeni az etetést és közben figyelni a kutyát, hogy jól tűri-e a szervezete az új gyümölcsöt. Ha igen, akkor
emelhetjük az adagot. De vigyázzunk, a túl sok szeder hasmenést is okozhat. A kistestű kutyáknak 2 szem szedertől ne adjunk többet, egy nagy testűnek viszont napi 5-6 szeder a megfelelő.

ÁFONYA
Az áfonya, ezek a kis kék bogyók olyan nagyszerű és egészséges anyagokat tartalmaznak, mint az A, B, C, és K vitaminok, valamint a rostok és egy sereg antioxidáns.

Előnyök:
• Az a kis kék gyümölcs egy hatalmas egészségbomba, tele olyan antioxidánsokkal és vitaminokkal, amelyek hasznosak mind az emberek, mint a kutyák számára.
• A gyümölcs olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a cink, a vas és szelén, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára.
• Az áfonya olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megvédik a kutyák sejtszerkezetét a DNS-t károsító szabad gyökökkel szemben. Az áfonyában található antioxidánsok számos pozitív hatással vannak az egészségre. Segítik a szívműködést, csökkentik a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát,lassítják az öregedési folyamatot és védik a sejteket és a szöveteket a károsodástól.
• Az áfonya előnyös lehet az olyan idősebb kutyák számára is, amelyek a kognitív diszfunkció (időskori leépülés) tüneteit mutatják. Az áfonyában található antioxidánsok javítják az idős kutyák kognitív képességeit azzal, hogy nemcsak megérteni tudnak új feladatokat, de azokat elvégezni is.
• Szánhúzó kutyákon végzett tanulmányok kimutatták, hogy az antioxidánsok segítenek az ízületi kopás ellen is. Azt is kimutatták, hogy az áfonyában található antioxidánsok jó hatással vannak a keringési rendszerre, csökkentik az összkoleszterin szintet, növelik a HDL koleszterint, és csökkentik a trigliceridek szintjét a vérben.
A K-vitamin, a mangán és rost segít csökkenteni a stroke kockázatát és ezzel javítja a szívműködést. A bogyós gyümölcsök nagyon hasznosak mind az emberek, mint a kutyák számára.

A bogyók számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amely sok előnytkínál. Az antioxidánsok segítenek a szabad gyökök elleni harcban, melyek károsítják a sejteket, ami daganat kialakulásához vezethet, valamint a korai öregedéshez. Az antioxidánsok hasznosak a fiatal és az idős kutyáknak egyaránt. Ha a kutyád antioxidánsokban gazdag ételeket is fogyaszt, eléred, hogy egészségesebb és boldogabb életet élhessen.
Óvintézkedések:
Az áfonyára is ugyanaz vonatkozik, mint a többi gyümölcsre, nem szabad túletetni, mert gyomorpanaszokat, hányást és hasmenést okozhat.
Az áfonyát egészben is adhatjuk, de ha a kutyád így nem szereti, akkor pépesítsd, és ilyen formában tedd az ételére. Napi 2-4 szem áfonya az ideális a kutyád számára, és még egészséges is.

GÖRÖGDINNYE
A görögdinnye ízletes csemege a kutyáknak (kiváló forrása a víznek
is), mely tartalmaz C-vitamint, magnéziumot és káliumot.
Sokan azt gondolják, hogy a tökfélék családjába tartozók, zöldségek. Mások azt, inkább gyümölcsök. Na, de hol az igazság, melyik oldalon? Itt is és ott is. A lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezzük. A zöldségfélékhez tartoznak olyan növények is, amelyeknek a botanikai értelemben vett gyümölcsét fogyasztjuk, ilyen az uborka, a tök, a görög- és a sárgadinnye, a paprika és a paradicsom is. Tehát maga a növény zöldség, de a termése gyümölcs.

Előnyök:
• A görögdinnye a gyümölcsök medúzája, mivel tele van vízzel és ez teszi ideálissá a nyári idôszakban, mind az emberek, mind a kutyák számára.
• A görögdinnye egy édes csemege, melyben magas az elektrolit koncentráció és glutationt tartalmaz, mely egy sejtvédő antioxidáns.
• A görögdinnye jó módja a nyári hőségben az újra hidratációnak, ráadásul
kevés kalória bevitellel kísérve.
• Kutyáink a forró nyári napokon élvezettel fogyasztják majd ezt a hűtött, vízzel teli, egészséges csemegét.

Óvintézkedések:
Mielőtt görögdinnyét adsz a kutyádnak, gondosan tisztítsd meg a magjaitól.
Alapvetően a sok gyümölcsmag tömény mennyiségben nagyon káros lehet a szervezetre. Mint más magok, a görögdinnye magja is tartalmaz cianidot (más néven cianid glikozidokat), amelyek károsak a szervezetre. Már néhány görögdinnye mag elfogyasztása is kockázattal jár, mivel gyomorproblémákat okozhat. Kistestű kutyáknak ajánlott napi adag pár kocka alakú darab mag nélkül, nagytestű kutyáknak egy szelet magjaitól megtisztított görögdinnye lehet a megfelelő mennyiség.

SÁRGADINNYE
Mint sok más gyümölcs, a sárgadinnye is tele van nagyszerû tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A sárgadinnye különösen sok B- és C-vitamint tartalmaz és igazán jó káliumforrás.

Előnyök:
• A sárgadinnye egy nagyon tápláló nyári csemege, melyből már egy kis mennyiség elfogyasztása is elég, hogy a kutyák egy kisebb vitaminlökést (A, B, C vitaminok) kapjanak.
• A sárgadinnye koncentrált mennyiségű béta-karotint is tartalmaz, melyet a szervezet A-vitaminná alakít, és mint ismeretes az A-vitamin segít fenntartani az egészséges látást.
• Egy friss tanulmány kimutatta, hogy az A-vitaminban gazdag ételek jók a tüdő számára is.
• A sárgadinnye olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kálium, mely a szervezetben zajló szinte minden folyamathoz nélkülözhetetlen, így az izmok és a szív összehúzódását is segíti, valamint a tápcsatorna megfelelő működését.
• A sárgadinnyében található C-vitamin antioxidánsként mûködik, erősíti az immunrendszert, serkenti a fehérvérsejteket, amelyek létfontosságúak a fertőzések elleni védekezésben.
Óvintézkedések:
A sárgadinnye fogyasztása nagy előny a kutyák számára, azonban mielőtt elkezdenéd a kutyádnak adni, szem előtt kell tartanod néhány fontos dolgot.
Fontos, hogy amikor új élelmiszert vezetsz be a kutyád étrendjébe, azt mindenképpen fokozatosan tedd. A legtöbb kutya szervezetének kell egy átmeneti időszak, hogy megismerje és megszokja az új típusú élelmiszert. A gyümölcsökben magas a természetes cukor aránya és bár a legtöbb kutya szervezete ezzel meg tud birkózni, el kell kerülni az olyan helyzeteket, amikor cukorbeteg kutya kap egy nagy adagot ebből. Ezért is fontos, hogy mielőtt elkezdenél egy új élelmiszert adni a kutyádnak, előtte
konzultálj az állatorvosoddal, hogy javasolja-e azt számára.

Mielőtt a kutyádnak sárgadinnyét adnál, előtte távolítsd el belőle a magokat, mivel a sárgadinnyét csak mag nélkül fogyaszthatják biztonságosan a kutyák. A magok ennél a gyümölcsnél is veszélyforrásnak minősülnek, mivel bennünk is megtalálható az a mérgező vegyület, a
cianid, mint a többi más gyümölcs magjában is. Napi ajánlott mennyiség kistestű kutyáknak 2 kicsi kocka mag nélkül, nagyobb testű kutyáknak 4–6 kicsi kocka szintén mag nélkül.

TÖK
A tök alapvetően egy csoda élelmiszer csomó béta-karotinnal, amely a szem egészségéhez nélkülözhetetlen. A tök gazdag karotinokban, rostban, cinkben, káliumban és vasban.

Előnyök:
• A tök egy szuper gyümölcs, mely csomó nagyszerű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint jó forrása a béta- és alfa-karotinnak, melyek nagy részben felelősek a szem fejlôdéséért és egészségéért. A tök egy jó rostforrás, plusz megtalálható még benne a cink, a kálium,
a vas és az A-vitamin is.
• Gyakran alkalmazzák mindenféle gyomorproblémákra, beleértve a székrekedést és a hasmenést is. A tök a magas rost és víztartalma révén jó a székrekedés korrigálására.
• A túlsúlyos kutyák számára is nagyszerű forrás a tök, mivel zsírszegény és nem hízlal.


Óvintézkedések:
A tök szára és levele nem fogyasztható, mivel azokat apró szőrszálak borítják, mely éles és veszélyes mind az ember, mind a kutyák számára.
A tök fogyasztása ajánlható őrölt sótlan tökmagként és sütőtök püréként is, melyből napi 2–3 evőkanál az ideális mennyiség a kutyák számára.
Ezzel végére értünk a bogyós gyümölcsök és a tökfélék bemutatásának.
Cikkünk II. részében a rózsafélék családjába tartozókat vesszük nagyító alá a trópusi gyümölcsökkel egyetemben.
A folytatás a magazin következő számában lesz olvasható!
Vámosi Ildikó
Képek: www.pexels.com,
https://unsplash.com

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com