Kutyák a filmvásznon

AZ ELMÚLT ÉVTIZEDEK SZTÁRJAI

Az emberek legrégebbi barátai nem hiányozhatnak a mozgókép történetéből sem, ahol ugyan úgy, mint az emberek történelmében, itt is jelentős szerepet vívtak ki maguknak. Talán a film világának máig egyik legmeghatározóbb alakja, Walt Disney volt, aki elsőként elismerte, hogy egy szerethető eb és egy gyermek párosa mindig meghozza a várt anyagi sikert. Számos kutyából csinált sztárt a mozi és fordítva, íme néhány ezek közül.

101 kiskutya (One hundred and one dalmatians)

Nálam az első volt és mindenképpen meghatározó, kisgyermek voltam, amikor kölcsön kaptunk a filmet VHS kazettán (kérem, hogy a fiatal olvasóink kérdezzék meg szüleiket, hogy az mi is volt). Pontosan emlékszem, hogy mennyire magával ragadott a történet és a karakterek (Pongo, Horace, Szörnyella), különösen azt imádtam, hogy egy macska segít a kiskutyáknak a szökésben. Érdekesség, hogy a gyermekkoromban, a 80-as években is már öreg filmnek
számított, hiszen 1961-ben készült, ám erre mondják, hogy időtlen darab.

Benji és Bommer a csodakutyák (Benji, Here’s Bommer)
A hetvenes évek közepétől egészen napjainkig népszerűen ezeket a keverék sztárok. Benji és Bommer sokban hasonlítanak, hiszen csavargásaik során mindig bajba jutott embereken segítettek. Televíziós sorozatnak indultak, ám a siker több egész estés mozifilmet is eredményezett. A sikert és a töretlen népszerűséget mi sem példázza jobban, mint, hogy ebben a hónapban elindul a legnépszerűbb internetes sorozatsugárzó oldalon a legújabb évad Benji kalandjaiból.

Kutyám, Jerry Lee (K-9)
A kutyás filmek legnagyobb klasszikusa a nyolcvanas évek végéről, amely világsztárt csinált James Belushi-ből és persze a német juhászkutyából. A nagydumás, állatokat kevésbé, az ebeket meg különösen nem kedvelő rendőr és az ő szertelen, ám, ha szükséges kegyetlen kutyájának párosa nem hiányozhatott a családok otthoni videó tékájából. Nem kellettek milliós látvány trükkök, Oscar díjas alakítások, csak igazán szerethető karakterek, akikhez kötődni lehetett és persze néhány igazán jól kitalált és feltehetőleg Belushi-től rögtönzött poén.

Egyik kopó, a másik eb (Turner and Hooch)
Ritka, amikor egy évben két igazi meghatározó mű készül ugyanabban a stílusban, azonban 1989-ben ez így volt. Ennek a filmnek a készítői kockáztattak, de bejött a számításuk. A megszokott és mindig sikeres német juhász vagy golden retriver helyett egy durvább vonású bordóit és akkor még kifejezetten csak vígjátékokban szereplő fiatal Tom Hanks-et tették meg főszereplőnek. A már szinte kényszercselekvő, rend és tisztaság mániás kisvárosi zsaru, illetve az ápolatlan, agresszív és folyton nyáladzó eb kettőse máig egy szórakoztató duót alkot.

Susi és Tekergő (Lady and the Tramp)
A sort a legrégebbi 1955-ös animációs film zárja, amely egy hagyományos tündérmese, melyben a gazdag királylány, az amerikai cocker spániel és a szegény csavargó, egy szürke keverék szerelme bontakozik ki. Megunhatatlan alkotás, melyet gyermekeinkkel, majd akár unokáinkkal is megnézhetünk és együtt nevethetünk és sírhatunk velük. Az alkotás hazai sajátossága, hogy a megjelenése több mint húsz évet váratott magára, hiszen csak 1997-ben mutatták be a magyar filmszínházak. Mindenkinek kötelező darab, legalább egyszer.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com