Bécs – Budapest: Az állattartás tekintetében

Ha Bécsre gondol a kedves olvasó, akkor valószínűleg elsőként a karácsonyi vásárok, a currys kolbász vagy a nagy vidámpark, a Práter jut eszébe. Turistaként csak elvétve látunk kutyákat a forgalmasabb nevezetességeknél, pedig Bécsben becslések szerint 50 ezernél is több kutya él.

A következôkben elemezzük, hogy milyen különbségek vannak a kutyatartás szabályaiban az osztrák és a magyar főváros között.

MIKROCHIP – A KUTYA AZONOSÍTÁSA
Kutyát tartani ma már elvben nem lehet mikrochip nélkül. Ezt Ausztriában és Magyarországon is komolyan veszik. Bécsben a kutyákat megszületésük után legkésőbb három hónapos korukig kell ellátni adathordozóval. Budapesten pedig a négy hónaposnál idősebb állatokba kell kötelezően behelyezni az egyedi azonosítót. Mindkét országra, városra igaz, hogy minden adás-vétel előtt meg kell győződni arról, hogy a kutya rendelkezik-e az egyedi azonosítóval, amivel az állatorvosok ellenőrizni tudják az állat legfontosabb adatait. Ha a kutya – bécsi viszonylatban három, budapestinél pedig négy hónapos kornál előbb vált gazdát, akkor már korábban el kell látni a mikrochippel.

SZÁJKOSÁR ÉS KUTYAPISZOK
Bécsben a gazdáknak pórázon kell sétáltatniuk kutyájukat. A parkokba is
csak így vihetik le kedvenceiket. Kutyafuttatókban azonban póráz és szájkosár nélkül játszhatnak a kutyák. Bécsben 176 erre kijelölt helyet létesítettek. Budapesten ennél valamivel kevesebb, nagyjából 130 kutyafuttató áll a gazdák rendelkezésére. A magyar fővárosban
illetve egész Magyarországon is minden közterületen kötelező a póráz.
Szájkosár nem szükséges az utcán és a parkokban sem. Kivéve a veszélyessé nyilvánított kutyáknak. Erről a továbbiakban még írunk. Amennyiben a gazdák nem tartják be a kutyasétáltatás szabályait, akkor szabálysértési eljárást indulhat ellenük. A szabálysértési bírság pedig akár 50 ezer forint is lehet. Tömegközlekedési eszközökön illetve nagyobb tömegrendezvényeken
mindkét városban kötelezô a póráz és a szájkosár használata. A gazdáknak az ürüléket minden esetben el kell távolítaniuk az utcáról mind Bécsben, mind Budapesten. A parkokban mindkét városban kihelyeztek olyan szatyrokat, amelyekkel a kutyások könnyen el tudják távolítani az állat ürülékét a felszínről. Bécsben a bírság 12 ezer forintnak megfelelô euro. Budapesten az ürülék eltávolításának megszegése – ugyanúgy, mint a kutyasétáltatásnál – a szabálysértési törvény elbírálása alá esik. A büntetés pedig 5-től 50 ezer forintig terjedhet.

HARCI KUTYA ÉS KUTYAJOGOSÍTVÁNY
Az egyik legfontosabb különbség a magyar és az osztrák szabályok között a kutyák besorolásával kapcsolatos. Bécsben külön szabályok vonatkoznak a harci kutyákra. Ezeket a hatályos osztrák törvény fel is sorolja. Többek között a pitbull terrier, a masztiff, a rotweiler típusú kutyák gazdáinak külön kutyajogosítvány kell kiváltaniuk. Ahhoz, hogy ezt megtegyék, gyakorlati és elméleti vizsgát kell tenniük. A kutya megvétele után három hónapon belül ezt meg kell szerezniük a gazdáknak. A gyakorlati vizsgán különbözô olyan szituációkban kell helytállniuk, amelyek egy ingerlékenyebb kutya sétáltatásánál megtörténhetnek. A magyar törvények ezzel szemben nem tesznek különbséget kutyák között a fajtájuk alapján. Magyarországon bármilyen kutyát veszélyessé nyilváníthatnak, ha az állat fizikai sérülést okozott másnak. Amennyiben a kutyát veszélyessé nyilvánítják, akkor a gazdának szigorúbb kutyatartási szabályokat kell követnie a jövőben. Például csak szájkosárral sétáltathatja.

FELELőSSÉGBIZTOSÍTÁS
Bécsben a kutyatulajdonosoknak
emellett kötelezôen biztosítást is kell kötniük 725 ezer euro értékben. Ez nagyjából 225 millió forintnak felel meg. A magyar állattartóknak ezzel szemben nem kell kötelezően biztosítást kötniük. Természetesen a biztosítótársaságoknál ezt megtehetik. Vannak úgynevezett kisállat-biztosítások, amelyek igénybevételével a biztosító megtéríti a kutya által másoknak okozott károkat. Illetve ha a kutya megsebesül, megbetegszik, akkor a kórházi költségeket.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com