Állat és gyerek együtt a családban

Ha érkezik a gyerek a családba, mehetnek a cicák, kutyák, amerre látnak! Nem kell, hogy így legyen. A Noé barátai műsorból kiderül, hogy megfelelő higiéniás körülmények biztosítása mellett állat és gyerek jól megfér együtt.
Már a gyermek születést megelőzően is van néhány alapvető feladat. A terhesség ideje alatt a macskák mellőzése rendszeres probléma. A toxoplazmózis valódi veszély. Az első terhességi trimeszterben friss fertőzés okoz súlyos fejlődési rendellenességet. De a macskák, mint végleges gazdák egyetlen egyszer életükben, az első fertőzés után 1-2 héten át ürítik a kórokozót. Semmi más állattól nem lehet elkapni. Tehát cicától nem kell félni, a személyi higiénia betartása viszont fontos. Ebben a kiemelt időszakban az almot, az etetést, az állat utáni takarítást inkább más családtag végezze el. A megfelelő állategészségügyi ellátás – oltások: évente kötelező veszettség elleni és kombinált oltások – kutyáknál és cicáknál is fontosak. Rendszeres, évente háromszor, széles spektrumú féreghajtóval történő kezelés is legyen, illetve folyamatos külső parazitamentesítés is szükséges. Javasolt, hogy gyerekek mellett a kutyát egy hónapig külön szobában tartsák. Három hónapos korig még azért közvetlenül ne találkozzanak, de egy év után – szigorú felügyelet mellett – már mehet a közös játék.

Egyre gyakrabban hallani, hogy a későbbi felnőttkori allergiák megelőzésében szerepet játszik, ha a gyermek minél több allergénnel kerül kapcsolatba. Ilyen a kutyaszőr, de nem is az, hanem inkább a felületén lévő nyál erre hatásos lehet.
A legkézenfekvőbb pozitív hatása az állattal való együttélésnek a közös szocializáció. Segíti a gyereket az elfogadásban, másokat toleráló, nem önző, környezetével egészséges kapcsolatot tartani tudó emberré fog válni a cica, és a kutya segítségével.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com