CACIT Szabadszálláson

A Magyarországi Drótszőrű Magyarvizsla Tenyésztők Egyesülete (MDMTE) és a Pointer Sport Club Hungary március 29. és április 3. között közös rendezvényt tartott Szabadszálláson.
A 6 napos CACIT nemzetközi mezei (field trial) versenysorozatra, melyet kontinentális- és angol vizslafajták részére rendezett a két klub több országból érkeztek versenyzők. A field trial lényege egy egyéni apróvad (jelen esetben fogoly) vadászat imitálása, ahol a kutyának minél nagyobb területet végigjárva, a szelet minél inkább kihasználva, a fajtájának megfelelő stílusban, jó szisztémával kell lekeresnie, a vadat állnia, majd vadkeléskor és lövéskor fegyelmezetten helyben kell maradnia. A verseny bírálatát neves, tapasztalt, nemzetközi bírói csoport látta el: Noveczki Katalin (HU), Nagy Zoltán (SK), Dragomir Ljepoja (SRB) és Dejan Vasic (SRB). A kutyák változatos növényzettel borított, hatalmas területeken mérhették össze tudásukat. A versenyre összesen 11 fajta kutyát vezettek fel: rövidszőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, rövidszőrű német vizsla, drótszőrű német vizsla, illetve epagneul breton, portugál vizsla, pointer, valamint vörös ír szetter, vörös-fehér ír szetter, angol szetter és gordon szetter. A rendezvény első három napján a kontinentális vizslák futamait láthattuk, a második három napon pedig az angol vizslákét. Kivétel nélkül minden nap láttunk precíz, felkészült, nagyon szép munkákat a sokszor nehéz körülmények (kevés szél, meleg), valamint kutyát és vezetőjét is próbára tevő szituációk ellenére is. A kontinentális vizslák naponta 2 (field trial solo és derby), míg az angol vizslák naponta 3 (field trial pár, field trial solo, derby) versenyszámban indulhattak. A rendezvénynek a fülöpszállási Biczó Csárda adott otthont, ahol minden este, a napközben is uralkodó jó hangulatot igyekeztek az egybegyűltek még emlékezetesebbé tenni.

Külön büszkeség és újabb mérföldkő a magyar kinológia számára, hogy Szerbiából érkezett vendégbíróink, akik a környező országok nagy versenyein naponta többszáz profi kutyát és vezetôket látnak és bírálnak, rendkívül elismerően, és főleg bizakodva nyilatkoztak a rendezvényrôl. Mind a területekről, a vadról, de különösen a magyar field trial versenyzőkről és kutyáikról jó véleménnyel voltak. Bevallásuk szerint bármelyik nagy, nemzetközi versenyen ugyanígy megállnák a helyüket a magyar kutyák és vezetőik. Nagyon nagy köszönet illeti a Szabadszállási Bársony István Vadásztársaságot, hogy lehetővé tették a verseny megrendezését, valamint a sok segítséget!

Takács Eszter
Magyarországi Drótszőrű Magyarvizsla
Tenyésztők Egyesülete

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com