VJP– német vizsgarend szerinti képességvizsga Mezőtúron

A Drótszőrű Német Vizsla Világszövetség és a Német Vizsla Klub Magyarország közös rendezésében április 12-14. között VJP-t, azaz német vizsgarend szerinti képességvizsgát tartottunk esős, szeles, sáros időben Mezőtúron, a Peres-Marázi Gazdák Vadásztársasága területén.

A terület kiváló adottságokkal rendelkezik, minden irányból víz: a Körös és holtágai, valamint a Hortobágy-Berettyó veszi körül. A terület előzetes éjszakai lámpás átvizsgálásakor rendkívüli vadgazdagságot láttunk őzből és mezei nyúlból, de a fácánállomány is jelentős, hála a szakszerű kímélő vadgazdálkodásnak, köszönhetően a vadásztársaság vezetőinek, Sándor Jánosnak és Szebenyi Lászlónak. Nekik a terület biztosítását és a vizsga gördülékeny lebonyolításában tett jelentős segítséget ezúton is köszönjük.
A nagy számú jelentkező miatt három vizsganapot tartottunk 15 kutyával, melyekből a drótszőrű német vizslák voltak túlsúlyban, de vizsgázott még rövidszőrű német vizsla, rövidszőrű weimari vizsla és kis münszterlandi vizsla is.

A vizsga a német Vadász Munkakutya Szövetség (JGHV) szabályzata szerint rendeztük meg, Oskar Brugger német vezetőbíró vezetésével, aki már közel 50 éve tenyészt drótszőrű német vizslát és Josef Eberl csoportvezető bíró közreműködésével, aki a Dél- Bajor Drótszőrű Német Vizsla Szövetség tenyésztési vezetője. Mellettük még Gyarmati György, Agócs Attila, Kenderesy Balázs és Tóth Sándor bíráltak szintén német bírói kártyával.
A vizsga során a fiatal, két év alatti vadászkutyák örökletes tulajdonságait vizsgáltuk természetes vaddal teli környezetben. Értékeltük a kutya meleg nyúlnyom követését, orrhasználatát, orrjóságát, keresési módját, vadmegállását, együttműködését a vezetőjével, viselkedését lövésre és engedelmességét. A meleg nyúlnyom követése során a kutyát egy már elfutott nyúl meleg nyomához vezetjük és megfigyeljük, hogy azt mennyire pontosan, milyen hosszan, mekkora találni akarással követi, közben hogyan győzi le a természetes akadályokat, mint például törés a nyúl nyomában, árok, növény kultúra váltás. Értékelendő a kutya csapakövetés közbeni, illetőleg a nyúl látványára történő hangadása is.

A vizsga egész nap zajlik, melynek során a legalább 3 fős bírói kör legfeljebb naponta 5 kutyát bírálhat, ami a kutyák nagyon alapos, minden részletre kiterjedő megítélését teszi lehetővé. Az egyes feladatokat a kutyák többször is elvégzik, egészen addig, amíg a bírói kör egységes, megalapozott és biztos véleményre nem jut. A teljes vizsga során a kutya természetét, jellemét, viselkedését is értékelik, hogy milyen a vérmérséklete, magabiztossága, szocializáltsága. Ezen felül vizsgálják a felépítési hibákat, mint például a fogazat, harapás, szemek és kanok esetén a herék megléte. Összességében minden induló kutya teljesítette a vizsgát, 6 drótszőrű német vizsla egészen kiváló, 70 pont feletti eredménnyel. A vizslavezetők teljes képet kaptak a kutyájuk képességeiről vadászathoz közeli helyzetekben. A levizsgázott kutyák ezzel egy német tenyészthetőségi feltételt teljesítettek – és eredményük bekerül a német JGHV központi törzskönyvezési adatbázisába is. A következő, hasonló megmérettetés előttük a HZP a német rendszerű őszi tenyészvizsga, ahol már vízi feladatokat is kell majd teljesíteniük és az örökletes tulajdonságaik mellett a tanított készségeiket is megmutathatják.


Képek és szöveg: Német Vizsla Klub Magyarország

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com