Felismerik a kutyák a kutyákat?

Vajon milyen tulajdonságok, fizikai jellemzők alapján képesek a kutyák egymást felismerni és más állatfajoktól elkülöníteni egymást? A közös csoportba/fajba való sorolás létkérdés a csoportokban élő fajoknál, feltehetően a vizuális érzékelés mellett kognitív, agyi folyamatok is részt vesznek benne, mint diszkrimináció, kategorizálás.

Egy korábbi tanulmány során kutatók bebizonyították, hogy a kutyák néhány alapvető jellemző alapján, csupán egy fényképről képesek felismerni saját fajukat. Ez az eredmény azért is megdöbbentő, hiszen a kutya az egyetlen olyan háziasított állatfajta, amely ekkora változatosságban képviselteti magát. Gondoljunk a legkisebb csivavára és a legnagyobb dán dogra. De a méreten felül természetesen számtalan tulajdonságukban mutatnak sokféleséget a kutyák, mégis szag, hang hiányában is képesek egymást felismerni.

A szóban forgó kutatásban kilenc kutyát klikkeres tréning során képeztek ki arra, hogy ha állatokról készült fényképpárok közül, ha kutyát látnak, egy érintőképernyőn jelezzék ezt. Ezt követôen, ha a kutyák helyesen választottak jutalomban részesültek. A fényképek között szerepeltek vadmacskák, bárányok, kecskék, tehenek, hüllők és emberek is. Közel háromezer fényképet válogatottak össze a kutatók és állították őket random párokba, úgy hogy egy kép sem szerepelt kétszer. A kutyák ezekből 144 párt kaptak, amelyek közül választhattak. A fénykép párok közül a kutyát ábrázolók is varianciát mutattak, voltak rövid- hosszú fejű kutyák, alacsony és magas növésűek is. A kutyák sikeresen oldották meg a feladatot, képesek voltak kategorizálni a látott képeket, és jeleztek amint kutyát láttak, függetlenül annak egyedi tulajdonságaitól.


Szánthó Flóra
Forrás: www.nytimes.com
Fotó: www.unsplash.com

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com