Rertrieverek: kiállítás és munkaverseny

A Retriever s Vizikutya Egyesület rendhagyó hétvégét szervezett Soponyán, április 13-án klubkiállítást, 14- én munkaversenyt. Sonponya kiváló helyszínnek bizonyult, mindkét célra. Mintegy 80 kilométerre fekszik Budapesttől, az M7- eshez közel. Soponya ill. tulajdonképpen a Soponyai Fácános egy bekerített terület, ahol egy vadászházhotel és vizes, erdős területek találhatók. Itt Tapasztó Sándor fővadász vezetésével fácánokat is tenyésztenek, nagy számban. A szálló előtti nagy füves tér, kiváló terepet adott a kiállításhoz. Egy nagy kiállítási/rendezvény sátrat állítottak középre, amire sajnos nagy szükség is volt, a többnyire szemerkélő, de néha beerősödő eső miatt.

Angelusparks IV Je T Aime flat coated retriever, T.: Neves, Costeira , t.: Gabriele Baumgartner, Angi Wehrli (A)
You Are My New Coco Kelecsky Pokland Chesapeake Bay retriever, T.: Sona Sehnalikova, t.: Farkas Márta
Labrador beállítás – Láposi Krisztina
Kan Trace Viking Lord lagotto romagnolo, T.: Sabina Zdunic (CRO), t.: Meretei Tibor
Ambereyes Magic Desperado portugál vizikutya, T.: Steiner Beáta, t.: dr. Szántó Eszter

A kiállítás bírói közül ketten a retrieverek hazájából, az Egyesült Királyságból (avagy Nagy-Britanniából) érkeztek, Mrs. Angela Cooper (a golden retrieveket bírálta) és Mr. Frank Gilroy (labrador retrieverek), a harmadik bíró a MEOESZ alelnöke, Szabó Sándor volt, aki az összes többi fajtát bírálta. A kiállításra a nevezési számok nem voltak rosszak, goldenből volt 55, labradorból 46, de a többi fajtából mind lehetett volna több is: Flat Coated Retriever 4, Nova Scotia Duck Tolling R. 3 (akik végül el sem jöttek), mindössze 1 Chesapeake Bay Reriever, vízikutyák: portugál 3, olasz (lagotto romagnolo) 10, spanyol (Perro del’ Aqua Espanol5. Nagyon sajnálom, hogy ezek a fajták nem népszerűbbek Magyarországon, igazán megérdemelnék, akár kedvencnek, akár munkakutyának. A kiállításra természetesen több országból is érkeztek: Ausztriából, Szlovákiából, Csehországból, Szlovéniából és Romániából. Aszponzorok jóvoltából a győztesek több díjat is kaptak, a szervezők meg a nevezések mellé egy – egy ingyen járó gulyáslevessel is megvendégelték a kiállítókat.

Veterán BIS 1 Fejesvölgyi Fekete Démon Evita labrador retriever, T.: Fejesné P. Henrietta,
t.: Kovács Fanni Dóra, 2 Tenth Soul From Flawless Carriens golden retriever, T+t.: Farkas Márta bíró Mr. Frank Gilroy
Best in Show: BIS 1 Shamrock As Hot As Hell golden retriever, T.: dr. Bárdossy Eszter, t.: Harta Renáta, BIS 2 Ambereyes Magic Desperado portugál vizikutya, T.: Steiner Beáta, t.: dr. Szántó Eszter, BIS 3 Follow Me To Aldamity Our Pleasure labrador retriever, T.: Jan Murar,
t.: Daniela Bartosova (SK)

Vasárnap volt a munkakutya verseny, szakadó esőben kezdődött a nap, később kicsit lanyhult, elállt, de mindvégig borús maradt az idő. A kutyák 4 osztályban (korábbi eredményeik ill koruk alapján) indultak, Puppy (14 nevezés) Novice 16, Intermediate 10 és Open 9 kutya. A versenyen még szűkebb volt a fajta mezőny, labradorok és goldenek voltak többségben és csak 2 flat coated retriever versenyzett. A munkaverseny bírói voltak: Graham Bird (UK), Bakó István, dr.Szántay Csaba, dr.Hazafi József.

Indítás apportra
Gyönyörű környezetben zajlott a vizsga
Jókedvű angol bírók Mrs. Angela Cooper és Mr. Graham Bird
A verseny Open (a legerősebb osztály) győztese Petprints Tamino golden retriever és Seres Zsuzsanna, Beke Judittal, az MRVE elnökével

Ezen a kutyák nem vaddal, hanem dummykkal dolgoztak, egy-egy ilyen „hurka” szabványos, fél kg tömegű, vászon borítással és rövid zsinórral és fogantyúval, hogy jobban lehessen eldobni. A gyakorlatok a dummyk kereséséből és visszahozásából állnak (a visszahozni ige angolul a retrieve, ebből származik e fajták neve), de a osztályonként növekvő nehézséggel, és kölönböző kombinációkban, amiket a bírók csak ki tudtak találni. Számomra legnagyobb “élmény” az volt, hogy a kutyák (legalábbis külsőleg) milyen nyugodtan várták, hogy rájuk kerüljön a sor és mehessenek keresni a dummykat. Végül, a munkaverseny győztesei: Puppy: Spirtlane Chaundra, LR, t.: Gabriella Forgács. Novice: Flashway Forest, LR, t.: Horváth László. Intermediate: Petprints Trilla, GR, t .: Eszli Laszló. Open: Petprints Tamino GR, t.: Zsuzsanna Seres.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com