Ősi magyar kutyafajták fagyasztott spermából

Az ősi magyar kutyafajták mára már nagy népszerűségnek örvendenek más országokban is. Ha valaki a világ másik végén szeretne egy magyar kutyafajta boldog tulajdonosa lenni, akkor arra is van megoldás, hogy a szülőknek szánt kutyáknak vagy a kölyökkutyának ne kelljen átutazni a fél világot. Lehetőség van arra, hogy a kiválasztott kutya örökítő anyagát lefagyasszák és ilyen formában jusson el egy másik országba. Erről a különleges eljárásról Dr. Pelle György, a Nyíregyházi Állatkórház vezetője mesélt a Noé barátai mûsorban, ahol egy pumi kutya örökítő anyagának lefagyasztásába nézhettünk bele. Az örökítő anyag térben és időben is korlátlanul használhatóvá válik, ha mélyfagyasztással konzerváljuk. Az 1980-as években az amerikai állatorvos, George Govette által kidolgozott és azóta világszerte sikerrel használt spermafagyasztási technológia (CLONE) 2011-től Magyarországon, Nyíregyházán az Állatkórházban is elérhető.

A spermalevétel alatt javasolt tüzelő szuka jelenléte, amely növeli a kan libidóját, de gyakorlott kanok esetében ez nem szükséges. A gyűjtött spermát mikroszkóp alatt megvizsgálják, majd centrifugálják, hogy az értékes sejtes elemeket elkülönítsék. Az eltávolított folyadék a prosztata váladéka, amelybe egyes kutyáknál vér vagy nagyobb mennyiségű baktérium keveredhet, és ez toxikus a sejtekre. Az így nyert vitális spermákat tartalmazó oldatot úgynevezett műszalmákba dozírozzák. A műszalmák átlagosan 75–100 millió spermiumot tartalmaznak.
A tárolás -196 °C-on, folyékony nitrogénnel töltött speciális konténerekben történik. Általában 2 műszalma szükséges egy termékenyítéshez. A nagyobb mennyiség felesleges veszteség, nem növeli a termékenyítés esélyeit, viszont az optimális fedezési időpont meghatározása döntô jelentőségű, és így általában egy termékenyítés elegendő.


Malina Adrienn
Fotók: Lakos Gábor, Draskovics Ádám

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com