Utazás kutyával: így fedezhetjük fel a világot kedvencünkkel biztonságosan

Megtapasztalni a közös utazást kutyánkkal a világ új felfedezését jelenti és az adott országok, kultúrák egy teljesen más szemüvegen át történő szemlélését is. Utazás kutyával és a legfontosabb tudnivalók minderről!

Bárhova is megyünk, alap elvárás, hogy a kutyánk jól szocializált legyen és természetesen jól tudjon közlekedni pórázon, nyakörvvel. NEM HÁMMAL. A hámos kutyák csak húznak (hiszen pont erre való a hám – szánhúzás!) és egyáltalán nem keltik jól nevelt kutya hatását.

A biztonságot jelentő ketrec

Ha van egy jól szocializált kutyánk, aki rendelkezik minden alap oltással és érvényes útlevéllel (azaz a veszettség elleni oltás nem járt le), akkor már csak egy fontos dolog van, melyhez hozzá kell szoktatnunk (ha kiskorban nem történt meg): a ketrec, más néven szállítóbox, dogbox. Autós utazásoknál Nyugat Európa felé véve az irányt bárhol megállíthatják az autót, és ha a kutya nincs ketrecben, azaz a biztonságos utazása nem garantált, akkor komoly büntetésre lehet számítani. Amennyiben pedig repülős utazás lenne kilátásban, az kivitelezhetetlen ketrec nélkül. Így fontos, hogy kutyánk megtanulja, számára a biztonságot, a nyugalmat jelenti a ketrec.

Soha nem büntetésből kerül oda, hanem bevonulhat bármikor, amikor egy kis pihenésre vágyik. A kutyák ösztönösen nagyon szeretik a „zugokat”, így ha jó élményekkel kapcsolódik össze neki a ketrec (kap benne rágcsálnivalót, de akár a napi étkezései is itt történnek), akkor számára ez egy nagyon kellemes hely. Ha már a nevelésben eljutottunk ide, akkor az utazás semmilyen akadályt nem jelenthet. A ketrec természetesen az utasokkal egy légtérben legyen az autóban, megfelelő szellőzést biztosítva. A szállítóbox baleset esetén is meg tudja védeni a kutyát és akár még a szálláson is kapóra jöhet, ha nem bízunk még meg 100%-osan kutyánkban és olyan programot csinálunk, melyhez nem feltétlenül vinnénk magunkkal, vagy akár csak a vacsorához/ reggelihez nem engedik be az étterembe.

Egészségügyi csomag a kutyának

Alap egészségügyi csomagot is érdemes összekészíteni kedvencünknek. Fontos, hogy vigyünk elegendő ételt, amit eszik és amihez hozzá van szokva, hogy ne zavarjuk össze az emésztését új étellel az utazás során. Éppen elég az új baktériumflóra elleni küzdelme bármerre is megyünk. Fájdalomcsillapító, probiotikum, szemcsepp, fültisztító legyen nálunk esetleges balesetek gyors kezelésére, illetve fertőtlenítő törlőkendő.

Utazás kutyával, de hová?

Az utazás szervezésének fontos kérdése, hogy hova megyünk és milyen járművel. Európa bármelyik országa könnyen bevehető autóval, de itt is vannak országok, melyek már speciális dolgokat követelnek. Az Európai Unión túl alaposan utána kell járnunk a beutazási jogszabályoknak. A www.pettravel.com oldalon általában aktuálisan fent van minden ország előírása a beutazáshoz, de érdemes még az adott országba utazásra egy Google keresést is indítani és megnézni több oldalon is. Mindig figyelni kell arra, hogy mikor volt frissítve az oldal, mert ezek a szabályok hamar változhatnak. A szabályoknak megfelelő oltások, vérvételek, laboreredmények, külső-belső élősködők elleni kezelések betartása nélkül nem szabad elindulni, mert nem fognak beengedni az adott országba. Minden esetben, minden ilyen extra kezelést úgy intézzünk, hogy az állatorvos angol formátumban írjon be minden dátumot az útlevélbe és nagyon figyeljünk arra, hogy az utazás alatt se legyen olyan oltás, ami akkor járna le, ugyanis a visszaengedés múlik majd azon.

Kutyabarát szállás

Manapság már minden ország nyitott a kutyákkal való szállás biztosítására. Nyugaton azonban érezhetően a kutyáknak sokszor nagyobb megbecsülése van, mint egy másik szállóvendégnek. Biztosan hamarabb szolgálják ki őket és a szállás extra költsége számukra külön figyelmességeket tartalmaz. Rágókát, tálat, takarót, játékot, táskát kaptunk már a különböző szállásokon és nagyon jól esnek ezek a gesztusok. Szinte mindig booking.com-on vagy Airbnb-n foglalunk beállítva a kutya elfogadását jelző szűrőt. Természetesen mindig figyelünk arra, hogy ne hagyjunk magunk után semmit, ami után esetleg egy következő kutyást már nem engednének be. Mindig viszek magammal fertőtlenítő nedves törlőkendőket és multifunkcionális fertőtlenítőt és a talajról az utolsó kutyaszőrt is feltörlöm.

Mivel utazunk?

Az utazás történhet repülővel is, melynek kicsit bonyolultabb már az ügyintézése, de ez sem lehetetlen. Fontos tudnivaló, hogy csak bizonyos légitársaságok szállítanak kutyákat. Diszkont (fapados) gépek és arab gépek nem. Ugyancsak nem lehet kutyát foglalni olyan átszállással járó útra, ahol a járatokat nem ugyanaz a cég üzemelteti. Érdekes módon Angliába sem lehet kutyát repülővel vinni, ahogyan hozni sem. Ez mindenképpen autós úttal valósítható csak meg.

A repülős útnak is 2 verziója lehet: kabinban szállítás légitársaságtól függően 8 vagy 10 kg-ig, mely magában foglalja a szállító súlyát is. A hordozónak be kell férnie az ülés alá és ezt sajnos nagyon szigorúan veszik. Ha a súly vagy méret nagyobb és túllépi a 9 kg-t, akkor egyértelműen AVIH a megoldás, azaz a kutyák számára a gépen kialakított helyen való utaztatás. Ez annyiban különbözik a poggyásztértől, hogy fűthető helység, viszont kicsi, így nagyon korlátozott számú kutya fér el rajta egy gépen.

Ennek a használatához kiemelten fontos, hogy a kutya hozzá legyen szokva a ketrechez és teljesen biztonságban érezze magát benne. Bármelyik verziót is választjuk, a repülés befoglalásához ki kell néznünk a tervezett repülőjegyet, majd felhívni az adott légitársaságot és megkérdezni, hogy az adott gépre van-e már kutya befoglalva és lehet-e. Enélkül a lépés nélkül NEM SZABAD megvenni a mi jegyünket előre, mert sokszor csak a 2.-3. dátum a jó vagy a többedik légitársaság, pont olyan okok miatt, hogy nem elég a csatlakozási idő, nem fér el a ketrec az adott gépen, az adott járaton már van másik kutya/ macska befoglalva. Ezekben az esetekben elbuktuk a kifizetett repülőjegyet, ha előre megvettük. 

A helyes sorrend tehát a következő a foglaláshoz:

1. Egyeztetni a légitársasággal a járatszámokat (kabinos és AVIH utazásra is ugyanúgy vonatkozik).

2. Leellenőrizni a kutya beutazására vonatkozó egészségügyi előírásokat (vérteszt stb. kell-e, mert vannak olyan tesztek, amelyek eredményére hetekig várni kell (titer) és olyan is, ami csak 1 hónapig érvényes. Van olyan ország, ami hatósági állatorvosi igazolást is kér stb. EU-ba a veszettség elleni oltás + 21 nap az előírás első oltás után, onnantól pedig a folyamatos oltottság. Utazás előtt 5 napon belül féreghajtás és az „állat egészséges és úti céljára utazhat” rész állatorvosi leigazolása az útlevélben.

3. Ha megvan a járat és a jogszabályokkal is tisztában vagyunk és minden belefér az időbe, akkor jöhet a repülőjegy megvétele. Ezután a légitársaságot fel kell hívni és a foglalási kód bemondásával hozzáadni a foglaláshoz a kutyát, a ketrecméret pontos megadásával. A kutya díjának fizetése általában a reptéren, induláskor történik, de ez szolgáltatónként változó lehet, így ezt pontosan egyeztessük le. Olyan is van, aki telefonon lekéri a kártya adatokat és kifizettetik rögtön. Kérdezzük meg azt is, hogy mikor lesz visszaigazolva a kutya foglalása és amennyiben lehet, erről igazolást (confirmation) is küldjenek.

4. Ezután jön az utazás, mely önmagában is izgalmakkal teli, de a kutyával való része pedig még plusz idegességre is okot ad, hiszen kedvencünket egy vadidegen ember fogja elvinni a ketreccel együtt és legközelebb csak az érkezési helyen találkozunk. Ezek a személyek jól képzettek és nagyon szeretik az állatokat, de természetesen az ember nem nyugszik meg, míg nem látja kedvencét újra maga mellett. Becsekkoláskor az ügyintézők minden leellenőriznek egy check-list alapján. Útlevél, oltások érvényessége, kutya visszaigazolása és fizetése rendben van-e, ketrec méret (akkor fogadják el, ha a kutya fejétől van még 5 cm a tetőig és akkora, hogy abban kényelmesen meg tud fordulni), itatótál. Ezután felmatricázzák a ketrecet, a kutya adatait ki kell tölteni és ráragasztani még. 

Ezután lezárják a ketrecet gyorskötözővel. Érdemes gyorskötözőt vinni is magunkkal, mert nem minden reptéren van, viszont ha valamiért az ajtó kinyílik és a kutya kiszabadul, annál rosszabb rémtörténetet el sem lehet képzelni, minthogy idegenek kergetik kutyánkat a reptéren. Úgyhogy zárjuk csak le jól az ajtót, az a biztos. Előtte persze egy nagy séta. Az utazás napján kutyánk már csak minimális ételt kapjon, de semmiképpen se etessük tele a megszokott mennyiséggel repülés előtt. Semmiféle nyugtatóra nincs szüksége a kutyának, a gazdának annál inkább. Igyekezzünk kutyánkat nyugodtan átadni a reptéri dolgozóknak, nem szerencsés zokogva búcsúzni tőle vagy bármi olyat tenni, amitől az idegesség csak átragad a kutyára. Érezze azt, hogy semmi gond nincs. Kezeljük a helyzetet normálisnak. A gépbe való beszálláskor érdemes rákérdezni, hogy a kutya a gépen van-e, a fűtést bekapcsolták-e neki és még később a stewardestől is meg lehet kérdezni, hogy minden rendben van-e a kutyával. Érezhető, hogy mindenki nagyon odafigyel rá és ez nagyon jó érzés. Ha a kabinban tud utazni, az természetesen a legjobb. Szépen végigalusszák az utat. Sajnos a gépen nem lehet őket kivenni a szállítóboxból.

Kutyával bejárni a világot szerintem fantasztikus dolog. Szabályosan látszik, hogy boldogok, hogy részesei lehetnek az életünk minden szegmensének. Természetesen ehhez kell egy jól nevelt kutya, de aki egy alapfokú engedelmességet tud, annak a világ bármely országa bevehető! Jó utazást kívánok Mindenkinek!

Cikk és fotók: Trefán-Török Alexandra, az a Kutya újság 2024-es januári számából.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com