Vörös varik a pécsi állatkert sztárjai

A Noé barátai stábja, kihasználva a jó időt, ellátogatott a Pécsi Állatkertbe, ahol a vörös varikkal ismerkedtek. A vörös vari Madagaszkáron, a Masoala-félsziget lombhullató trópusi erdeiben őshonos makifaj.
Nevét jellegzetes, vörös bundájáról kapta. A makifélék családjának legnagyobb testű képviselője. Növényevő, különböző növényi részekkel táplálkozik. A vörös vari csapatban élő állat, a csapat tagjai hangjelzésekkel kommunikálnak egymással. Területvédő ordításuk némileg a szamárbőgés és az oroszlánordítás keverékére emlékeztet. A nőstények a többi főemlőstől eltérően nem testükön hordozzák kicsinyeiket, hanem egy fészekben rejtik el őket, amíg azok elég nagyok nem lesznek. Az utódok száma szokatlanul magas, 1-6 kölyök is születhet egyszerre.

A Pécsi Állatkertben két nőstény vörös vari látható, egyikük korábban érkezett, nemrég kapott társat maga mellé. Az első pécsi vari a Nyíregyházi Állatparkban született, innen érkezett Pécsre. Az volt a terv, hogy ne maradjon egyedül így kapott társat. Az új vari, akárcsak fajtársa, szintén nőstény. 2016. április 17-én született, nem egészen másfél éves életkorával fiatal állatnak számít, akárcsak 2014-es születésű, Nyíregyházáról érkezett társa. Az új jövevény születési helyéről, Lengyelországból, a Wroclaw-i Állatkertből érkezett Pécsre, és láthatóan jól érzik magukat. A faj legfőbb ellensége egyébként éppen az ember. A vörös vari egyedszáma a vadászat és az élőhelyek elvesztése miatt folyamatosan csökken. Napjainkban a vörös vari súlyosan veszélyeztetett állatfaj. Az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram keretein belül tartják és tenyésztik a fajt.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com