A kutyás csapatépítő tréning

Csapatépítő tréningen bizonyára már sokan részt vettek, azonban mára már nem csak hagyományosak léteznek. Dr. Varga Orsolya, állatorvos, és habilitációs kutyakiképző a már megszokott csapatépítőket újragondolva létrehozott egy olyan vállalkozást, ahol csoportokat alkotva kifejezetten kutyákkal együtt szórakozhatunk, illetve velük együttműködve különböző feladatokat oldhatunk meg. Dr. Varga Orsolyával beszélgettünk a tréningekről.

• Honnan jött az ötlet, hogy kutyás tréningeket szervezz?

• Az első kutyás tréninget körülbelül négyöt évvel ezelőtt indítottam. Már közel húsz éve foglalkozom terápiás kutyákkal, ilyen jellegű foglalkozásokat is tartok. Ezek alkalmával láttam, hogy nagy hatással van a kutya a gyerekekre és felnőttekre egyaránt. Megfigyeltem azt is, hogy mennyi minden kiderül egy emberről, az alapján is, hogy hogyan bánik az állatokkal, a kutyákkal. Innen jött az az ötlet, hogy mi lenne, hogyha ezt átültetnénk csapatépítő tréningekre is? Ami még egy kis lökést adott, az az volt, hogy tudtam lovas csapatépítő tréningek már léteznek. Úgy voltam vele, hogy akkor kutyás miért ne lehetne?

• Mit kell tudni a kutyás csapatépítő tréningekről? Hogyan kell elképzelni ezeket?

• Ezeknél maguk a résztvevők dolgoznak együtt terápiás kutyákkal, nekik kell különböző feladatokat megoldaniuk az ebekkel együtt. Ezek tulajdonképpen csapatépítő játékok, ahol a kutyáknak is a csapat részévé kell válniuk. Az ebek hol segítik, hol pedig hátráltatják a résztvevőket. A feladatokban nem a kutyakiképzések során használt klasszikus parancsok jelennek meg, mint például az ül vagy a fekszik. Ezek kifejezetten a kommunikációt fejlesztő és elősegítő játékok. A kutyák ezeknél nem tudják előre, hogy mi fog történni, mint ahogy azt sem, hogy a résztvevők mit várnak tőlük. Ez azért is jó, mert ezáltal a résztvevőknek elő kell venni a kreativitásukat, együtt kell működniük az ebekkel. Mindezek mellett empátiára is szükség van ahhoz, hogy ezeket a feladatokat gördülékenyen meg lehessen oldani.

Azt tudni, kell, hogy a kutyás csapatépítő tréningek egyfajta élmény programok, ahol az a lényeg, hogy a résztvevők jól érezzék magukat a kutyákkal és a munkatársaikkal egyaránt. Vannak olyan tréningjeink, ahol már komolyabb, konkrétabb célokat tűzünk ki, amivel meglévő problémákat tudunk orvosolni. Ilyen a vezetői vagy például a kommunikációs tréningünk is. Ezeknél olyan feladatokat kapnak a résztvevők, ahol trénerek is jelen vannak, ami segíti a különböző készségek fejlesztését is. Szabadban és zárt helyen is tartunk tréningeket. Nagy létszámú csoportokat is tudunk fogadni, eddig a legtöbb 222 fő volt. Azonban konkrét feladatokat nem szeretnék elárulni, ezek amolyan kulisszatitkok.

• Fontos, volt, hogy terápiás kutyákkal tartsátok a tréningeket?

• Igen mindenképp, több okból is. Ugyanis a terápiás kutyáknak nagy rutinjuk van abban, hogy hogyan viszonyuljanak és dolgozzanak együtt idegen emberekkel. A kutyák egyébként felvezetőkkel együtt érkeznek. Ők azért vannak jelen, hogy képviseljék az ebeket. Ha esetleg fárad a kutya, akkor, ők azt egyből észreveszik. De az is megesik, hogy a résztvevők nem tudnak egy-egy feladatot megoldani, akkor segítenek nekik és instrukciókat adnak. Előfordul, hogy a tréningeknél foglalkoztatott kutyák egy nap alatt kétszáz emberrel is találkoznak. Ez sokszor megterhelő lehet számukra, ugyanakkor a terápiás kutyák pont arra vannak kiképezve, hogy folyamatosan dolgozzanak velük. Mindemellett ők nagyon fegyelmezettek. Biztos, hogy egy-egy feladat alkalmával nem fognak morogni az emberekre és senkit sem fognak megharapni. Fontosnak tartottam azt is, hogy a cégek felé azt közvetítsük, hogy ez egy teljesen biztonságos program.

• Mit hoz ki a résztvevőkből a kutyás csapatépítő tréning?

• Volt olyan, aki félve jött el a tréningre. Azonban rájött, hogy ezek a kutyák nem erőszakoskodnak egy-egy feladat alkalmával, hanem nagyon együttműködően, békésen viselkednek. A terápiás kutyák, nyilván azt is érzik, hogy a résztvevők milyen lelkiállapotban vannak, ennek megfelelően viszonyulnak hozzájuk. Az emberek általában a tréning végére teljesen feloldódnak, még azok is, akik az elején esetleg tartottak az ebektől. Egy hagyományos csapatépítőn sokszor látszik, hogy ki a főnök és ki a beosztott. Viszont a kutyák a résztvevőkből az emberi oldalt hozzák ki, így itt nem az alá-fölérendeltségi viszony érvényesül. A tréning során a különféle szerepek általában elmosódnak, mert a kutyák jelenléte felszabadult hangulatot teremt, ezáltal a csapattagok kifejezetten a feladatokra koncentrálnak. Azt szoktam mondani, hogy egy kutyás csapatépítő tréning azért is jobb, mint egy hagyományos, mert itt a kapcsolatokban teljesen le lehet menni ősi evolúciós szintre. Ugyanis a kutyák nem udvariaskodnak az emberekkel, hanem őszintén jeleznek vissza feléjük. A kutyás feladatokon keresztül az emberek felismerik a gyengeségeiket, a különböző visszajelzéseket pedig könnyebben elfogadják az ebektől. Ilyenkor jön az emberek részéről a ráébredés, hogy én az életben is így viselkedek, mint ezekben a feladatokban, emiatt nem tudok bizonyos helyzeteket megoldani. Az itt szerzett tapasztalatok pedig könnyen átültethetők az emberi kapcsolatokra is, mivel a kutyák a nonverbális kommunikáció nagy szakértői. A kutya tulajdonosok is sokszor elcsodálkoznak, pozitív értelemben csalódnak a tréningben.

Sokféle kutyával dolgozunk együtt, mint például labrador, golden retriever, óriás uszkár, beagle, chivava, border collie. Ez azért is jó, mert így a résztvevők is többféle kutya fajtát megismernek, ami szintén nagy élmény.

• A kutyák mennyire fáradnak el ebben a munkában? Nekik milyen plusz élményt ad egy ilyen tréning?

• Ők a természetükből kifolyólag szeretik az idegen embereket, éppen ezért ők ezeket a tréningeket nagyon élvezik. Természetesen azért ezek által stressz is éri őket és nagyon el is fáradnak. A kiképzés során is pozitív módszereket alkalmazunk. De nagyon fontosnak tartom, hogy figyeljünk rájuk a feladatok alkalmával, nehogy kimerüljenek. A tréningekre mindig legalább eggyel több kutyát viszünk, mint amenynyire szükség van, azért, hogy, ha egyikőjük elfárad tudja helyettesíteni egy másik. Fontos szempont az is, hogy az ebek tudják váltani egymást a feladatokban, ezáltal nem „égnek ki” a munkában.

• Gyerekeknek is ajánlottak ezek a tréningek?

• Gyerekeknek inkább játékos, szórakoztató programokat tartunk különböző rendezvényeken, táborokban. Viszont ha van rá igény, akkor fejlesztő programokat is szervezünk nekik, melyeknél sokkal nagyobb szerepe van a felvezető embereknek, többet segítenek a feladatokban. Itt mozgásos játékokra kell gondolni, ahol a gyerekek nagyobb létszámban tudnak együtt szórakozni, így nem unatkozik senki. A nekik tartott programokon sokszor szülők is részt vesznek. Viszont kamaszoknak tartottunk már csapatépítőt, ők nagyon élvezik ezeket.

Brehovszki Anita

Fotók: Kerényi Kata és Csörgő Balázs

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com