Téli mancsvédelem a kutyáknál

Amikor időjárásunk téliesre fordul, amikor az utakat a fagy, a hó és a jég uralja, a kutyák mancsai sebezhetőbbé válnak, a talppárnák megsérülhetnek, kellemetlen érzésektől és irritációktól szenvedhetnek a hidegben

Mely kutyák vannak kitéve leginkább a téli mancsproblémáknak?

Potenciálisan minden kutya szenvedhet a téli hónapokban berepedezett, sérült talppárnáktól, fájó mancsoktól, különösen akkor, ha sok időt töltenek odakint a szabadban, sokat járnak, sétálnak a keményre fagyott, illetve havas talajon, vagy a jégbordás utakon. Egyes kutyafajták sokkal érzékenyebbek, mint mások. A mini-, a törpe- és a kisméretű kutyafajták, valamint a kis súlyú, törékeny kutyák különösen veszélyeztetettek, mint például a Chihuahua. E fajták pici méretükből és kis tömegükből adódóan fokozott mancsvédelemre szorulnak, számukra a téli időszakban elengedhetetlen a kutya ruházat, az időjárás függvényében vízhatlan vagy meleg szövet, és cipő viselése a szabadban való rövid tartózkodáshoz. A hidegben nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek mancsproblémáktól a különösen vékony testalkatú kutyafajták, mint például a vadászkutyák, az agarak és a hozzájuk hasonló kutyafajták.

Mancs- és talppárna problémák, melyek egyedülállóak télen

A tél folyamán számos lehetséges probléma és megnövekedett kockázati tényező merül fel, melyek a kutyák mancsát, talpát érintik. Egy rövidebb gyaloglás, séta utáni általános mancs- és talppárna ellenőrzés mindig fontos, különös figyelemmel a következőkben olvasható gyakori, téli problémákra és veszélyekre!

Az utakon használt jégmentesítő termékek károsítják kutyád mancsát

Figyelj oda, hogy a rövid téli sétáitok alkalmával merre visz az utatok. A téli időszakban a közterületeken, az utakon használt jégmentesítő és csúszásgátló termékek károsak lehetnek a kutyák mancsaira. Magyarországon átlagosan 50 olyan nap van, amikor az utakon jégmentesítésre, síkosság mentesítésre van szükség. Nincs egységes EU szabályozás, így hazánkban az adott települési, városi önkormányzat döntenek arról, hogy milyen terméket használnak a közterületek, utak, járdák jégmentesítésére és csúszásgátlására. Sok éven keresztül az útszóró só volt leginkább használatban, mely nagyban károsította (ahol jelenleg is használják, mai napig is károsítja) a környezetet, a járműveket, a növényzetet és a kutyák talppárnáit. Egy tiltó rendelet szerint 2010 szeptemberétől a járdák sózása tilos! Egyedül csak a járdáké, viszont a közutakon, ahol az autók járnak, továbbra is engedélyezett az útszóró só használata! Sajnos, figyelmetlenségből vagy megszokásból a mai napig nagyon sokan használják fagymentesítésre a sót olyan helyeken is, ahol elvileg már nem szabadna! Ezért előfordulhat, hogy sétáitok alkalmával olyan területen is megfordultok, ahol sót használtak hó olvasztásra, jégmentesítésre.

Azt tudnod kell, hogy az egészséges mancsra és talppárnákra az egyik legnagyobb fenyegetést a só jelenti. A sóval való hosszan tartó érintkezés kémiailag károsíthatja, kimarhatja és megégetheti kutyád mancsát, illetve hosszan gyógyuló allergiás bőrgyulladást okozhat nála. Miután hazaértetek a sétából, alaposan mosd meg kutyád mancsát és a talppárnáit, majd szárítsd meg őket. A téli időszakban a családi házak tulajdonosainak kötelező gondoskodni a házuk előtti járdaszakasz rendben tartásáról, jégmentesítéséről, csúszásgátlásáról! Fontos, hogy ne használj sót jégmentesítésre! Helyette használd inkább a kézenfekvő környezetkímélő megoldást, lapátold el a havat!

A talppárnák szőrbe fagyott jéglabdái fagyási sérüléseket okozhatnak

A szőrős lábú fajtáknál a talppárnák közötti szőrbe fagyott jéglabdák fagyási sérüléseket okozhatnak. A jéglabdákban az utak és járdák jégmentesítésére használt káros anyagai is összegyűlhetnek, ezért séta után mindig ellenőrizd kutyád mancsait és távolítsd el ezeket a káros jéglabdákat a lábujjai közül. A hosszabb szőrzetű és extrán szőrös lábú kutyák különösen hajlamosak arra, hogy a lábujjaik közötti szőrzetbe a kásás hólé összegyűljön, jéglabdává fagyjon és beletapadjon. Ezért a hosszú szőrzet fajtáknál fontos a lábujjak közötti szőrt teljesen rövidre vágni, hogy a jég és a hó ne tudjon benne megtapadni és labdává összeállni.

Házilag is készíthetsz mancsvédő krémet
Az alábbi recept szerint saját magad is készíthetsz mancsvédő krémet!
Összetevők:
• 10 dkg méhviasz
• 3 evőkanál (45 ml) kókuszolaj (vagy kókuszzsír)
• 3 evőkanál körömvirág olaj (45 ml)
• 3 evőkanál avokádó olaj (45 ml)
• Szárított körömvirág (nem kötelező)
Az összetevőket tuzhelyen, 3-as fokozaton melegíteni és közben kavargatni, míg teljesen folyékony állagot nem kapsz. A tűzhelyről levéve kisebb tégelyekbe öntsd. A tégelyekbe kiöntve, még folyékony állapotában szórhatsz bele szárított körömvirágot. 20 perc alatt megszilárdul. Szobahőmérsékleten tárolandó!

A talppárnák elnyelik a fagyállók maradékát, melyek mérgezőek

Télen az autókhoz használt jégmentesítők és fagyállók szintén problémák jelentenek. E termékek édes illatuk és ízük miatt vonzóak a kutyák számára, viszont etilén-glikolt tartalmaznak, mely erősen mérgező, halálos! A háztartásban előforduló etilénglikol tartalmú termékek az alábbiak:

• Autó- és egyéb szerkezetek hűtőfolyadéka

• Autó téli ablakmosó folyadéka

• Motorolaj

• Hidraulikus fékfolyadék

• Festék, oldószer

Minden esetben a kutya és a gyermeked számára elérhetetlen, zárt helyen tárold az autóhoz használatos termékeket! Fontos tudnod azt is, hogy talppárnák elnyelik a jégmentesítők és a fagyállók maradékát. Szintén veszélyt jelent, ha kutyád lenyalja a talppárnájára tapadt jégeltávolító anyagot vagy a rátapadt fagyállót! A megoldás ez esetben is az, amit már többször is említettem, minden séta után érdemes langyos vízzel megmosnod kutyád mancsait, majd megszárítani azokat!

Ápold a mancsokat krémmel, hogy elkerülhesd a sérüléseket

A téli időszakban a talppárnák megfelelő ápolása nagyon fontos. Ha repedezettnek tunik kutyád talppárnáinak bőre, hámosító kenőcsökkel ápolhatod, használhatsz speciálisan erre kifejlesztett mancsvédő krémet, vagy gyógyszertárban kapható vazelint is. Az esszenciális zsírsavakban gazdag táplálkozás segíthet a probléma minimálisra csökkentésében.

Séta után mosd meg és töröld át kutyád mancsait

A séta végeztével minden alkalommal mosd át langyos vízzel kutyád mancsait és töröld szárazra őket. Ezzel csökkented a hó, valamint a jég károsító hatását, és a jégmentesítő termékek felszívódását, melyek séta közben a talppárnájára tapadtak.

A kutyacipők védelme

Szeretni vagy gyűlölni őket, a kutyacipők az egyik jó módja, hogy szárazon tartsd kutyád mancsait a téli, hideg hónapokban. A kutyacipő hatékonyan védi a kutya mancsait, mert melegséget és teljes lefedettséget biztosít számukra. A kutyacipők rendkívül tartósak. Megtalálni az ideális méretet úgy tudod, ha leméred kutyád mancsát a sarkától a lábujjköröm csúcsáig. Ha nem sikerül, illetve nem vagy biztos a méretben, érdemes a kutyával együtt elmenni vásárolni, és úgy kiválasztani a minden tekintetben megfelelő kutyacipőt.

A lehűlés és a fagyás nagyon veszélyes! Légy körültekintő!

Ha túl hideg a kinti hőmérséklet és a kutyád hosszú ideig tartózkodik odakint, lehűlés veszélyeztetheti a testét, fagyás a végtagjait, a lábát, a fülét, a farkát, az arcát, a száját és a herezacskóját. A hideg, havas és fagyos időben a rövid séták célravezetőbbek, mint egy hosszú séta. Figyelj kutyád komfortérzetére és hőmérsékletére!

Néhány utolsó gondolat

Ne felejtsd el, hogy télen, különösen, ha a hőmérséklet fagypont alá csökken, fordíts kiemelt figyelmet szeretett kutyád általános jólétére, ezzel együtt mancsainak védelmére is! Mindaddig, míg odafigyelsz, ápolod mancsait, biztonsággal élvezhetitek együtt a rövid, téli sétákat!

Vámosi Ildikó

Fotók: www.dogworld.com

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com