Vega kutyák

Egyre népszerűbbek a különböző táplálkozási irányvonalak, a vega-vegán kifejezés talán már senkinek sem cseng újdonságként. Egy amerikai tanulmány felmérése alapján a vega étrend szerint táplálkozó kutya gazdik, lehetőségük szerint kutyáik számára is hasonló, növényi alapú étrendet állítanának össze. Az említett kérdőíves felmérésben közel négyezer kutya és macska tulajdonos nyilatkozott saját és háziállata evési szokásairól. A válasz adók 35%-a arról számolt be, hogy hagyományos étrendet követő háziállatánál szívesen cserélne vegetáriánus, növényi alapú étrendre. A többségük azonban hozzátette, ehhez mindenképpen állatorvosi szakvéleményt és kis kedvencük teljes körű kivizsgálását kérnék. Ha mindent rendben találnak és kielégítő a kutyák számára, valamint könnyen be is szerezhető, akkor átallnának a vegetáriánus étrendre kedvenceiknél is.

A kitöltők csupán 6%-a vallotta magát vegánnak, akik negyede viszont e szerint táplálja háziállatát is. A többségük szívesen váltana háziállatánál is, ha ehhez minden feltételt megtudnának teremteni, és könnyen beszerezhető vegán állati élelmiszerekhez juthatnának. A felmérés kutatóit meglepték a számok, leg inkább az, hányan etetik már a növényi alapú étrend szerint állataikat.

Vagyis összességében 2940 kutya 1,6%-a és a 1545 macska 0,7%-a táplálkozott a gazdáéval megegyező vegán, növényi eredetű étrend szerint. A kutyák további 10,4%-a és a macskák 3,3%-a bár csak időszakosan, de szintén a növényi étrendet követte. A gazdák evési szokásai a kérdőívet kitöltők között az alábbiak szerint alakult: 6% vegetáriánus volt, vagyis húst nem esznek, de tojást vagy mézet igen. 4%, akik emellé még halat is eszik, és végül közel 6% vegán, ami annyit jelent, semmilyen állati eredetű élelmet nem fogyasztanak. A kutatás érdekessége nem csupán a vegetáriánus háziállat étrend egyre növekvő térhódítása, hanem az emögött álló okok feltárása is.

A legtöbb ember hallott a vegán diéta főbb előnyeiről, amik közül kiemelkedő rákcsökkentő hatása. Az állattartás okozta káros környezeti tényezők is egyre inkább a köztudatba kerülnek, amely a vegetáriánus diéta terjedését támogatja. Ha figyelembe vesszük a kutatás eredményeit, és azt hogy a növényi táplálkozás egyre népszerűbbé kezd válni, érdemes a házikedvencként tartott állatok kapcsán is körbejárni a témát és további kutatásokat végezni. Bár annak ellenére, hogy a kutyák ragadozó őstől származnak, még sem mondhatjuk kizárólagos húsevő fajnak, hiszen a domesztikáció (háziasítás) folyamata táplálkozási szokásaikra is hatással voltak. Energia igényük és élettani  folyamataik is megváltoztak.

forrás: https://www.sciencedaily.com

Szánthó Flóra

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com