Így legyen munkavonalas labid

A kutya nem kizárólag hobbi állat. Valamilyen okkal tenyésztették, feladata volt. Vendégkutyáink között előkelő számú a labrador retriever, így most annak néztünk utána, hogy, aki ebből a fajtából például munkavonalas kutyát vásárol, mire számítson, ha ebét ösztönszinten fárasztaná.

A vadászatok fontos szereplője a kutya, mely nem romantikus látványelemként bukkan fel: az eredményes vadászatot segíti. Itthon a vadászatok főleg magyar és német vizslákkal zajlanak, azonban pár éve trónkövetelési igénnyel lépett föl a labrador retriever, mint univerzális segítőtárs. A vadászkutyák tábora népes. Osztályozásuk történhet az alapján, hogy milyen feladatra – hajtás, keresés, elhozás, utánkeresés – használják őket, másrészt, hogy lövés előtti vagy lövés utáni munkában jeleskednek-e.

Ha a vadász a részfeladatokra nem akar tucatnyi kutyát tartani, hárommal már tud sikeresen dolgozni. Egy német vizslával (vad felkutatása), egy retrieverrel (elejtett apróvad megtalálása és visszahozása, utánkeresés), továbbá egy tacskóval vagy terrierrel (róka és vaddisznó hajtása). Amennyiben a három kutya még mindig sok lenne, úgy a mindenes szerepe újabban a munkavonalas retrieverre hárul, abból is a labradorra, a golden ugyanis érzékenyebb, a bundája pedig pillanatok alatt összegyűjti a környék összes bogáncsát.

PUHA SZÁJJAL ELŐRE

A retrievereket standhajtásos vadászatokon vetik be nagy hatékonysággal. Ilyenkor a vadászok egy helyben állnak és a hajtók szemből feléjük terelik a fácánokat, foglyokat. A teríték 8–10 vadász esetén akár 800–1000 madár is lehet naponta. Ezeken a vadászatokon a kutyás szedők a vadászok mögött 20–30 méterrel vagy a vadászokkal egy vonalban állnak és onnan küldik a kutyákat a meglőtt madarak összeszedésére. Amellett, hogy a labrador  retriever az akciók során örömmel dolgozik, 80–100 madarat is összeszed, puha szájával sem külsérelmi nyomokat nem ejt a vadon, sem a szerveiben nem tesz kárt. Itt érdemes megjegyezni, hogy, aki csak házi kedvencnek tartana labradort, a show, azaz kiállítási vonalból válasszon, aki viszont vadászna vele, annak érdemes munkavonalas labradort vásárolnia. Utóbbira nemzetközi szinten, de itthon is egyre több vadász voksol. Népszerűsége 6-7 éve ugrott meg igazán. Oka, hogy könnyebben képezhető, mint a vizsla, jobban integrálódik a családba, és ellentétben a hazai vadászatok régóta töretlen kedvencével, a vízbe, illetve a tüskés bozótba is hajlandó bemenni.

HA VENNÉNK, INNEN VENNÉNK

A Kökény Rita vezetésével működő nemzetközi szinten is elismert, Blackthorn Gundogs labrador kennel még a magyar határon innen, de a végeken, az őrségi Szalafőn található. A helyszínen járva kiderült, a kennel tulajdonosa a tenyésztés mellett képzi is kutyáit, valamint trénerként és versenybíróként tevékenykedik, mindezt főleg nemzetközi porondon teszi. Vevői részéről gyakori az olyan kérés, hogy a kölyökkor összes cukiságáról, de nyűgéről is lemondva, a gazdák másfél évesen mehessenek a kutyáért.

Ekkor már profi vadászkutyát vehetnek át Kökény Ritától, aki egyébként kizárólag családi kedvencnek sosem adja el a kicsiket, ami fájdalom, elnézve az alomban csetlő-botló főleg fekete gombócokat. Elvárás részéről, hogy az ösztöneinek megfelelően foglalkoztassák a többszörös nemzetközi bajnok szülőtől származó ebeket. A kennel vezetője pár hetes koruktól foglalkozik a kutyákkal és olyan tulajdonost választ nekik, akivel egyezik a kutya energiaszintje, és akiről tudja, mire használja majd az ebet, – a legtöbben versenyezni szeretnének a kicsikkel.

A MUNKA A JUTALOM

A kutyák számára a vadászat és versenyek jelentik a fő kihívást. Utóbbiak általában a vadászat imitációi. Az úgynevezett Working Testek és Dummy Trialok dummyval, azaz vadat utánzó apport -tárggyal, a Cold Game Testek korábban lőtt, igazi vadakkal zajlanak, főleg a vadászidényen kívül. A Field Trialokat vadászidényben szervezik, ezek már éles tesztek, valós, ingergazdag környezetben, a cél minden esetben a vad vagy a dummy felkutatása és visszahozása.

Tenyészkutyák kiválasztásánál a Field Trial versenyeknek van kiemelt fontossága, hiszen a képzettség mellett itt számos örökletes, fajtaspecifikus tulajdonoság is jól lemérhető (puhaszájúság, idegrendszeri stabilitás, stb…). Az itt elért dobogós helyezések pénzzel nem járnak, de a kutya tenyészértékét növelik. A jól képzett munkakutyát nem kell kompenzálni. A jutalom a kutyának maga a munka. Itt mutatkozik meg a különbség egy adott fajta show (kiállítási) és munkavonala között. A showkutyát nagyjából tízszer annyi idő megtanítani ösztönfeladataira, és ha sikerült, magának dolgozik, míg a munkavonalas labrador örömből, magáért és a gazdájáért cselekszik.

A dicséret és az esti száraztápos vacsora kompenzációként neki bőven elég, a zsákmányból nem részesül, míg a gazda vadászatok során az elejtett vadból minimum  4 fácánt kap. Aki tehát munkavonalas labrador mellett dönt, és kutyája ösztöneit is szem előtt tartja, számoljon azzal, hogy a vadászat így vagy úgy, de bekúszik majd az életébe.

Kitzinger Szonja
Kitzinger Szonja rovata

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com