Nyáron is biztonságosan a kutyáddal!

A nyár fantasztikus lehetőségeket tartogat a kutya tulajdonosok számára. Számtalan közös programot szervezhetünk, lehetőségünk van sportolni, strandolni, úszni és sokat játszani a szabadban együtt kutyánkkal. De vigyázzunk, mert a kutyák egészségét tekintve a nyár veszélyeket is hordoz magában. A következőkben végigvesszük azon kockázati tényezőket, melyeket az egész szezonban érdemes szem előtt tartanunk!

Egészségügyi jó tanácsok

Minden gazdi ismeri a saját kutyáját, de fontos megjegyezni, hogy a legtöbben nem vagyunk  egészségügyi szakemberek. Ha bizonytalan vagy, hogyan kezeld kutyád egészségügyi problémáit, mindenképpen fordulj állatorvoshoz! Vészhelyzet esetén azonnali állatorvosi vagy állatklinikai segítség szükséges! Fontos, hogy az egészségesség vonatkozásában az alábbi információkat mindig tartsd szem előtt:

A kötelező védőoltásokra, és az ismétlő oltásokra is mindig figyelj! Az olyan folyamatosan jelenlévő veszélyek megelőzésére, mint a veszettség, a szopornyica és a parvovírusos bélgyulladás meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket.

 A kullancsok, a bolhák, a szúnyogok, a legyek és más rovarok a nyári időszakban megsokszorozódva támadják kutyáinkat! Beszéld meg állatorvosoddal az ellenük való védekezést! A lehetőségek tárháza ma már óriási, nyakörvek, spray-k, nyakra cseppenthető készítmények, samponok, rágótabletták és egyéb termékek közül választhatod ki kutyád számára a legmegfelelőbbet!

A bolhák, a penész, a virágok és az egyéb allergének gyakoriak a nyári időszakban. Az allergia a kutyáknál viszketést és vele együtt túlzott vakarózást, ebből következően bőrgyulladást okozhat, továbbá köhögést,  tüsszögést, rossz közérzetet és egyéb egészségügyi problémákat. Ha lehetséges, tartsd távol kedvenced az allergiát kiváltó tényezőktől, főképp akkor, ha tudod azt, hogy mire allergiás. Kérj tanácsot az állatorvosodtól,

milyen gyógyszeres kúra segíthet a leginkább kutyád allergiájának kezelésében.

A nyári időszakban a szabadban élő kutyák jobban ki vannak téve az elemeknek, mint a lakásban élők, ezért rájuk jobban oda kell figyelni. A kint élő kutyáknál gyakrabban szükségessé válik a szőrzet ápolása, a fésülés és az esetenkénti gyakoribb fürdetés!

Óvd kutyádat a rovarcsípésektől! Ha mégis megharapják vagy megcsípik, távolítsd el a fullánkot és figyeld, hogy nem lép-e fel allergiás reakció nála. Ha mégis előfordulna, vagy ha többszörös darázs-, méh- vagy szúnyogcsípést észlelsz a kutyádon, feltétlen vidd őt állatorvoshoz!

A legtöbb pázsitápoló- és egyéb kerti termék veszélyes lehet a kutyákra nézve! Győződj meg róla, hogy nem mérgezőek-e a kutyád számára elérhető helyeken lévő növények és műtrágyák!

Bármennyire is felelős és óvatos gazdi vagy, balesetek bármikor történhetnek. Figyelj arra, hogy az állatorvosod vagy az állatklinikád telefonszáma mindig kéznél legyen, illetve elérhető legyen a családod minden tagja számára, ha szükségessé válik.

Általános biztonsági intézkedések

A meleg időjárásban bárki kényelmetlenül érezheti magát és ez alól a kutyák sem kivételek. Íme, néhány biztonsági intézkedés a felelős kutyatulajdonosok számára:

Soha ne hagyd felügyelet nélkül a kutyád közvetlenül a napon vagy zárt járműben. A kutya testhőmérséklete vészesen magasra emelkedhet, mivel nem tud olyan mértékben párologtatni, mint amilyen gyorsan felmelegszik, ezért hőgutát kaphat. Nagyon fontos megjegyezned, hogy, a hőgutát elszenvedett kutyát azonnal állatorvoshoz kell vinni, mert a kutya gyorsan agykárosodást szenved, amiből már nem tudják visszahozni. A hőguta jelei: az erős lihegés, a nyáladzás, az idegesség, a szapora pulzus, a reszketés és a magas testhőmérséklet. Ha bármikor a hőguta e tüneteit észleljük kutyádon, rögtön gondoskodni kell a hűtéséről, locsold őt hideg vízzel és azonnal további állatorvosi segítség szükséges számára, mert minél előbb kerül a kutya állatorvos kezei közé, annál nagyobb lesz az esélye a túlélésre.

A hőguta leggyakrabban akkor fordul elő, ha a kutyát zárt autóban hagyjuk, vagy ha tartós hőség esetén huzamos ideig süti őt a nap. Megelőzésként a kutyának mindig biztosítsunk árnyékos és hűvös helyet, ahol kedvére tud pihenni! Soha ne hagyd benne kedvenced a zárt, parkoló autóban, mert nyáron a lehúzott ablak mellett is mindössze pár perc leforgása alatt elviselhetetlenségig emelkedik benne a hőmérséklet, amiből automatikusan következik a hőguta. Ez évről-évre visszatérő probléma, sajnos, hiába a folyamatosan figyelemfelhívás, mindig vannak olyan gazdik, akik nyáron felelőtlenül a zárt, parkoló autóban hagyják a kutyájukat, ezzel halálra ítélve őket! Kérlek, Te légy felelős kutyatulajdonos, ha szereted őt, nem hagyod a zárt, parkoló autóban!

Forró napokon próbáld elkerülni kutyáddal a megerőltető testmozgást és tartózkodjatok a folyamatos

fizikai aktivitástól is, főképp, amikor a nap legerősebben tűz. A hőguta veszélye fennállhat bármely megerőltetéstől és nagyfokú fizikai aktivitástól is a nyári hőségben. Fokozottan ügyelj kutyád mancsaira!

Az utca, a járda, a homok és az egyéb felületek égethetik a kutyád talppárnáit! A nyári forróságban az aszfalt gyorsan felmelegedhet, és ha a kutyád hosszabban sétál a forró aszfalton, mancsai megéghetnek. Tégy próbát! Nyomd a kezed a meleg felületre és 30 másodpercig tartsd ott, így letesztelheted azt, mielőtt rálép a kutyád. Ha az aszfalt megégette a kezed, a kutyád talppárnáit is meg fogja égetni. Ezért a forró, nyári időszakban ajánlatos a napi sétát korán reggelre vagy késő estére időzíteni!

Figyelj a dehidratációra! A kiszáradást megelőzendő gondoskodj arról, hogy kutyád korlátlanul hozzá tudjon férni friss, hideg ivóvízhez folyamatosan a nyár folyamán a lakásban és odakint, a szabadban is. A dehidratációt elősegíti az is, ha a napi etetés alkalmával a kutyatápot felöntjük némi hideg vízzel.

Zivatar esetén is ügyelj kutyád testi épségére! A nyári időszakban megszaporodnak a zivatarok, melyek mennydörgés és villámok kíséretében érkeznek. A hangos mennydörgés megijesztheti a kutyádat, a villámlás pedig eltalálhatja, ezért ajánlatos zárt helyen tartani őt addig, míg el nem vonul a zivatar.

Ha személygépkocsiban utaztok a kutyáddal, figyelj a veszélyekre! Vigyázz arra, hogy kutyád ne dugja ki a fejét a mozgó autó ablakán és ne lógjon ki huzamosan az autóból, mert az út menti faágak vagy szikladarabok veszélyt jelenthetnek számára, és ha jobban kihajol, akár még ki is eshet vagy hirtelen kiugorhat.

Ha kutyád ismeretlen környezetbe kerül, ügyelj rá, hogy el ne vesszen! Bárhová is utazol vele a nyár folyamán, mindig pórázon sétáltasd, ismeretlen helyen ne vedd le róla a pórázt. Ha kutyád véletlenül mégis elkóborolna, a microchip segítséget nyújthat megtalálnod őt.

Strandolási jó tanácsok

A kutyáddal strandolni nagyszerű módja lehet, hogy eltöltsetek egy szép nyári napot. Mindazonáltal felelős kutyatulajdonosként az óvintézkedéseket fontos betartanod: Nem minden strandra vihetsz be kutyát! Az országban évről-évre egyre több azon strandok vagy tavak száma, ahol engedélyezik a kutyák számára a fürdést. Minden esetben ellenőrizd a helyi előírásokat, mielőtt kutyáddal kirándulást tervezel az adott strandra.

Gondoskodj róla, hogy a fürdőhelyen a kutyád árnyékos helyen pihenhessen, illetve, hogy friss vízből bőven kapjon.

Ha a kutyád nem sportos alkat és nincs hozzászokva ehhez a mozgáshoz, ne ösztönözd arra, hogy a homokban fusson. A homokban futás egy megerőltető testmozgás lehet azon kutyák számára, akik nincsenek ehhez hozzászokva, így könnyen meghúzódhatnak az izmaik vagy az ínszalagjaik.

Úgy, mint az embereket, a kutyákat is leégetheti a nap. A fehér, a világos színű, a meztelen kutyák és az alig szőrösek veszélyeztetettek. Napégés megelőzésére csecsemőknek vagy kifejezetten kutyáknak forgalmazott vízálló fényvédő krémet, vagy olajat használhatsz. Ügyelj arra, hogy a fényvédő biztosan fedje a kutya fülét, orra hegyét, a bőrt a szája körül és a hátát.

Figyelj a vízben található vegyszerekre! Nem titok, hogy a legtöbb kutya szeret úszni. Az úszás szórakoztató lehet számodra és a kutyád számára is, mert segít megelőzni a hőguta kialakulását. Azonban a klór irritálhatja a kutya bőrét, és ha nyel a vízből, ez gyomorirritációt okozhat nála. A medencében való úszás után mindig öblítsd le a kutyádat friss vízzel és ne hagyd, hogy egykét kortynál többet igyon a medence klóros vizéből.

Jó tanácsok az úszáshoz

A legtöbb kutya alapból tud úszni, de mielőtt a kedvenced első ízben bemenne a vízbe, azért tégy egy próbát. Itt van néhány tipp, hogyan tudsz neki segíteni: Soha ne dobd vízbe a kutyát. Az úszáshoz szoktatást sekély vízben kezd és a nevén szólítva, hívd be a kutyádat a vízbe. Próbáld meg rávezetni őt arra, hogy az úszás egy nagyszerű élvezet és játék is egyben. Folyamatosan tartsd szemmel kedvenced és maradj mindig a közelében.

Egy másik módja, hogy megismertesd a kutyád a vízzel, egy olyan kutya, aki már szépen úszik és barátságosan, jó barátként viselkedik a kedvenceddel. Hagyd, hogy kutyád kövesse a vízben új barátját.

Ha a kutya csak a mellső lábaival evez, emeld meg a hátsó lábait és segíts neki lebegni. Ezek után a kutya ösztönből el fog kezdenie evezni a hátsó lábaival is.

Az úszás egy nagyszerű testmozgás, de ne hagyd, hogy a kutyád túlzásba vigye. Az úszás erősen megterheli azokat az izmokat, amelyeket kedvenced eddig csak a mozgáshoz használt, ezért hamarabb elfáradhat és kimerülhet.

Légy óvatos az erős ár-apály jelenséggel, mert ezek még a legjobb úszóknál is veszélyesek. Soha ne hagyd felügyelet nélkül a kutyád! Figyelj rá és légy mindig olyan helyzetben, hogyha segítségre lenne szükséges, tudj neki segíteni a vízből kijutni! Ezek a nyári biztonsági jó tanácsok és tippek általánosságban vonatkoznak a kutyákra, de senki nem ismeri jobban a saját kutyáját, mint önnön maga. Élvezd a nyarat a kutyáddal, de légy tisztában a lehetséges veszélyekkel is, ezért született meg e cikk! Köszönjük, hogy megtiszteltél figyelmeddel és elolvastad! Mindezek után kellemes, baleset- és betegségmentes nyarat kívánunk neked és családodnak a kutyáddal, illetve kutyáiddal együtt!

Vámosi Ildikó

Képek: pexel.com

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com