Agility Hungarian Open 2019

Sikeresen zártuk a 2018-as Hungarian Open-t, ennek ellenére meglepő és egyben örömteli volt, hogy szó szerint pillanatok alatt betelt a 220-as nevezési limit a még csak második évében járó versenyre. A közép-kelet-európai nemzetek mellett 10 országból érkeztek versenyzők: svéd, dán, finn, de még amerikai párosok is megtisztelték a versenyt. A Hungarian Open magas színvonalát a remek helyszín és a Bing.Agility akadályparkja mellett három egészen kiváló nemzetközi versenybíró meghívása biztosította. Sandra Deidda (IT), Jan Egil Eide (NO), Jocke Tangfelt (SE) nagy örömünkre elfogadták a meghívásunkat, látványos, élvezetes pályákat terveztek a futamokra, amelyeket korrekt, sportszerű bírálattal vezettek le.

A Hungarian Open bírói: Sandra Deidda (IT), Jan Egil Eide (NO), Jocke Tangfelt (SE)

A hazai közönség testközelből láthatta futni az utóbbi évek maxi mezőnyét domináló két klasszist: a cseh Tereza Kralovát, aki 2017 világbajnoka, és a négyszeres világbajnok osztrák Lisa Frick-et. A két versenyző ezen a hétvégén is remekelt, melléjük zárkózott fel két lengyel, Joanna Fisher és Iwona Golab. A fináléból Tereza Kralova és Say került ki végső győztesként. A cseh versenyző és ebe villámgyors hibátlan teljesítménnyel nyert, bő egy másodperccel maga mögött hagyva versenytársait. Őt követte Joanna Fisher és Lexi mögötte három tizeddel ért be Iwona Golab és Applause így a dobogó minden fokára border collie állhatott fel gazdájával.

Első helyezett Tereza Kralova & Say, második helyezett Joanna Fischer & Lexi, harmadik helyezett Iwona Golab & Applause

Hazánk a világon az elsők között vezette be az M+ méretkategóriát, ami a sportszerű megmérettetés lehetőségét kínálja a médium kategóriánál magasabb, ám a maxi alsó határán levő kutyák számára is. A kategória ifjú korából adódóan a HO M+ mezőnye összesen hét kutyát számlált, a fináléban közülük az osztrák Brigitte Hampl és Yes nevű border collieja bizonyult a legjobbnak. A médium kategóriában a svéd versenybíró Jocke Tangfelt is elindult Harald nevű sheltiejével kvalifikálta magát a vasárnapi fináléba, ahol a legjobb időt futották, de hibáztak, így a páros a győzelemtől el is búcsúzhatott. A HO midi győztese a cseh Barbora Kozlova és Jai nevű sheltieje lettek.

A dobogó legfelső fokán Enya Hable & Part, ezüst érmes Denisa Lajmarova & Rally, illetve bronzérmes Lizandra Ströhle & Lou

Mini kategóriában a hétvége a svéd Enya Hable-ről szólt, öt kvalifikációs futamból négyet megnyert, így annyi volt a kérdés, hogy a maradt e tartaléka a döntőre és képes lesz-e ezt a fantasztikus formát hozni ott is. Az élet tartogatott Enya számára egy kis extra kihívást, az utolsó kvalifikációs futamban szerzett sérülése miatt sokáig úgy tűnt, egyáltalán nem fog finálézni. Egy nagy adag jég, és egy gyors orvosi konzultáció megoldotta a problémát. Ha nem is 100%-os formában, de lefutotta a döntőt, amit meg is nyert Party nevű sheltiejével.

Első helyezett Barbora Kozlova & Jai, második Olga Kwiecien & Brava, harmadik Dasa Zakotnik & Kas.

A magyar versenyzők is szép számmal képviselték magukat a fináléban. A legjobbak futamáról dobogós helyet nem sikerült elcsípni, mégis méltán lehetünk büszkék rájuk. László Réka és sheltieje Lynn épp csak lecsúszott a 4. helyre a miniknél, ugyanígy a midi mezőnyben is magyar versenyzők futottak be a 4–5. helyre.

Szokol Lilla és Cassidi
Wéber Krisztina és Ariel
Hámori Péter Füli nevű kutyája

Szabó Adrienn és Nando az uszkár, illetve Jäckl Anikó spánieljével futott nagyon szép hibátlant. M+ kategóriában nem született értékelhető futam magyar részről, maxi kategóriában viszont Káli Anita és Nash, a border collie egy gyönyörű hibátlan futammal a 7. helyre ért be legjobb magyar versenyzőként.

A döntőt a Julius-K9 élőben közvetítette, Facebook oldalukon visszanézhetőek a finálé legjobb futamai. A Hungarian Open 2019. egyben a Belga Juhászkutyák világbajnokságára utazó magyar versenyzők kiválasztásának befejező állomása is volt. A belgások előnyt élveztek a nevezésnél, az óriási érdeklődés mellett is biztosítottuk számukra az indulás jogát azért, hogy nemzetközi szintű versenyen mérhessék össze a tudásukat. FMBB-re kijutott párosoknak ezúton is gratulálunk, a csapattagok listája www.agility-sportbizottsag.com oldalon olvasható.

Füzi Júlia

MEOESZ Agility Sportbizottság

Fotók: Kedves Tamara

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com