A kutyaharapások megelőzhetők, egy kis gyakorlással!

A liverpooli egyetem műszaki kutatói oktatási céllal egy olyan programot fejlesztettek, amivel a kutyatámadások és ezekből származó harapások száma csökkenthető. A műszaki szakemberek viselkedéskutatókkal együtt dolgoztak, amelyből született a virtuális valóságot idéző a kutyák viselkedését valósan bemutató program.

A program alatt a résztvevő emberek kontrolállt körülmények között találkozhatnak a virtuális kutyákkal, valós helyezeteket idézve elő. A program oktatási céllal jött létre, így a kutatók olyan helyzeteket idéznek elő, ahol a kutyák agresszivitásra utaló jeleket kommunikálnak, ezáltal az alanyoknak van lehetőségük ezek felismerésére és a megfelelő reakciót begyakorolni.

A programban felnőttek és gyerek is részt vehetnek, sőt a kutatás és a program kifejezetten oktatási (edukatív) céllal jött létre, így remélhetőleg iskolákban is széleskörűen alkalmazhatóvá válik a fejlesztés. Természetesen a program még gyerekcipőben jár, a fejlesztések azonban már zajlanak, hogy minél életszerűbbek legyenek a kutyák és több fajtával is reprezentálni lehessen az agresszív viselkedés jeleit.

fotó: Virtual Engineering Centre (VEC)

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com