A reptér éber őre

Az nem újdonság, hogy reptereken előszeretettel alkalmaznak kutyákat, kereső és őrző-védő feladatok ellátásra. Az sem titok, hogy reptereken kutyák mellett sólymokat, ölyvöket is használnak a madarak és egyéb állatok távoltartására. Egy michigan állambeli városban egy merész gondolattal ezt egybevették és egy border colliet, Pipert képezték ki arra, hogy távol tartsa a madarakat és mindenféle állatot a reptértől.

Alkalmazási terület

Az olyan nagy országokban, mint az Egyesült Államok, ahol gyakorlatilag minden kisebb városban is van reptér nagyon elterjedt a munkakutyák használata. A repterek számos feladattal ellátják a munkakutyákat, hiszen robbanószer kereső, pénzkereső, kábítószer kereső, személykereső, valamit őrzővédő ebekre is szükség van rajtuk. Például a Phoenix-i reptéren egy magyar vizsla teljesít szolgálatot bombakereső kutyaként, ám ezúttal egy újabb feladatkörben sikerült beilleszteni az ember legjobb barátját. A Szövetségi Repülési Hivatal (FAA) előírja az Egyesült Államokban, hogy a reptereknek rendelkezniük kell kidolgozott vadvédelmi tervel. Ez persze nem jelenti azt, hogy az vadállomány gyéríteni lehet, hanem egyéb humánus megoldásokat szükséges kidolgozni a reptereknek. K-9 Piperel egy igazán proaktív megoldást alakított ki a reptér a repülési biztonság területén. Piper, a Michigan állambeli Traverse városában, a Cherry Capital Reptér alkalmazottja. A border collie feladata a környéken tanyázó madarak (vadludak, varjak, sirályok, stb.) és ragadozók elijesztése, távoltartása, amit a kutya készséggel és rendkívüli hatékonysággal hajt végre.

Előny mindenkinek

A reptér biztonságáért felelős csoport szerint a kutya használata többszörösen is nyereséges, hiszen Piper örömmel és nagyon jól teljesíti feladatát és előle nem tudnak elbújni az állatok. Nem csak távol tartja a reptértől az állatokat, de azt is jelzi, ha a reptér biztonsági zónáján belül egy újabb állat, állatok például ürgék jelenének meg, ráadásul meg tudja különböztetni a régi és az új ürgelyukakat, amire az ember nem lenne képes. A border collie segítségével nem is kell drasztikus eszközökkel távol tartani a reptértől azokat az állatokat, melyek biztonsági kockázatot jelentenek. Emellett kihangsúlyozták, hogy a reptéren szolgálatot teljesítők moráljára is nagyon pozitív hatással van az eb, hiszen valamennyi ember értékeli a munkáját és mint a kutyák általában boldogságot, örömöt kölcsönöz az embereknek.

Különleges felszerelés

Piper a nem mindennap munkájához természetesen speciális, kifejezetten az ő számára tervezett munkavédelmi „ruházatot” visel. Ahogy az a képeken is látszódik, egy különleges 100 százalékos UV szűrös szemüveget visel, ami nem csak a Nap káros sugaraitól védi az ebet, de a reptéren megforduló repülőgépek és helikopterek által felvert és otthagyott szennyeződések ellen is. A szemüveget éjjel-nappal viseli Piper, hiszen elengedhetetlen védelmet biztosít feladata ellátásához. A repterek kifejezetten zaj szennyezet területek, ahol az ott dolgozó emberek is gyakran viselnek fülvédőt a zajok csökkentése miatt. Nem nehéz elképzelni, hogy egy kutyának, aminek a hallása többszörösen érzékenyebb, kifinomultabb, mit nekünk embereknek, milyen károkat okozhatnának a mindennapos reptéri zajok. Ezért visel fülvédőt Piper, hogy megelőzzék nála bármilyen halláskárosodás, zajterhelés előfordulását, kialakulását.

Ezen felül még egy hám (mellény) is az öltözéke része, amely védi az esések, a levegőben szálló apró fém hulladékok okozta sérülésektől, ráadásul az azonosító jelzéseit (zászló, reptér azonosítója, stb.) is ezen helyezték el. Egy jeladó is a hámon kapott helyett, amely nem csak azt mutatja állandó jelleggel, hogy Piper a reptéren éppen hol helyezkedik el, de fényjeleket is kibocsát sötétben, ezzel is óvva a kutyát, attól, hogy el ne üssék a reptéren közlekedő autók és egyéb járművek.

Pipernek Traverse városa a kiemelten fontos munkájáért egy mancsvédőt adományozott, ami a kutyát nyáron a forró betontól, télen a fagyástól és általánosságokban a kövek, kavicsok okozta sérülésektől védi meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com