Zamara eltűnése

Kutyatörténetek rovatunk leginkább azt a célt szolgálja, hogy mások történeteiből tanuljunk, okuljunk és fel tudjuk készülni a kutyáinkkal kapcsolatosan minél több dologra, amit az élet velünk tartogathat.

Zamara egy másfél éves csuvacs keverék, aki Boromirral a másfél éves kan pireneusi hegyikutyával együtt őrzött az Ürgehegyen egy hat-nyolc hektáros területet, amikor egyik napról a másikra nyomuk veszett. Kiss Mónika, tréner segített az ebek felderítésében, vele beszélgettünk a két kutya rejtélyes eltűnéséről.
Hogy vette észre a gazda, hogy eltűntek a területéről a kutyák?
• Amikor kiment reggel, látta, hogy a hátsó fészer ajtaja nyitva van, viszont emlékezett arra, hogy ő azt este bezárta. A nyomok arra utaltak, hogy valamiféle harc volt a tanyán, mivel már egyszer betörtek hozzá, most is erre gyanakodott. A tulajdonos követni kezdte a nyomokat, amik felvitték őt a kapuhoz, amit tárva nyitva talált, és a kapuban is látott verekedésre utaló nyomokat. A gazda a két kutyának már csak a hűlt helyét találta. A másik két kutya, akik a lenti részt őrizték a helyükön voltak. Boromir három nap után hazament, viszont Zamara szőrén-szárán eltűnt.


Miért volt furcsa Zamara eltűnése, és mit tettetek a felkutatására?
• Az eltűnésében az volt a furcsa, hogy a csapatban dolgozó kutyák többnyire együtt, mozognak, és nem hagyják el egymást. A kan egyszer csak hazament, azonban a szuka sehol sem volt. Legelőször szóltunk az állatorvosnak, hogy a PetVetDatában Zamara chipje mellé írja be, hogy a kutya elveszett, keressük, és a chipje nem átírható. Következő lépésként próbáltunk nyomkeresőt hívni, de azt mondták, hogy negyvennyolc óra elteltével már értelmetlen ezzel a módszerrel keresni az eltűnt kutyát. Sajnos közben esett is, így az eső elmosta a nyomokat, végül magunkra maradtunk a keresésben. Szóltunk az erdésznek, és a vadászoknak is, ugyanis eszünkbe jutott, hogy az is elképzelhető, hogy kilőtték Zamarát. Azonban kiderült, hogy nem így történt. Elkezdtük keresni a kutyát Biatorbágy környékén, azoknál kérdezősködtünk először, akik ismerték őt. Sajnos senki sem látta. Közzétettem egy felhívást az interneten, először a saját ismerőseim között, majd a Ments meg! facebook oldalon keresztül, amit kifejezetten eltűnt állatok keresésére hoztak létre. Ők készítettek egy felhívást, melyben szerepelt a kutya pontos leírása, illetve a fényképe.
A chip szám kivételével, mindent leírtunk Zamaráról, többek között azt is, hogy ivartalan szuka. Azért kértem, hogy a chip számot ne jelöljük meg a felhívásban, hogy ne lehessen visszaélni vele. Szerencsére a keresésemet folyamatosan egyre többen osztották meg! Ennek kapcsán két kutyához is riasztottak még azon a napon, egy goldenretrieverhez, és egy labradorhoz, mindkettő chipes volt, haza is kerültek. Nagyon örültek nekik a gazdáik. Mi viszont továbbra is nagyon el voltunk keseredve, hogy egyik sem az általunk keresett Zamara – tudtuk meg a trénertől.

A további keresés mennyire volt sikeres?
• Nem adtuk fel, tovább kerestük Zamarát, Boromirt is bevonva a felderítésbe. A kan folyamatosan olyan helyre vezetett bennünket, ahol korábban tudomásunk szerint ő sosem járt. Viszont innen valaki bárhová elvihette őt is, és Zamarát is kocsival. Több mint ezer ember osztotta meg a felhívásunkat az interneten. Egyszer csak két hét után azzal jelentkezett egy állatvédő hölgy, hogy ő látott egy ilyen fehér kutyát, amilyet mi is keresünk. Hoztak egy chip leolvasót, az azonosítás után pedig azonnal hívták a gazdit. Hosszú keresés után így kerülhetett haza Zamara – osztotta meg velünk Kiss Mónika.
Ön szerint mire kell figyelni, ha chipet rakatunk kedvencünkbe?
• Amikor chip kerül a kutyába, nagyon fontos, hogy a chippet behelyező állatorvos regisztrálja a chippet a PetVetData a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartó rendszerében. A regisztráció során az aktuális elérhetőséget adjuk meg, azt melyen bármikor elérhetőek vagyunk. Így, ha elveszik kedvencünk, akkor a chipje leolvasása után gyorsan haza kerülhet.
Fontos az is, hogy ha a gazda adataiban változás keletkezik, kérje az állatorvosánál adatainak minél hamarabbi frissítését. Ez a rendszer Magyarországon az állatorvosok által bárhonnan elérhető, akár telefonról
is. Több benzin kúton is van chip leolvasó (lásd másik cikkünkben), de polgármesteri hivatalok, magánemberek, többnyire tenyésztők, állatvédők is rendelkeznek leolvasóval. Egy elveszett kutya a beírt adatok és elérhetőségek alapján kerülhet újra vissza a gazdájához. Az is nagyon fontos, hogy ha egy kutya eltűnik, azt minél hamarabb jelezzük az állatorvosnak. Zamara eltűnésékor mi is azonnal szóltunk az állatorvosnak, hogy elveszett a kutya. Az volt külön a kérésem, hogy ne csak azt írja be a rendszerbe, hogy elveszett, hanem azt is, hogy a chip nem átírható. Ez azért fontos, mert, ha valaki megtalálja a kutyát, és meg akarja tartani akkor azt mondja az állatorvosnak, hogy ő azt a kutyát megvette, és ír róla egy hamis adásvételi szerződést, akkor akár egyből átírják a chipet, utána pedig soha többet nem kapja vissza az eredeti tulajdonosa, hiába mutat közös fényképet. Néha még adásvételi sem kell az átíráshoz. Sajnos mindkét esetre volt már példa – világosít fel minket Mónika.

Mit gondol, milyen veszélye lehet, annak, hogy ha egy idegen kutyát befogunk? Rejthet-e valamiféle kockázatot ránk vagy más kutyára nézve?
• Mikor egy kóborló, segítségre szoruló állatot találunk, próbáljuk meg megfogni, és vigyük el állatorvoshoz, aki nemcsak a chippet tudj ellenőrizni, hanem az egészségi állapotáról is felvilágosítást tud nyújtani. Ameddig ezt nem tudjuk megtenni, lássuk el, adjuk neki enni, inni, biztosítsunk neki nyugodt környezetet, ahol pihenhet, megnyugodhat. Èrdemes külön tenni a
többiektől, így megelőzhetjük az esetleges, ismeretlen vírus behurcolását, saját kedvenceink, vagy magunk megbetegítését. A leggyakrabban a bolha, a rüh, az atka, és a bélfertőzés az amit a talált állat magával hoz. Az sem kizárt, hogy félelemből támad, ezért legyünk vele türelmesek, óvatosak. Nyugodt, halkabb hangon beszéljünk hozzá, nyugtassuk meg. Ha mégsem boldogulunk az állattal, forduljunk bátran szakemberhez, kérjük menhelyek, kutyakiképzők segítségét.

Mennyire viselték meg Zamarát a történtek?
• Sokkal félősebb lett. Látszik rajta, hogy nyoma maradt az eseményeknek, nagyon örült, hogy végre hazakerült. Ismertem már az eltűnése előtt is Zamarát, ugyanis én a jelenleg a mellette lévő kant Boromirt képzem ki. Viszont Zamarával csak eltűnése után kezdtem el foglalkozni. Nagyon okos kutya, könnyen tanul, de az önbizalmát folyamatosan meg kell erősíteni. Az ő kiképzése terápiának indult, de azt vettem észre, hogy szívesen csinálja a rá kiszabott feladatokat és könnyen fel is oldódik bennük. Az én módszerem a dicséret, ami minimális jutalomfalattal párosul. Ez azt jelenti, hogy a jól végzett munka után megdicsérem a kutyát, játszom vele, és kap némi jutalomfalatot is. Nekik ez elég ahhoz, hogy berögzüljön az adott feladat, és szívesen is csinálják azt. Most Zamaránál is ezt a módszert alkalmazom – zárta gondolatait
Kiss Mónika, tréner.
Kép és szöveg: Brehovszki Anita

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com