Tari József Emlékére (1971–2018)

Tari József 1971. június 8-án született Szegeden. Gyermekkorát kertes családi házban, Sándorfalván töltötte. Már akkor nagy érdeklődéssel fordult a háziállatok felé. Ennek megfelelően folytatta tanulmányait az általános iskola elvégzése után. A középiskolát Hódmezővásárhelyen az Állategészségügyi Szakiskolában végezte el, ahol kitűnő eredménnyel érettségizett. Ezután a Debreceni Agrártudományi Egyetem Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Főiskolai karára került, ahol 1992-ben állattenyésztő üzemmérnöki diplomát szerzett. A mezőgazdaság iránti sokoldalú érdeklődése korán megmutatkozott. Foglalkozott vadgazdálkodással, nyúltenyésztéssel, a nyúlállomány mesterséges megtermékenyítésével. 1994-ben kezdett el dolgozni állategészségügyi szaksegédként a Csongrád megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomáson, ahol hamar kitűnt szaktudásával, lelkiismeretes hozzáértő munkájával, mely az élelmiszerhigiénia szakterületén is megmutatkozott. 2003 és 2005 között tovább folytatta szakmai tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai karán, ahol élelmiszeripari higiéniai szakmérnöki képesítést kapott. Munkáját az élelmiszerbiztonság terén hosszú ideje a NÉBIH-nél végezte nagy kitartással, szorgalommal, hozzáértéssel, a munka mellett is folyamatosan képezve magát, minek köszönhetően felettesei, megbecsülésük jeleként, utóbb állami vezető főtanácsosi rangra emelték, mely elismerés, természetesen, komoly felelősséggel is járt. Munkáját mindig nagy szakmai alázattal végezte. Józsi főiskolás korában ismerte és szerette meg a puli fajtát. Az első törzskönyvezett puli Napfényvárosi- Csahos Duci, 2002-ben került hozzá. Ő lett a Rasztari-Duci kennel alapítója. Ebben az évben lett a MEOE Szegedi Szervezetének tagja. A későbbiekben vezetőségi tagként is segítette a szervezet munkáját. Az első puli alom 2004-ben született. Napfényvárosi-Csahos Duci játszotta el a Tüskevár című filmben Csikasz szerepét, melyen keresztül talán Józsi egyedülálló személyisége is örökre fennmarad. A magyar kutyafajtákkal, bemutatásukkal 2003-ban került közelebbi kapcsolatba, amikor a szervezetnél megalakult a MagyarKutyaFajták tagozata, melynek 2008- ban vezetője lett.

Józsinak köszönhető, hogy az országban egyedül a Szegedi Hungarikum Fesztiválon most már több mint egy évtizede minden évben bemutatják a magyar kutyafajtákat. A Hódmezővásárhelyi Szent György napi ünnepen lassan 10 éve ugyancsak elismert bemutatókat tartott.

Az évek során kiérdemelte az Aranykoszorús Mestertenyésztő címet is. Szép kutyáival nagyon sok rendezvényen szerepelt, számtalan versenyt nyert, így az általa tenyésztett pulik eljutottak a világ számos országába.
Józsi szerette a kihívásokat. Úttörő volt, hogy megmutassa és elismertesse a puli őrző-védő munkáját és erről a vizsgáról hivatalos bizonyítványt is kapjon. A puli tenyésztésében is teljesítmény centrikus volt. Követte a pulira előírt standard szabványokat, de fontosnak tartotta, hogy a puli ősi munkájának, a terelésnek is eleget tudjon tenni. Erre időt, energiát, anyagiakat áldozott. Hortobágyra járt a pásztoroktól tanulni. Évek óta terelési foglalkozásokat tartott a magyar pásztorkutyák részére. Ma már 30 db feletti a saját juh állománya. Meg kell említeni terelési bemutatóit és fajta bemutatóit, ami a magyar pásztorkutyák népszerűsítésének legnagyobb tere. Józsi sokoldalúságát bizonyítja, hogy sokat foglalkozott a puli öröklődés menetével, viselkedéstanával, az okokat keresve, ezzel is elősegítve a tenyésztési célkitűzéseit. Művészhajlamai is voltak, szépen rajzolt, élményeit gyakran írta le novellákban, versekben. Sok cikke, írása jelent meg újságokban és weboldalán. Felejthetetlen egyéniségét emlékeinkben megőrizzük.
Kovács Ferencné
EbHoK elnök, Puli tenyésztő

Tari József
SZERELEM
…Sötét szemed barnaéjfél pillantása
megigézett mint mézédes mandula
íze. Fitos, bájos finomorrod érzékenyen
hozzám nyomtad, zsebemben kutatva
háthaboldogságot. Kerek fejedbe ha
belelátnék
talán meg sem érteném mit hordoz
történelemtanúlságul a temérdek ész.
Mégis ha jobbra-balra tekergetve rám
nézel megkérdezve – Mit akarsz? Én
nyomban elolvadok. Jobb is, hogy két
parázs csillagszemed nem látom hiszen
biztos ha belenéznék megvakulnék
őszinteségedtől. Aprózó lépteid
mindig hallom, midőn gyorsan lépkedsz
a flaszteron. Tudom nem nyugodhatsz,
nincs éjjeled sem nappalod
mióta együtt vagyunk, látom életleckédet
jól megtanultad…. tudom, tudom
bárkit megvernél ki ellenségem még
akkor is ha apróbb is vagy kedvesem.
Inkább ülj ide mellém vagy ha akarod
ölembe veszlek. Persze csak ha megígéred,
hogy pusziáradatod most az
egyszer elmarad. Úgy tudsz szeretni,
mint senki más e földön de érzem
vigyáznom kell. Vigyáznom mert bár
érzésed soha nem szalmaláng mégis
érzékeny lelked ha megsértem lángba
borulsz s mit ezeddig elértem szívedben
mint délibáb foszlik szerteszanaszét.
Tudom amellett, hogy egy vérbôl
valók vagyunk hosszú ideje csiszolódik
modorunk egyre jobban össze elválaszthatatlanul.
Olyan láthatatlan kapocs
szövődött közöttünk melynek
lánca soha el nem szakadhat és erősebb
mindennél. Csak Te és Én. Hiszen
te mindent megteszel amit csak
kérek, én viszonzásul, cserébe mindent
megadok neked amit csak tudok.
Ezekután rám nézel emelt fôvel szerelmesen,
én pedig téged nézlek
büszke, boldog szerelemmel. Hát
ezért szeretjük egymást… Csak Mi
ketten… Kedves Pulim!

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com