Kicsicake – a kutyabarát cupcake bár Budapesten

Mézeskalácsos, narancsos-csokoládés, barackos-túrós és somlói ízű cupcake. Csak néhány a azokból a különleges süteményekből, amik a budapesti Kicsicakeban kaphatóak.

A hely egyik tulajdonosa, Sonkoly Zsófia saját kezűleg készíti a díszes cupcakeket, a receptet ő maga kísérletezte ki az évek alatt. A különleges angol sütemények mellett a cukrászdában bort, kávét, háziszörpöt, de akár tápiókapudingot, vagy cukormentes túrótortát is felszolgálnak, ezeket
mind magyar termelőktől szerzik be. Sonkoly Zsófiával a Kicsicake egyik megálmodójával beszélgettünk, aki szerint a cukrászda legnagyobb varázsa, hogy itt barátok és családtagok dolgoznak együtt.
Hogyan indult a Kicsicake?
• A nővéremmel kezdtük el ketten csinálni, 2012-ben indítottuk útjára a vállalkozásunkat. A testvérem Angliában él, ahol nagyon népszerű a cupcake. és kitaláltuk, hogy hozzuk be ezt a süteményt ide Magyaroroszágra
is.

Egészen kiskorom óta imádtam sütni. Egy olyan cukrászdát szerettem volna, ami eltér a megszokottól. Először csak a családtagjainknak, barátainknak, sütöttem, ugyanis kíváncsiak voltunk arra, hogy mennyire tetszik nekik az ötletünk és mennyire ízlenek nekik a sütemények. Aztán egyszer csak jött az a gondolat, hogy miért ne csinálhatnánk ezt nagyban?
Akkor még ugyanis nem volt Magyarországon ismert a cupcake. Szerveztünk egy kóstolót, ahová körülbelül tíz-tizenöt féle cupcaket sütöttem. A barátainkkal pedig megszavaztattuk, hogy melyek kerüljenek a palettára. Az abszolút befutó a málnás-fehércsokis, levendulás-étcsokis, karamellás-mogyorós, feketeerdô és a meggyes-mákos volt. Persze a kínálatot azóta már bővítettük és vannak szezonális cupcakejeink is. A vállalkozás kezdete óta a testvérem viszi a marketing és a pénzügyi részt, én pedig azóta is a termék fejlesztéséért és a sütésért vagyok felelős.

Mennyire volt nehéz megtalálni a megfelelő cupcake receptet?
• Kaptam a nővéremtől körülbelül tizenötféle receptkönyvet, amikből aztán elkezdtem sütni. Rájöttem, hogy az eredeti recept alapján készült cupcakek nagyon édesek, ezért át kellett dolgoznom a receptet a magyar szájízre. Muszáj volt kísérletezni, körülbelül másfél évbe telt, mire a mostani receptúra kiforrta magát. 2014-ben kezdtünk el a testvéremmel komolyabban foglalkozni a vállalkozással. Különféle vállalkozások rendezvényeire, azaz céges bulikra vittük cupcaket. Megjelent egy új technika is: pici ostyalogókat kezdtünk el nyomtatni képekkel, szövegekkel a süteményekre. Emiatt nagyon egyedi lett a cupcakeünk.

A cukrászda mikor nyílt? Miért szeretted volna, hogy kutyabarát legyen a hely?
• Tavaly decemberben nyitottuk meg az üzletet, elôtte csak egy műhelyem volt, ott sütöttem megrendelésre a cupcakeket. Rengeteget süteményt szállítottunk különböző cégeknek, megrendelésre sütöttem a finomságokat. Az emberek érdeklődtek a süteményeink iránt, azonban ezeket nem tudták megkóstolni, így volt, aki sokszor inkább nem is rendelt. Éppen ezért gondoltuk azt, hogy most már szükség van egy cukrászdára. Nagyjából két és fél évig kerestük a megfelelő helyet, amire megtaláltuk a legideálisabbat. Nem volt egyszerű menet. Mindenképp azt szerettem volna, hogy ez egy kutyabarát hely legyen. Nagyon sokszor rossz érzés volt, amikor a most 7 éves törpetacskómmal, Pereccel be akartam menni valahová, de végül őt kinn kellett hagynom. Akik itt dolgoznak mind kutyások. Gyakran fordulnak meg nálunk olyan vendégek, akiknek szintén van kutyájuk, főleg kistestű kedvenceikkel érkeznek ide hozzánk. Hamarosan lesz az üzletben egy külön polc, amit kutyáknak való falatokkal töltünk majd meg.

Épp most tárgyalunk a kutyapékséggel, ugyanis szeretnénk majd maguknak a kutyáknak is különbözô finomságokkal kedveskedni. Egyelőre a termékek még tesztelés alatt állnak. Főleg kutyakekszeket lehet majd a cukrászdában kapni, amiknél fontos szempont, hogy hosszú ideig elálljon.
Milyenek a visszajelzések a vendégek, megrendelők részéről?
• Szerencsére pozitívak a visszajelzések a cukrászdában. Bár az elején féltem, hogy az emberek nem igazán lesznek nyitottak az akkor még itthon alig ismert cupcakere. A cégektől, akik egyszerre nagyobb menynyiséget rendelnek, viszont nem nagyon kapok visszajelzéseket. Nem feltétlenül, azért mert nem ízlenek a megrendelőknek a termékeink, de ők általában nagyban gondolkoznak, nem érnek rá sokszor még arra sem, hogy visszajelezzenek nekünk. Nagyon szeretném, hogy ha a későbbiekben a vállalkozás marketing oldalára több energiát fektetnénk. Annak nagyon örülök, amikor a kutyagazdák arcán látom, hogy boldogan jönnek be hozzánk a kedvenceikkel. Előfordult olyan, hogy egy kutya beszaladt a pult mögé, hatalmas szemekkel nézett fel rám a mosogatónál, ugyanis érezte a műhelyből kiáradó sütemények illatát.


Mennyire nehéz szinte egyedül vinned az üzletet?
• Most már egyre jobban fáradok. Jó lenne, ha lenne egy cukrász mellettem. Ennek egyik oka az, hogy szeretnék még több időt tölteni elől a pultban, még többet beszélgetni a vendégekkel. Kicsit féltem a terméket, nem szeretném kiadna recepteket a kezemből. Viszont azt gondolom, hogy mára már a Kicsicake eléggé ismert ahhoz, hogy ne kelljen attól félnem, hogy valaki később magával viszi a receptet és nyit egy jobb helyet. Ugyanis a Kicsicakbe tapasztalataim szerint nem csak a sütemények, hanem a légkör és a hangulat miatt is szeretnek járni a vendégek.

Képek és szöveg: Brehovszki Anita

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com