Vonzások és választások

A mindennapok során szembeötlő probléma a rossz kutyagazda párosítás, ezért a fajtaválasztás mindenképp szót érdemel. Összetettebb kérdés, mint sokan gondolnák, a minimum szempontrendszer végig zongorázása pedig ritka, mert az emberek szívesebben döntenek az érzelmeiktől vezérelten, mint a racionalitás mentén.

„Olyan cuki, nem tudtam otthagyni” – meséli az egyik vendégünk az út szélén talált kölyökkutyáról. A mentés nemes gesztus a részéről, a cukiságmérő kilengett, hazavitte, majd a pár hónap együtt töltött idő alatt azzal szembesült, hogy egy nagyon magas energiaszintű kutyával él együtt, akinek a szükségleteit nem tudja kielégíteni. S, hogy melyek ezek a szükségletek? Cesar Millannal egyetértünk abban, hogy a három legfontosabb a testmozgás, a fegyelem és csak ezt követi a szeretet. Sokszor tapasztaljuk, hogy a szeretet, illetve a túlszeretés áll az első helyen, a többire nem jut elég figyelem. Maradva a fenti példánál, gyenge kézbe került egy erős akaratú, energikus kutya, a viszony nehezen kezelhetővé vált, a probléma pedig odáig fajult, hogya gazdi megkért, segítsünk új otthont találni a kutyusnak. A helyzet reális felismerése hasznos és Cesar Millannal megint csak egyetértünk abban, hogy nem kell erőltetni egy rossz kapcsolatot: a kutyatartás kedvtelés legyen, ne pedig teher. De vajon hogyan válasszunk okosan?
8+1 pontban összeszedtük azokat a kérdéseket, amelyeket érdemes lenne feltenni, mielőtt 10–15 évre elkötelezzük magunkat egy fajta mellett.

Utána olvassunk a fajtának?
Ez a lehetőség bárki előtt nyitva áll. Jobb, ha nem a választás után szembesülünk azzal, hogy jé, a kedvencünk pásztorkutya, ezért terelőösztönnel rendelkezik, hogy a terrier-félék előszeretettel jeleznek ugatással, hogy a kerti ásatások oka, hogy kedvencünket eredetileg szarvasgomba keresésre tenyésztették ki. Tudjunk meg a kutyáról minél többet, definiáljuk magunkban, milyen céllal vásárolnánk (munkakutya, házőrzés, hobbi, családi kedvenc). Ha megvan a fajta, menjünk fel internetes fórumokra, ahol a fajtát birtokló gazdák hasznos eszmecserét folytatnak kedvenceikről, ami segítség lehet a választásban.

Milyen a mi energiaszintünk és milyen az adott fajtáé és azon belül is az egyedé?
A hasonló energiaszint a hasonlót vonzza. Térképezzük föl a kutya mozgás és pihenésigényét (alacsony, közepes, magas, nagyon magas), majd hasonlítsuk össze a sajátunkéval. Alacsony energiaszintű ember rosszul jár a nagyon magas energiaszintű kutyával. Válasszuk mindig a hozzánk illő energiával rendelkezô ebet vagy olyat, ami egy szinttel a miénk alatt van. Ha második kutyát választunk, ügyeljünk arra is, hogy kutya-kutya relációban se legyen nagy az eltérés.

Milyenek az életkörülményeink?
Kis lakás kis kutya, nagy ház nagy kutya. Ez így talán túl sarkos, de a méretek és az arányok mindig lényegesek. Nem állítjuk, hogy egy rodéziai ridgeback nem érezheti jól magát egy panel hatodik emeletén, de ehhez rengeteg mozgásra van szüksége. Vegyük figyelembe a rendelkezésünkre álló négyzetméterszámot és ennek figyelembe vételével döntsünk.
Tudunk finanszírozni egy kutyát?
Mérlegeljük anyagi lehetőségeinket. Ha már beruháztunk a kedvencre, adjuk meg neki a minőségi tápot, ápoljuk rendszeresen, oltassuk, féregtelenítsük, kapjon kullancsvédelmet, szívférgesség elleni készítményt, járassuk közösségbe. Egy kutyát nem elég megvenni, folyamatos kiadást jelent akkor is, ha teljesen egészséges. A költségekrôl pedig jó tudni, hogy a kutya kilóinak számával egyenes arányában növekszik. Tisztában vagyunk a fajtára jellemző egészségügyi problémákkal? Nézzünk utána a kutya várható élettartamának és a fajtára kifejezetten jellemző betegségek körének, hogy fel tudjunk készülni az előttünk álló évekre. Míg a golden retrievereknél gyakori a csípő és könyökízületi probléma, a francia bulldognál számoljunk, légzési nehézségekkel és így tovább.

Mennyire szeretünk a szőrzetápolással bíbelődni?
Bizonyos kutyafajták rendszeres, kozmetikus általi szőrzetápolást igényelnek, ami folyamatos költség. Golden retrieverünkkel az erdei-mezei csatangolás például azért kényes ügy, mert minden bogáncsot összegyűjt a bundájában, aminek takarítása fáradtságos munka. Mentségére szól, hogy, ha esősen-sarasan érkezik haza, a bundájáról száradás után gyorsan lepereg a sár, de ettől még persze fel kell takarítani. Pont ma mondtam a férjemnek, elnézve a lepergett sarat, hogy a jövőben csak rövid szőrű kutyát válasszunk, illetve javasoljunk másoknak.

Kinti vagy benti kutya lesz?
Persze a golden bunda nem gond, ha kinti a kutya. Ezt is érdemes idő elôtt eldönteni, de nem árt tudni, sokan kertes házban élve ugyan kinti kutyával számolnak, majd idővel elgyengülnek, és arra eszmélnek, hogy a kanapén nekik már nincs helyük. Gondolkodjunk ilyen fejjel saját magunk engedékenységéről és a leendő ebről.

Fiút vagy lányt vegyünk?
A szukák tapasztalatom szerint kezesebbek, lágyabbak, simulékonyabbak,
de évente kétszer tüzelnek, akkor fokozottan kell rájuk figyelni. A kanok dominánsak és a tüzelési időszakban ember legyen a talpán, aki megzabolázza az ivaros fiúkat. Az ivartalanítás komoly dilemma, de mellette szól, hogy elkerülhető vele pár nem várt alom és minimalizálhatja bizonyos betegségek (emlődaganat, méhdaganat, heredaganat, prosztata problémák, stb.) kialakulásának kockázatát.
+1. Biztos, hogy mi válasszuk ki az egyedet?
Unokatestvérem labrador munkakutyákat tenyészt és képez. Az ő hozzáállásával értek egyet. Kutyát eleve csak olyan helyre ad, ahol tudja, hogy dolgozni fognak vele, másrészt a leendő gazda nem választhat az alomból, az unokatestvérem párosít kutyát gazdával, méghozzá a gazda ismeretében, ezzel pedig sok rossz választás elejét veszi. Szakember véleményét kikérni tehát fontos, akkor is, ha menhelyről választunk kutyát.
Szöveg és képek: Kitzinger Szonja

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com