Bella és Belizár, a Budakeszi Vadaspark sztárjai

A Budakeszi Vadaspark látogatói már korábban is találkozhattak olyan állatfajokkal, melyek ritkábban láthatóak hazai állatkertekben. Tavasszal két hóbagoly is költözött a vadasparkba, akiket a Noé barátai stábja meglátogatott. Elsőként Bella érkezett Csehországból, majd kicsivel később Belizár. Az egyéves Bella a csehországi Ostravából jött, és mivel eredetileg az északi tundravidékeken él, a hazai állatkertekben igazi ritkaságnak számít. A fokozottan védett hóbagoly körülbelül ötven-hatvan centiméter magas, és másfél-két kilogramm tömegű.

Fészkét a nyílt tundrán valamilyen magaslatra, dombtetőre vagy sziklák tetejére, esetleg földmélyedésekbe építi. A hóbagoly a tojásait május júniusban költi ki, fészke átlagosan négy-kilenc tojásból áll, de táplálékbőség idején akár tizennégy tojást is költhet. A többi ragadozómadárhoz hasonlóan a hóbagoly hímjei is kisebbek a tojóknál, de a két nemet a tollazatuk színezetéről is meg lehet különböztetni: míg a hímek felnőtt tollazata csaknem teljesen fehér, addig a nőstények tollruhája a fejükön feketén petytyezett, a hátukon pedig sávozott. Más nagytestű madarakhoz hasonlóan a hóbaglyok is igen hosszú életűek, hiszen akár tíz évet is megélhetnek.

Bár a Budakeszi Vadaspark elsősorban a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített fajok bemutatását tekinti feladatának, a látogatók már korábban is találkozhattak olyan, a hazai állatkertekben ritkán látható különleges állatfajokkal, mint a jávorszarvas és a bölény. A vadaspark állatgondozói nagyon reménykednek abban, hogy a hóbagolypár nemsokára szürke, pettyes fiókákkal örvendezteti majd meg a park látogatóit.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com