A szemszárazság komoly bajt is jelezhet

Ahogy az embernek, úgy az állatoknak is az egyik legfontosabb érzékszerve a szem. A Noé barátai stábja Dr. Varga Józseffel, arról beszélgetett, hogy mi okozhatja a szemszárazságot a kutyáknál és, hogyan lehet megelőzni. Bár nem tűnik súlyos problémának, érdemes odafigyelni, hiszen komoly baj előjele is lehet. Tünetei lehetnek fájdalom, hunyorgás, látászavar, gennyes váladék, kipirult kötőhártya, szó szerint száraz, homályos felületű szem. A világból a legtöbb információ a szemen keresztül jut az agyba, az embereknek és az állatoknak is. A szem egy nagyon pontosan megszerkesztett, tökéletes szerkezet, mely nagyon érzékeny bármely részének megbetegedésére, és nem idejében kezdett gyógykezelés esetén gyakran akár vaksággal is járhat a kutyák esetében. Fontos, hogy a beteg állat minél hamarabb állatorvoshoz kerüljön, hiszen bizonyos esetekben akár néhány óra késlekedés is a látás végleges elvesztését jelentheti.

Száraz szembetegség akkor alakul ki, ha a könnymirigyek nem termelnek annyi könnyet, amennyi a szem egészséges működéséhez szükséges. Leggyakrabban autoimmun folyamat miatt alakul ki, amikor a saját immunrendszer megzavarodik, és megtámadja a saját szöveteket, ebben az esetben a könnymirigyet.

A száraz szembetegség szemkenőccsel általában jól kezelhető. A ciklosporin tartalmú kenőcs leállítja a könnymirigyek pusztulását okozó autoimmun folyamatot, stimulálja a könnytermelést, és csökkenti a szem szöveteinek gyulladását, ezáltal a betegség következtében kialakuló károsodást segít elkerülni. Diagnosztizálni egy teszttel lehet, ez az úgynevezett Schirmer könnyteszt. Kezelése precíz, türelmes gazdit igényel.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com