Nemzetközi Pumi Találkozó

2018. augusztus 29-szeptember 2 között, Tápiószentmártonban, a Kincsem Lovasparkban rendezték meg első alkalommal a Nemzetközi Pumi Találkozót,  a Magyar Pumi Klub szervezésében.

Magyar és Hungarikum fajta gondozójaként elsődleges feladatunk a pumi minőségének, tulajdonságainak védelme, erősítése, amire kiváló alkalom egy ilyen jellegű seregszemle. A találkozót hagyományteremtő céllal rendeztük meg, mivel úgy gondoljuk, hogy a pumi fajta jövője szempontjából igen fontos a világszerte megtalálható állomány egységes szemléletben való áttekintése, a nemzetközi tapasztalatcsere, és a kapcsolatok építése. Első alkalomra az öt jelenlévő ország jó kezdetnek bizonyult.

Szerettük volna kihangsúlyozni az itt elért eredmények súlyát, ezért a bírói kart oly módon válogattuk össze, hogy a találkozó alatt elért eredmények tükrözzék céljaink komolyságát. Az első két napban a főszerep a terelésé volt, Kiss Barbara nemzetközi terelőbíró és oktató elméleti és gyakorlati képzése után a résztvevők FCI minősítést szerezhettek a Terelési Képességvizsgán, Terelő Munkavizsgán és versenyen is. A terelés mellett rendelkezésre állt az agility pálya az erre fogékonyak számára.

HJCH Ácsligeti Kajár mindkét napi klubkiállításon
fiatal klubgyőztes, speciál kiállításon Best Junior címet szerzett.
T.: Dr. Ács Imre, t.: Tasnádi Tibor

A harmadik napon rendezték első alkalommal a Hungarian Pumi Open Agility Kupát, melyre nagy  meglepetésre 17 nevezés érkezett, ami egy fajtás versenynél, tekintve, hogy nem tömeges a pumi jelenléte az agility sportban, igen szép eredmény. A népszerű, nemzetközileg elismert agility bíró, Bíró Zsófia végezte a bírálatot, két futamot kellett a versenyzőknek teljesíteni az összetett győzelemért. Akik nem agili tyznek, azoknak is jutott vetélkedés, a Hercegné Baros Anikó által szervezett ügyességi játékon vehettek részt kutyájukkal. Este a tudományé volt a fő szerep: Dr. Herceg Róbert az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó kérdésről, a pumi színgenetikájáról tartott előadást, mely szakmai beszélgetéssel zárult hazai és külföldi tenyésztők tapasztalatairól.

BOB-különdíj. Kiss Lajos vándordíja: Barkóczy József grafikája a két napos klubkiállítás összetett győztesének: Petit Fou-Fou Argo növendék kannak, T.: Pápis Erika, t.: Pápis Erika és László Zsuzsanna, bíró: Mészáros Mihály

Ezen a napon indult a kiállítások sora is, melyben mintegy 120 bírálatot láthattunk a három nap alatt. A Klubkiállítás első napján Antal Ferenc bírált, majd a másodikon Mészáros Mihály. A két nap győztesei közül a szombati napon került kiadásra a vándordíj, melyet Kiss Lajos klubtársunk alapított: Barkóczy József: ICH Szépvizérpusztai Amigó című grafikája, mely egy évig a győztes falát díszítheti. A záró napon a MEOESZ elnöke, Korózs András végezte a küllembírálatot, aki záró beszédében elmondta, hogy nemzetközi tapasztalatai alapján is kiállja az összehasonlítást a rendezvényen látott állomány minősége.

Petit Fou-Fou Argo növendék kan a három nap legszebbjei közül a MEOESZ elnökének különdíját is megnyerte (első napon BOS, második és harmadik napon BOB címet szerzett) T.: Pápis Erika, t.: Pápis Erika és László Zsuzsanna

A rendezvényt a MEOESZ is támogatta pályázatunk útján, a világszínvonalú agility akadályokat a Bing Agility-nek köszönhettük, míg a táp és táplálék kiegészítő díjak az IL CANE és az ANIBENT jóvoltából jutottak a győztesekhez.

Petit Fou-Fou Argo növendék kan a három nap legszebbjei közül a MEOESZ elnökének különdíját is megnyerte
(első napon BOS, második és harmadik napon BOB címet szerzett) T.: Pápis Erika, t.: Pápis Erika és László Zsuzsanna, bíró: Korózs András, a MEOESZ elnöke

Végül köszönet a sok lelkes segítőnek, akik munkájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeres lebonyolításához, és a Kincsem Lovasparknak a csodálatos helyszínért és körülményekért, mellyel támogatták a rendezvényt. 2019-ben újra találkozunk ugyanitt hasonló körülmények között, míg a következő Pumi Világtalálkozót a 2021-es Európa Kiállítással összekapcsolva tervezzük megrendezni.

Veterán Klubgyőztes kan az első napon Aurélius Óriás Bohemia Vivace, T+t.: Hrachovcová Kamila (CZ)

Árkosi József MPK elnök.

Képek: dogheartFOTO

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com