Kedvencek kedvencei

A kutyafelvigyázás bizalmi szerepkör. Ezt onnan is látom, hogy folyamatosan záporoznak a kérdések kutyatartásról, nevelésről, táplálásról. Ezekre próbálunk a legjobb tudásunk szerint megfelelni. Most a kedvenceink témakört igyekszem kimeríteni, az alábbiak egyben kedvenceink kedvencei is.

Kedvenc játékunk?
Már a saját kutyáinknál rájöttünk, hogy az egyszerű plüssok, labdák életveszélyesek lehetnek azon kutyáknál, akiknél a rágás, illetve egy tárgy megsemmisítése egységnyi idő alatt abszolválandó kihívás. Az ilyen küldetéseket csírájában elfojtjuk, mert ennek orvosi vonzatai is lehetnek. Jó esetben megúszhatjuk egy hánytatással, rosszabb esetben nem marad el a műtét sem. Játék és rágás nélkül azonban tudjuk, nem élhet a kutya, így több próbálkozás után a KONG mellett tettük a voksunkat, ami elnyűhetetlen, sőt, már-már klasszikusnak számít a kutyajátékok között. A színskálából a fekete a legstrapabíróbb. Rágcsa, játék, de az élelmes kutyáknak élelemmel is szolgál, a harang formájúakba ugyanis jutalomfalat rejthető el, aminek kibányászása igazi örömforrás. A másik kedvencünk a Jolly Egg. Ez egy tojás formájú játék, amit azért szeretünk, mert a labdázni szerető kutyáknak új és érdekes kihívást tartogat. Nem tudják a szájukba venni, formája és a sima felülete miatt folyamatosan kicsúszik a mancsaik közül, ez pedig felkelti a vadászösztönüket, így folyamatosan üldözik a tárgyat. A játék azon gazdák ideális választása, akik nem akarnak egész álló nap labdát dobálni, illetve azt visszaszerezni kutyájuktól. Egy szó, mint száz, nagy játékigényű kutyák tökéletes lefárasztó eszköze, agyilag és fizikailag egyaránt.

Milyen ételt adunk a kutyáinknak?
A Kudo-ra több okból esett a választásunk. Egyrészt a hidegen sajtolt kutyaeledelekben hiszünk. A hidegen sajtolt technika lényege az alapanyagok alacsony hőfokon történő kezelését jelenti, amely megtartja az értékes összetevőket, végeredményképpen jobb emésztést és a tápanyagok jobb felszívódását garantálja. Tetszik, hogy a tápban nincs töltelékanyag, így nem tartalmaz, gabonákat, burgonyát vagy tápiókát, összetevői között mindössze hús, zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények szerepelnek. Szimpatikus, hogy a termékben lévő alapanyagok nem vándorolnak kontinenseken át, azok beszállítói a Duna-menti régiók válogatott gazdái.

A lokalitás számunkra azért is fontos, mert így csökkenthető a nemkívánatos környezetterhelést és CO2-kibocsátás, ami köztudottan a szállítmányozás egyik velejárója. Aki márpedig gondol a gyermeke, hovatovább unokái jövőjére, az ezeket a szempontokat is szem előtt tartja, azaz ökológiai lábnyomát a lehető legkisebbre zsugorítja! (www.kudoshop.hu)

Kedvenc póráztípusunk?
A retriever póráz, ami egy olyan eszköz, melynek a segítségével könnyedén elsajátítható a láb melletti séta és könnyen korrigálhatók a húzó, rángató mozdulatok. A hurkot a kutya nyakának felső részére kell helyezni, majdhogynem az álla alá, a rajta lévő csúszka segítségével rögzíthetjük, hogy a fejét ne tudja belőle kihúzni. A retriever póráz bármely méretű és típusú kutya esetén alkalmazható. Azért is jó, mert a kutya a nyaka felső részével nem tud nagy erőt kifejteni, így könnyedén korrigálhatjuk a túlkapásait, illetve nem várt irányváltásait. Ez a póráz ráadásul csak akkor van rajta a kutyán, amikor sétálni megy, ellenben a nyakörvvel, ami gyakran a kutyákon marad, így rongálva egész nap a szőrét.

Kedvenc receptünk hasmenéses problémákra?
Ha a kutya jól van, játszik, eszik, szaladgál, normális a testtartása és a faroktartása sem rendellenes, mégis megy a hasa, ilyenkor mi a teendő – kapjuk meg a kérdést rendszeresen. A mi tökéletes aduászunk erre az esetre: rizs+Gasztroferm. 1 rész rizs, 5 rész víz, egy kevés vaj, ezt addig főzzük, amíg gejzírkitörés-szerűen bugyog. Fontos, hogy ne pergősre főzzük, mázgás állapotban a rizst ugyanis jobban feldolgozza a kutya gyomra. Erre jöhet a rizs kihűlése után a Gastroferm, ami egy, az egészséges bélflórát visszapótló és fenntartó probiotikum. Ezzel úgy hintsük meg a rizst, ahogy a nagymamánk porcukrot szórt a meggyes piskóta tetejére: érzésre, majd pár nap alatt a várt hatás jelentkezik: a széklet ismét megszilárdul.

Kedvenc sebkezelő készítményeink?
Itt egy újabb nyerő páros, ami nem más, mint a Betadine és a Kék krém. Ha állatorvosi ellátást nem igénylő sérülést házilag kívánunk kezelni, értjük ezalatt az apró sebeket, sérüléseket, jó megoldás, ráadásul az állatorvosi kezeléseket követô utókezelésnél is ez a bevett módszer. A Betadine jód alapú fertőtlenítő folyadék, mely kevéssé csíp. A Kék krém felgyorsítja a sebgyógyulást, hámosít, remek válasz a hotspotra. Retrievereknél, ami nálunk gyakori fajta, nagyon szépen kezelhető ez a fajtára jellemző probléma. Fontos hangsúlyoznom, ezek nálunk beváltak, de mindenki az állatorvosa tanácsára hagyatkozzon, amikor kutyája egészségügyi kérdéseirôl dönt.
Fotók: Kitzinger Szonja

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com