Tabel szeminárium

A vizslások, a vadászkutyások népes táborában nincs, aki ne kapná fel a fejét a Tabel név hallatán. A „Tabel könyv”, a vizslások Bibliájaként emlegetett kiképzési alapmű a 122 éve született Dr. Carl Tabel nevéhez kötődik. Fehér Mihály és Kertész Sándor – lelkes könyvgyűjtők és vizslavezetők – jóvoltából néhány évvel ezelőtt a hazai kutyások is kézbe vehették A mindenes vadászkutya című művet, amely az édesapja nyomdokait követő Uwe Tabel átdolgozásában jelent meg. Uwe Tabel 50 évvel ezelőtt vette át a stafétát, valamint a drótszőrű német vizsla tenyészetet édesapjától. Carl Tabel nyomdokait követve – a főállásban erdészetvezetőként dolgozó Uwe – méltó utódja édesapjának. Számos nagyszerű vadászkynologiai műkötődik nevéhez, elég, ha csak a Magyarországon is megjelent A vércsapán, vagy A fiatal vadászkutya című könyveket említjük. A nagyszerű német szakember 81 éves kora ellenére ma is igen aktív életet él. Vadászkutya-vezetői tanfolyamokat vezet, teljesítménybírók képzésében és továbbképzésében tevékenykedik, kutyát vezet, képez és tenyészt, a könyvek mellett számos szaklapban publikál.

Fehér Mihály, Kertész Sándor, valamint Babiczky Attila szervezésében, a fennálló nagyszerű személyes kapcsolat gyümölcseként Uwe Tabel március első hétvégéjét Magyarországon töltötte, egy általa tartott szeminárium keretében. A megrendezés sikerében elengedhetetlen érdemeket szerzett a Gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) és személy szerint Dr. Heltai Miklós dékán úr, valamint a Német Vizsla Klub Magyarország. A Szeminárium hírére szinte napok alatt 250 főnél is több regisztráció érkezett, amely messze meghaladta a várakozást és a korábban lefoglalt előadóterem befogadóképessége kevésnek bizonyult. A SZIE azonnal az ügy mellé állva felajánlotta a 260 fő befogadására alkalmas egyetemi előadótermet.

A szeminárium az alábbi tematikákat ölelte fel:
• A vadászkutya kölyök korai nevelése
• A kölyöktôl a mindenes utánkereső kutyáig
• A stabil jellem – a mindenes vadász – kutya előfeltétele
• A vadászkutya vizsgák elméleti rendszere

A neves vadászkynologus fiatalokat megszégyenítő módon tartotta előadását, amelyet több évtizedes tapasztalata, több száz kutya kiképzése alapján állított össze. A hallgatóság szinte észre sem vette az órák repülését, hiszen a lendületes előadásmód és az érdekfeszítő tematika mindenkit magával ragadott. A szünetekben hosszú sorokban ostromolták Tabel urat, kérve a könyvek dedikálását. Az életkorából évtizedeket letagadható szakember mindenkinek egy rövid mondattal, egy ajánlással kedveskedett aláírása mellett.

Hasulyó Péter, Fehér Mihály, Uwe Tabel, Babiczky Attila, Kertész Sándor

A német nyelven tartott előadást Hasulyó Péter tolmácsolása – egybehangzó vélemények szerint – tette, ha lehet még magasabb színvonalúvá. Egy pillanatnyi megakadás nélkül adta vissza az elhangzottakat. Uwe Tabel fiatalos lendületét bizonyítja az is, hogy az első napon közel este hat óráig tartott előadása után, amit szinte végig állva magyarázva tartott – a szervezőkkel közösen a vacsorát követően este tíz óráig beszélgetett, mesélt a vadászkutyázásról, miközben megtekintette a csodálatos éjszakai fényekbe öltöztetett Budapestet. A Citadelláról élvezte a kivilágított város nyújtotta látványt. A két napos vadászkynologia szeminárium sokakban mély nyomot hagyott, amelyről a rendezvényt követő köszönőlevelek is tanúskodnak, hiszen nem csak egy nagyszerű szakmai programon vettek részt, hanem egy legendával is találkozhattak, hallgathatták szavait és foghattak vele kezet.


Fotók: Bathó Henriett

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com