Ne feledkezzünk meg kutyánk fogápolásáról!

Kedvencünk számára a fogápolás ugyanolyan fontos az egészség megőrzése szempontjából, mint nekünk embereknek. Kutyáknál egyedül a rágás során tisztulnak meg a fogfelszínek. A szinte rágás nélkül lenyelhető száraz táp – habár megfelelő táptartalommal rendelkezik – nem elég ehhez, a csont pedig kifejezetten káros hatással van négylábunk fogazatára. De nem kell aggódni, többféle megoldás is létezik a kutyafogak karbantartására, most ezeket mutatjuk be.

A kölyök kutyák ösztönösen rágnak, gyakorlatilag bármit, amit találnak. Ez sok galibát okozhat, akár kertben, akár lakásban tartjuk az állatot. Hiszen amellett, hogy rombolja a környezetét, előfordulhat, hogy olyan dolgot rág meg, ami az egészségére is káros hatással lehet. Ezért igyekszünk erről mihamarabb leszoktatni, miközben megfeledkezünk a rágási ösztön fenntartásáról. A rágás a kutyák fogmosása, így tisztul meg a fogazatuk az evés során lerakódott lepedéktől. Ha a rágás elmarad, a lepedékből fogkő alakul ki, baktériumokkal a felszínen. Ez amellett, hogy rossz szájszagot, fogmedergyulladást és végül foghullást okoz, kiindulópontja lehet olyan betegségeknek is, mint a szívbelhártya vagy a vesegyulladás. Tévhit, hogy a kutyának csontot kellene adnunk fogtisztítás gyanánt. Egy csont elrágása során könnyen felsértheti a száját, amit ha nem kezelünk, a gyulladások és fertőzések melegágyává válhat. Íme néhány tipp, hogyan akadályozzuk meg a fogkő kialakulását, illetve hogyan szabaduljunk meg tőle, ha már elkéstünk a megelôzéssel.

 1. Bőrből készült és egyéb ehető rágókák
  A többnyire marhabőrből készített, általában csont alakú rágcsálnivaló alaposan tisztítja a fogakat és le is foglalja a kutyánkat egy kis időre. Érdemesebb ismert márkáktól, megbízható kiskereskedőtől vásárolni, és javasolt csomagolt terméket választani. Így elkerülhető, hogy nem megfelelően kezelt rágókát vegyünk, ami akár szalmonellát vagy E. colit is hordozhat. Ha a kedvencünk gyakran küzd emésztési gondokkal, vagy hajlamos a hasmenésre, akkor a fogápolásnak inkább egy másik módját válasszuk.

Kaphatók még kifejezetten a kutyák szájápolására kifejlesztett rudacskák, melyek az egyedi, bordázott formának és a finoman dörzsölő felületnek köszönhetően csökkentik a lepedék- és fogkőképződést. A kutyus nagyságához igazodva többféle méretben árulják. Léteznek ezeken kívül olyan száraztápkiegészítők (gyógytáp, piskóta, keksz) is, melyek egészen keményre vannak sütve és olyan nagyok, hogy a kutya kénytelen megrágni. Szárazeledelbe keverve adjuk kedvencünknek.

 1. Fogtisztító kutyajáték
  Vannak olyan játékok, amelyeknek a felülete kifejezetten úgy lett kialaktíva, hogy használat közben tisztítsák a kutya fogait, és masszírozzák az ínyét. Többféle ilyen labda, apportfa, kötél kapható a kisállat áruházakban és az interneten. A választék széles, így biztosan megtalálhatjuk a kutyusunk méretéhez és fogazatához legmegfelelôbb fogtisztító játékot.
 2. Kutya fogkefe és fogkrém
  Kapható kifejezetten kutyák számára készült, hosszú nyelű, puha sörtéjű fogkefe, és speciálisan ízesített, nem habzó fogkrém. Használatuk a kezdetekben furcsa lehet, de kölyök korban könnyen hozzá lehet szoktatni a kutyusokat. Kérjük ki az állatorvosunk véleményét, és lessük el tőle a kutya-fogmosás technikáját. A kutya fogkefe használatával mindenképpen célszerű megvárni a 7-8 hónapos kort, ugyanis ekkorra fejeződik be a fogváltás, és alakul ki a teljes maradó fogazat. Gyulladt, fogköves, beteg szájú kutyáknak fogat mosni szigorúan tilos! Emellett használhatunk speciális szájsprayt vagy ivóvízbe keverhető szájhigiéniás cseppet is.
 1. Otthoni szájvizsgálat
  Az otthoni fogellenőrzést hetente ajánlott elvégezni, hogy tisztában legyünk vele milyen állapotban vannak a kutyánk fogai és ínye, illetve szükséges-e a fogkő eltávolítása, vagy más álatorvos által végzett beavatkozás. A kutyusokat már kölyök korukban célszerű megtanítani rá, hogy engedjék a szájuk megérintését, az ajkaik felhúzását, a fogsorok szétfeszítését. Így elkerülhetjük, hogy az állatorvosnál nyugtatás nélkül lehetetlenné váljon a szájvizsgálat. Az első lépés, hogy megszagoljuk az állat leheletét. Persze egy egészséges kutya lehelete sem rózsaillatú, de ha kifejezetten taszító szagot érzünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy baj van. Ezután emeljük meg a kutya ajkait, és vizsgáljuk meg a fogait és az ínyét. A fogak normális esetben fehér színűek, az íny pedig rózsaszínű. Ha a fogakon barna színű lerakódást fedez fel, az ínyek pedig duzzadtak és pirosak, akkor a probléma már kialakult és állatorvoshoz kell fordulni, mielőtt még nagyobb lesz a baj.
 2. Rendszeres állatorvosi ellenőrzés
  Nagyon fontos, hogy meghatározott időközönként megvizsgáltassuk a kutyánk száját az állatorvossal. Lehet, hogy nekünk nem tűnik fel egy kisebb elváltozás, a szakember azonban rögtön kiszúrja, így időben megkezdhető a probléma kezelése. A kialakult fogkövet már csak altatásban végzett ultrahangos fogkő-eltávolítóval lehet leszedni. Elég sok gazdi idegenkedik az altatás gondolatától, mert úgy gondolják, hogy az megrövidíti kedvencük életét. Azonban a mai korszerű altatószereknél már nem kell ilyesmitől tartani. Akár az öreg, vagy beteg állatokat is biztonságosan tudják altatni anélkül, hogy káros mellékhatásokat okoznának a kutyus hátralévő életére nézve.
  Séra Zsanett

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com