Faji diszkrimináció vagy embervédelem?

A 2010-es kutyákról szóló törvény, valamint annak 2014-es módosítása szabályozza a kutyatartást Dániában. A törvényt elfogadása után többen is bírálták. Más országokhoz képest ugyanis egyes esetekben szigorúbb, illetve más megközelítéssel bíró szabályokat tartalmaz. Az első és legfontosabb rendelkezés: a kutya tulajdonosának biztosítani kell, hogy az állatot nyolc hetes kora előtt azonosító chippel lássák el és törzskönyvezzék, valamint olyan nyakörvet viseljen, amelyen szerepel a kutya neve, valamint az állattartó elérhetősége. A mindenkori tulajdonosnak pedig felelősségbiztosítással kell rendelkeznie a kutyára nézve. Ezek a szabályok nem különösebben térnek el más országok előírásaitól. Ami a törvényben ezután következik amiatt azonban nem csak állatvédő szervezetek, hanem a kutyás társadalom nagy része is felháborodott. A Skandináv-országban ugyanis 13 kutyafajta tiltólistára került. A 2010-es törvény egyébként csak bővített a listán. 1991-ben már két kutyafajtát kitiltottak az országból: a pitbull terriereket és a tosa inukat. A tiltás oka az volt, hogy az 1980-as évek végén több pitbull terrier is emberekre támadt. Húsz évvel később a jogalkotók

ugyancsak a kutyaharapások számát akarták visszaszorítani Dániában, ezért bővítették ki a listát további veszélyesnek minősített kutyákkal. Amennyiben a rendőrség egy tiltólistán lévő kutyára vagy annak keverékére talál, azonnal lefoglalja, az állatot pedig nem sokkal késôbb elaltatják. A 2010-es törvény életbelépésekor több rendőr és állatorvos is megtagadta a kutyák megölését, mondván, hogy egészséges állatot nem akarnak elaltatni. Többen pedig amellett érveltek, hogy az állatok természete, azaz vadsága vagy éppen szelídsége többnyire a gazda odafigyelésén múlik, és kevésbé függ a kutya származásától. A szabályokat azonban később mégsem törölték el. A törvény életbelépése után nagyjából 500 állatot pusztítottak el.

A teljesség igénye nélkül, néhány a tiltott kutyafajták közül: a már említett pitbull terrier, a kaukázusi juhászkutya, a boerboel (dél-afrikai eredetű házőrző) és a sarplaninai juhászkutya, más néven jugoszláv farkasölő. Amennyiben nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a lefoglalt állat a tiltott kutyafajták közé tartozik-e, akkor a tulajdonosnak dokumentumokkal kell bizonyítania, hogy az állat fajtája nem szerepel a listán. A törvény e tekintetben annyira szigorú, hogy azt is megtiltja, hogy külföldiek hozzák be a felsorolt kutyafajták bármelyikét Dániába.

Az országon azonban keresztül lehet vinni az állatot, ha a gazdája biztosítja, hogy a kutya nem hagyja el utazása közben a járművet. Szigorú szabályok vonatkoznak a kóbor kutyákra is. Ha a rendőrség befog egy gazda nélkül, szabadon kószáló állatot, és tulajdonosa a lefoglalástól számított 3 napon belül nem jelentkezik érte, akkor a kutyát elaltatják. De akkor is elveszik az életét, ha a kutya súlyos sebet ejt egy emberen vagy egy másik állaton. A szabály miatt több kutyatartó nem is engedi közel kutyáját egy másik ebhez. Nehogy négylábúja véletlenül megsebesítse az állatot, kutyáját pedig további vizsgálat nélkül elaltassák.


A gazdáknak kutyasétáltatáskor saját otthonuk kivételével, minden esetben pórázon kell tartaniuk az állatot. A póráznak pedig annyira rövidnek kell lennie, hogy a gazda állandóan közel tarthassa magához a kutyát. Amennyiben a kutya engedély nélkül többször is behatol más magánterületére, akkor gazdájának 90 ezer forintnak megfelelő dán korona bírságot kell fizetnie. A fent leírt szigorú szabályok mellett a kutyák egészségét biztosító szabályok is legalább ennyire szigorúak. Többek között tiltott az állatot folyamatosan kikötve tartani. Amennyiben a kutyát kikötötték, akkor a gazdának biztosítania kell, hogy a négylábú 5 méteren belül elérhesse azt a lakóhelyet, többnyire fedett kutyaházat, ami megvédi őt az esőtől, a hidegtől és a széltől. A kutyának egy akkora nagyságú lakhelyet kell biztosítani, amelyben megfelelően fel tud állni.

A dánok nagy része egyébként tudatosan választ kutyát. A leendő tulajdonosok a felelős állattartást tartják szem elôtt. Ha elmennek egy tenyésztőhöz, akkor kikérik a véleményét. A tenyésztő pedig az esetek nagy többségében azt nézi, hogy kutyájának milyen típusú gazda lenne a legjobb választás. Ha úgy látja, hogy az érdeklődőnek olyan elképzelései vannak az állattal, amely a kutya egyéniségéhez nem illik, akkor inkább másnak adja el a kölyköt. Dániában 585 ezernél is több kutyát tartanak számon. Egyre több étterem és szálloda már kutyabarát. Emellett 440-nél is több kutyafuttató vagy ahhoz hasonló, olyan kijelölt terület van, ahol a kutyákat szabadon lehet engedni. A gazdákat telefonos alkalmazás segíti a legközelebbi kutyafuttató megtalálásában.
Egry Bertalan

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com