Nem Adom Fel – Kávézó és Étterem

A most bemutatott vendéglátóhely Budapest első, fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézója és étterme. A barátságos hangúlatú hely a nyolcadik kerületben található, ahol a négylábúakat is szívesen látják. A kávézó történetéről és működéséről Gyulai Zsuzsával, a hely kommunikációs munkatársával beszélgettünk.

Mikor nyitott a hely? Miben különbözik ez a kávézó a többitől?
A kávézó idén januárban volt három éves, 2016-ban nyitott. A 15 éve működő Nem Adom Fel Alapítványból nőtte ki magát a hely, egy közösségi teret szerettünk volna létrehozni. Itt megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatunk négy órás munkaidőben. Autisták, down szindrómások, mozgássérültek, értelmi fogyatékkal élők dolgoznak a pultban és a konyhában. Jelenleg körülbelül huszonöten-harmincan vagyunk. Ezen kívül a kávézóban minden ugyanúgy működik, mint a többiben.

Mivel foglalkozik a Nem Adom Fel alapítvány?
Megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat, illetve segít nekik az álláskeresésben, jogi ügyek intézésében is, adott esetben szállítást is vállalnak. Rendszeresen tartanak úgynevezett érzékenyítő tréningeket. Ezeken fogyatékossággal élő emberek mesélnek magukról. A céljuk ezeknek a tréningeknek az, hogy az épek és a sérültek közelebb kerüljenek egymáshoz, és a köztük lévô szakadékot megpróbáljuk áthidalni. A legtöbb előítélet az ismeretlenségből fakad. Tapasztalataink szerint, akik részt vesznek egy ilyen tréningen, sokkal elfogadóbbak lesznek. A résztvevők általában először zavarban vannak, azonban az előadások alkalmával fokozatosan megnyílnak.

Hogyan zajlik az alkalmazottak betanítása a kávézóban?
Próbanap alapján választjuk ki a dolgozóinkat. Úgynevezett akadálymentesített kommunikációval dolgozunk, ami azt jelenti, hogy a munkák egyes fázisait táblákra írjuk fel a hatékonyabb működés érdekében. A kávézó a védett munkahelyek körébe tartozik, mentor is segíti az itt dolgozók munkáját és személyre szabottan is foglalkozik velük.

Milyen termékekkel, programokkal várjátok a vendégeket?
Kávék, limonádék, alkoholos és alkoholmentes italok, szendvicsek, sütemények is megtalálhatóak a kínálatunkban. Egyelőre két fogásos ebéd menüvel tudunk szolgálni, de dolgozunk az a la carte étlapon is. A későbbiekben szeretnénk saját kávét forgalmazni, a dolgozók folyamatosan részt vesznek barista képzéseken, sokan már a habrajzolás művészetét is elsajátították. Hetente kétszer szervezünk esti programokat: koncerteket, fotókiállításokat, filmbemutatókat, és filmklub is működik nálunk. A Nem adom fel együttes is rendszeresen fellép, a zenekarban sérültek és egészségesek zenélnek vegyesen, többnyire ismert dalokat dolgoznak fel. A kávézó képregénykönyvtárként is üzemel, képregényolvasó esteket is szoktunk tartani.

Milyenek a visszajelzések? A dolgozók hogyan érzik itt magukat?
Nagyon pozitívak, sok törzsvendégünk van. Az itt lévő jó kedv könnyen átragad mindenkire. Sokaknak ez az elsô munkahelye, és a tapasztalatok szerint nagyon jól érzik itt magukat. Az egyik kollégánk korábban egy élelmiszerüzletben dolgozott, ahol elmondása szerint átnéztek rajta, ám amikor hozzánk került kiteljesedett az élete.


Mely munkafolyamatot élvezik leginkább az itt dolgozók?
Személye válogatja, aki zárkózottabb, jobban szeret hátul a konyhában tevékenykedni. A down szindrómások többsége nagyon kommunikatív, és érzelmes, éppen ezért nagyon szeretnek felszolgálni. A beosztásnál mindenki igényét figyelembe vesszük.

Miért döntöttetek úgy, hogy a kávézó kutyabarát hely lesz?
Nekünk nagyon fontos az integráció. A látássérültek gyakran érkeznek hozzánk vakvezető kutyával. Úgy voltunk vele, hogy ha terápiás kutyákat beengedünk a kávézóba, akkor a többi kutyával miért ne tehetnénk így? Kifejezetten kutyás programunk eddig még nem volt, de az sem kizárt, hogy a jövőben ilyen jellegű rendezvényünk is lesz. Folyamatosan keressük a lehetőségeket, azt, hogy mivel tudnánk újítani, színesíteni a kávézót.


Szöveg és képek: Brehovszki Anita

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com