Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány országos állatasszisztált foglalkozássorozata

Fotó: Kovács Bálint

A tavalyi évben a kísérleti programsorozat keretében az Alapítvány kutyás foglalkozásokat tartott 1500 gyermeknek, több mint 30 hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű térségben működő oktatási intézményben, összesen 9 vármegyében.

Idén kibővítik az állatvédelmi programsorozatot

Idén a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztossal együttműködésben nem csupán folytatja, hanem kibővíti a programsorozatot: új helyszíneken, új állatfajok közreműködésével zajlanak majd a játékos foglalkozások. 

Az idei első állomás a Cseppkő Gyermekotthoni Központ volt, ahol az Alapítvány foglalkozásvezetőinek munkáját kutya mellett már macska és hüllő is segíti. Az országos állatasszisztált foglalkozássorozat kibővítését Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos is üdvözölte. Kiemelte: a 2022-ben első ízben megszervezett Állatvédelmi Témahéten több mint 130 ezer, a 2023-as Állatvédelmi Témahéten már több mint 250 ezer gyermek tanulhatott az állatok világáról és a felelős állattartásról.

Mindez azt mutatja, hogy a gyerekek rendkívüli fogékonyságot tanúsítanak az állatvédelem iránt. Az élő állatos bemutatók és foglalkozások mindig nagy sikert aratnak, így azon dolgoznak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvánnyal, hogy minél több gyermek találkozhasson állatokkal, vehessen részt élő állatos foglalkozáson.

Fotó: Kovács Bálint

Nem csak kutyavédelem

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnöke elmondta: kiemelten fontosnak találták azt is, hogy az állatvédelmet ne csak a kutyavédelemmel azonosítsa a társadalom. Bár a kutyák praktikusan és emocionálisan is központi helyet foglalnak el, és a kutatások szerint minden második magyar háztartás kutyatartó, embervédelmi, állatvédelmi és természetvédelmi szempontból is indokolt feladat az állatvilág sokszínűségének bemutatása a gyerekeknek. Az Alapítvány éppen ezért az idei évtől kezdve a kutyás foglalkozások mellett például macskás, csigás és rovaros programokat is szervez – természetesen mindezt a jogszabályok, a biztonsági és az állatjólléti szempontok maradéktalan betartásával.

Hatalmas élmény a gyerekeknek és sokat tanulnak belőle

Dr. Herczeg Krisztián, a Cseppkő Gyermekotthoni Központ Budapest igazgatója hangsúlyozta, hogy fantasztikus, maradandó élményt nyújt a gyermekeknek egy-egy ilyen foglalkozás megvalósulása. Az állatokkal való kapcsolaton keresztül megtanulják a gyermekeink a szeretetet, törődést, a gondoskodást, ezek elsajátítása a későbbiekben, az emberi kapcsolataikban is kiemelt szerepet játszik. Az állatterápia kedvezően hat a gyermekek személyiség fejlődésére, növeli az önbizalmukat, pozitívan hat az érzelmi fejlődésükre. Az állatok társasága kedvező hatással van mind fizikai, mind pszichés egészségünkre és általános közérzetünkre, emellett segít fejleszteni személyiségünket.

Fotó: Kovács Bálint

Az óvodás és kisiskolás korban a gyerekek könnyen elsajátítják a felelős állattartás alapjait. Az állatok jelenléte lehetőséget kínál arra, hogy olyan készségeket és képességeket fejlesszenek, amelyek segítik a jó kapcsolatok kialakítását és fenntartását mind az emberekkel, mind az állatokkal. Fontos megjegyezni, hogy ez a folyamat játékos és élvezetes formában történik, ami tovább erősíti a tanulás hatékonyságát és örömét.

A cikk először az a Kutya újság 2024-es májusi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com