A legrégebbi barátunk

Régészek egy csoportja Szaúd-Arábia északnyugati részén, a Shuwaymis és a Jubbah nevű települések környékén olyan sziklába vésett ábrázolásokat talált, amelyeken emberekkel együtt vadászó kutyák láthatóak. A rajzon nem csak a közös vadászat ténye látszik, hanem az is, hogy az emberek pórázszerű eszközt használtak már kilencezer évvel ezelőtt is a kutyáik vezetésére.

Azt szokták mondani, ha valami eldöntött dologról van szó, hogy kőbe vésetett. Ha ez igaz, akkor a nagy presztizsű lapban, a New York Timesban olvasható tanulmány, beszámoló tényleg igazi szenzáció. Azt régóta tudjuk, hogy az ember egyik első háziasított állata a kutya, ám ez a felfedezés pontosít ezen a számon. Az emberiség hajnalán nem csak háziasította az emberi lény a kutyát, hanem azt társává is tette és ez máig megmaradt, sőt talán ez a kapocs szorosabb, mint valaha. A kutyák nem csak társaink lehetnek, de kollégáink, az életünk nélkülözhetetlen részei (pl: vakvezető kutya) is, gondoljunk csak arra a számos területre (személykeresés, terület védelem, drogkeresés, mentális segítség, stb.), ahol ezek a négylábúak önzetlenül a rendelkezésünkre állnak. A Nefúd-sivatagban egy régész csapat a kőzetmetszetek feltérképezése közben lelt sziklametszetek egy csoportjára, melyen emberek és kutyák együtt vadásznak. „Szinte hallani lehet a kutyák ugatását és az embereket kiabálását a vadászat közben és egyben érezni a félelmet a préda állatokban.” – mondta Melinda Zeder, a Smithsonian Intézet természettudományi részlegének kurátora az alkotásokat látva.

A sziklákon látható ábrákon szereplő ebek leginkább a kánaán kutya mai változatára hasonlítanak. Többször is látható, hogy egy kutya nyaka és az ember csípője között összekötetés van.
„Ez a pórázon lévő kutya első ábrázolása” – mondta dr. Michael Petraglia, a németországi Max Planck Intézet régésze és a tanulmány társszerzője. Szerinte az embereket és a kutyákat összekötő vonalak mindkét élőlényen anatómiailagúgy helyezkednek el, hogy azok a pórázokat jelképezik, és nem puszta szimbolikus vonalak. A megjelent tanulmány másik szerzője Maria Guagnin még ennél is messzebbre ment. „Most azt mondhatjuk, hogy körülbelül kilencezer évvel ezelőtt az emberek már irányították a kutyáikat, és pórázon tartották őket, valamint nagyon összetett vadászstratégiákra használták, alkalmazták őket.” Emellett arról is beszámol a tudós hölgy, hogy az ilyen nagy létszámú vadászcsapatok az Arab-félszigeten akár 21 kutyából is állhattak, ami – akár egy tartós, és talán sikeres tenyészállományra is utalhat. Dr. Guagnin több mint 1400 sziklaábrázolást elemzett, amelyek több mint 6600 állatot tartalmaztak két helyszínen.
A képek egyértelműen azt mutatták számára is, hogy kutyák segítenek az embereknek vadászni lovakra, afrikai szamárra, valamint félelmetesnek és hatalmasnak ábrázolt oroszlánokra, illetve leopárdokra.
Gyéb

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com